Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową – Nowy, pyszny makowiec z dużą ilością maku. Jest bardzo smaczny, wilgotny, wspaniale wygląda. Mak, czekolada i orzechy dobrze się ze sobą łączą. Spód nie jest twardy i go już osobno nie podpiekałam. Zamiast rodzynek można użyć innych, ulubionych bakalii. Z ciastem jest trochę zachodu, więc radzę zapoznać się z przepisem i go sobie rozplanować. Polecam! (inspiracja z gazetki „Najlepsze słodkości 66 sprawdzonych przepisów” 4/2015 przepis zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g schłodzonego masła
80g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Masa makowa:
500g suchego maku niemielonego
200g masła w temperaturze pokojowej
200g cukru pudru
7 jajek – osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej)
parę kropli aromatu migdałowego
85g kaszy manny
7 jabłek
100g rodzynek
70g posiekanych orzechów włoskich
1L mleka
Masa orzechowa – krem:
100g zmielonych orzechów włoskich
100-120ml mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
60g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
trochę posiekanych orzechów włoskich do posypania ciasta
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Masa makowa:
3. Do garnka wsypać mak i zalać mlekiem (1L), dodać jeszcze tyle gorącej wody, aby płyn dobrze przykrył mak, patrz FILM. Garnek z makiem postawić na ogniu, od czasu do czasu zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień (można przykryć pokrywką) i gotować mak przez około 30 minut.
4. Mak osączyć na sitku i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie dwa razy zemleć.
5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odstawić.
6. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać połowę cukru pudru i znów ucierać przez około 1 minutę. Dodać połowę żółtek i resztę cukru pudru, wymieszać na jednolity krem. Dodać pozostałe żółtka, wymieszać na gładki krem.
7. Do maślanej masy dodać cały mak i wymieszać mikserem. Dodać aromat migdałowy, kaszę, rodzynki i orzechy, wymieszać mikserem. Jabłka osączyć w dłoniach, patrz FILM i dodać do maku, wymieszać szpatułką (lub rękoma).
8. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Następnie w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
9. Gotową masę makową przełożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masa orzechowa – krem:
10. Do rondelka wsypać orzechy, wlać mleko, postawić na ogniu i mieszając, zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 3 minuty, aż masa zgęstnieje, powstanie taka gęsta papka, patrz FILM. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia.
11. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i ucierać dalej przez około 1-2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ostudzoną, orzechową masę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (nie należy zbyt długo mieszać).
12. Orzechowy krem wyłożyć na makowiec i wyrównać, patrz FILM, ja jeszcze z wierzchu krem wyrównałam szpatułką. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:
13. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
14. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
15. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Przepis idealny Ciasto wyszło pyszne Polecam wszystkim
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i muszę przyznać że jest pyszny. Wszyscy chwalili. Użyłam 400 g maku mielonego i odpowiednio pomniejszyłam resztę składników masy makowej.
Witam
Czy mak mielony użyć w takiej samej proporcji jak niemielony ?
ja bym tak zrobiła, pozdrawiam
Czy można najpierw zemleć mak a później go gotować?
Witam.ciasto przepyszne. Użyłam 500gram maku suchego.Dziekuje za kolejny udany w moim wykonaniu przepis. Ciasto delikatne i nie zaslodkie
Ciasto przepyszne.kupiłam 500g maku mielonego w cukierni i wszystko zrobiłam wg przepisu . Polecam.Dziekuje za przepis pani Natalio.udanych wypieków.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Tak jak obiecałam, piszę bo ciasto już spróbowane przez gości. Wszyscy chwalili. Wyszło idealnie. Pozdrawiam
Czy mogę użyć gotowej masy makowej czy nie bardzo?
Jest 21.24, jeszcze trochę roboty z tym makowcem przede mną, dam radę, bo jestem pewna, że warto. Pozdrawiam, postaram się odezwać jak smakował. Spokojnych świąt
Czy można użyć gotowej mady makowej?
Czy można użyć gotowej masy makowe z puszki? Jeżeli tak to w jakiej ilości?
Witam.Mam drobno zmielony mak,ktory tylko sie zalewa i nie potrzeba go mielic.Czy 250g wystarczy?
trzeba go bardzo dobrze osączyć, nie jestem pewna czy wystarczy 250g, pozdrawiam
A można mak mielony? To bardzo ułatwia. Jeżeli tak to ile go dać?
Witam. Przepiękne ciasto i zapewne przepyszne, tam jak reszta Pani wypieków. Ja w tym roku piekę makowiec z serem wg Pani przepisu i mam do tego suchy mielony mak (własną masa makowa). Proszę mi powiedzieć, ile maku suchego mielonego musiałabym użyć do zrobienia tego makowca?
Czy można do tego ciasta użyć gotową masę makową?
myślę, że tak, pozdrawiam
Tak, uzylem z puszki i dodalem cala reszte,wyszlo super