Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową – Nowy, pyszny makowiec z dużą ilością maku. Jest bardzo smaczny, wilgotny, wspaniale wygląda. Mak, czekolada i orzechy dobrze się ze sobą łączą. Spód nie jest twardy i go już osobno nie podpiekałam. Zamiast rodzynek można użyć innych, ulubionych bakalii. Z ciastem jest trochę zachodu, więc radzę zapoznać się z przepisem i go sobie rozplanować. Polecam! (inspiracja z gazetki „Najlepsze słodkości 66 sprawdzonych przepisów” 4/2015 przepis zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g schłodzonego masła
80g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Masa makowa:
500g suchego maku niemielonego
200g masła w temperaturze pokojowej
200g cukru pudru
7 jajek – osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej)
parę kropli aromatu migdałowego
85g kaszy manny
7 jabłek
100g rodzynek
70g posiekanych orzechów włoskich
1L mleka
Masa orzechowa – krem:
100g zmielonych orzechów włoskich
100-120ml mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
60g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
trochę posiekanych orzechów włoskich do posypania ciasta

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.

Masa makowa:
3. Do garnka wsypać mak i zalać mlekiem (1L), dodać jeszcze tyle gorącej wody, aby płyn dobrze przykrył mak, patrz FILM. Garnek z makiem postawić na ogniu, od czasu do czasu zamieszać i zagotować. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień (można przykryć pokrywką) i gotować mak przez około 30 minut.

4. Mak osączyć na sitku i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie dwa razy zemleć.

5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odstawić.

6. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać połowę cukru pudru i znów ucierać przez około 1 minutę. Dodać połowę żółtek i resztę cukru pudru, wymieszać na jednolity krem. Dodać pozostałe żółtka, wymieszać na gładki krem.

7. Do maślanej masy dodać cały mak i wymieszać mikserem. Dodać aromat migdałowy, kaszę, rodzynki i orzechy, wymieszać mikserem. Jabłka osączyć w dłoniach, patrz FILM i dodać do maku, wymieszać szpatułką (lub rękoma).

8. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Następnie w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.

9. Gotową masę makową przełożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa orzechowa – krem:
10. Do rondelka wsypać orzechy, wlać mleko, postawić na ogniu i mieszając, zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 3 minuty, aż masa zgęstnieje, powstanie taka gęsta papka, patrz FILM. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia.

11. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i ucierać dalej przez około 1-2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ostudzoną, orzechową masę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (nie należy zbyt długo mieszać).

12. Orzechowy krem wyłożyć na makowiec i wyrównać, patrz FILM, ja jeszcze z wierzchu krem wyrównałam szpatułką. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:
13. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.

14. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).

15. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.

Udanych wypieków :)

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową”

  1. Witam.ciasto przepyszne. Użyłam 500gram maku suchego.Dziekuje za kolejny udany w moim wykonaniu przepis. Ciasto delikatne i nie zaslodkie

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne.kupiłam 500g maku mielonego w cukierni i wszystko zrobiłam wg przepisu . Polecam.Dziekuje za przepis pani Natalio.udanych wypieków.

    Odpowiedz
  3. Jest 21.24, jeszcze trochę roboty z tym makowcem przede mną, dam radę, bo jestem pewna, że warto. Pozdrawiam, postaram się odezwać jak smakował. Spokojnych świąt

    Odpowiedz
  4. Witam. Przepiękne ciasto i zapewne przepyszne, tam jak reszta Pani wypieków. Ja w tym roku piekę makowiec z serem wg Pani przepisu i mam do tego suchy mielony mak (własną masa makowa). Proszę mi powiedzieć, ile maku suchego mielonego musiałabym użyć do zrobienia tego makowca?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz