Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Proste ciasto kakaowe – murzynek – Zapraszam na nowe ciasto czekoladowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ze sporą ilością kakao, dżemem i na oleju. Jest smaczne, puszyste, wilgotne i ładnie pachnie. Wygląda apetycznie. Idealne do kawy i jak nas najdzie ochota na ciacho czekoladowe, polecam! Ciasto można upiec w formie babki. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
4 duże jajka
190g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
130ml oleju
120g dżemu truskawkowego (można użyć innego)
130ml mleka
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
35g kakao bez cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

Ciasto:
1. Całe jajka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 6 minut na jasną, kremową masę.

2. Do jajecznej masy dodać olej i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać dżem i znów krótko wymieszać szpatułką.

3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką.

4. Połowę przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, wlać połowę mleka i parę razy wymieszać szpatułką, aby składniki troszkę się połączyły, patrz FILM. Następnie przesiać pozostałą mąkę, dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać szpatułką.

5. Gotowe ciasto wlać do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.

Polewa:
8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać.

9. Roztopioną czekoladą udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać kolorową posypką cukrową.

Udanych wypieków :)

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek”

  1. Witam serdecznie. Zaczęłam robić ciasto, a zbrakło mi kakao. Czy mogę je zastąpić czekoladą gorzką? Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz