Proste ciasto kakaowe – murzynek – Zapraszam na nowe ciasto czekoladowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ze sporą ilością kakao, dżemem i na oleju. Jest smaczne, puszyste, wilgotne i ładnie pachnie. Wygląda apetycznie. Idealne do kawy i jak nas najdzie ochota na ciacho czekoladowe, polecam! Ciasto można upiec w formie babki. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
4 duże jajka
190g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
130ml oleju
120g dżemu truskawkowego (można użyć innego)
130ml mleka
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
35g kakao bez cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Całe jajka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 6 minut na jasną, kremową masę.
2. Do jajecznej masy dodać olej i krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać dżem i znów krótko wymieszać szpatułką.
3. Do mąki dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać łyżką.
4. Połowę przygotowanej mąki przesiać na jajeczną masę, wlać połowę mleka i parę razy wymieszać szpatułką, aby składniki troszkę się połączyły, patrz FILM. Następnie przesiać pozostałą mąkę, dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać szpatułką.
5. Gotowe ciasto wlać do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
7. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Polewa:
8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać.
9. Roztopioną czekoladą udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać kolorową posypką cukrową.
Udanych wypieków :)
Bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu. Dodałam dżem mirabelkowy a po upieczeniu przekroiłam i posmarowałam kremem czekoladowym. Pycha!
Zrobiłam bez kolorowej posypki. Ciasto miękkie, rozpływa się w ustach. Szybki i bardzo prosty przepis. Do czekolady dodałam trochę mleka.
Witam. Ciasto jest ekstra. Zastanawiam się jednak jak je zrobić w wersji bezglutenowej? Jaką mąkę najlepiej dodać? I jaką proporcję wtedy zrobić? Tak żeby nie straciło na smaku ?
Witam. Ciasto robiłam wielokrotnie. Zawsze wychodzi i jest bardzo pyszne. Syn zabiera na każdą okazję do szkoły 😁
Jedno pytanie…
Tym razem nie mam sody. Czy po prostu mogę ominąć dodawanie?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam. Łatwe, szybkie, smaczne. Zamiast polewy dałam na wierzch pokruszoną gorzką czekoladę i porcyjki dżemu po pół łyżeczki. Dodałam rodzynki.
Teraz jemy i bardzo nam smakuje 👨👩👧👧
Bardzo dobre ciasto i zawsze mi wychodzi :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy można pominąć dżem??
myślę, że średnio, on dodaje wilgotności, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy moge dodac do tego banany?
można spróbować, pozdrawiam
Czy ciasto uda się na innej mące? Owsianej, ryżowej lub kokosowej?
Wspaniałe i pyszne ciasto. Dziękuję za przepis :)
Witam serdecznie. Zaczęłam robić ciasto, a zbrakło mi kakao. Czy mogę je zastąpić czekoladą gorzką? Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje.
myślę, że tak, pozdrawiam
Najlepsze ciasto na świecie! Szybkie, pyszne i zawsze wychodzi <3
Jaka średnica formy babki z kominem będzie idealna na podaną ilość składników?
Witam, czy można zrobić ten przepis w formie babeczek? Pozdrawiam
tak można, pozdrawiam
a co z olejem? Kiedy dodajemy?
w punkcie numer 2. pozdrawiam
Smacznie wygląda :D