Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)
Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)
1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.
2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.
3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).
4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).
5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.
6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego:)
Czy można użyć budyniu o smaku toffi?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jak dla mnie to ciasto jest zbyt słone i ma za dużo masła. Po 3 dniach w lodówce jest już po prostu niesmaczne. 3bit zdecydowanie lepsze.
Dzis robilam ,wyszło pyszne :D
Zrobiłam przedwczoraj, na urodziny mojego taty i po raz kolejny zapisuję Twój przepis do moich ulubionych i sprawdzonych. Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest przepyszne i szybko znika z talerzy,. Dziękuję! :)
Generalnie jestem beztalenciem w kuchni ale to ciasto wyszło mi super. Ciasto nie wyszło ani za ciężkie ani za słodkie, po prostu pycha. W dodatku jest tak wszystko opisane że nawet mi nie udało się nic zepsuć. Na pewno skorzystam jeszcze z innych przepisów.
bardzo się cieszę, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy są dwa rodzaje krakersów, bo pisze Pani mniej słone…Jakich Pani używa? Pozdrawiam
używam „super krakersów” Lajkonik pozdrawiam
Super przepis! Ciasto wychodzi przepyszne :) i do tego łatwy przepis ! Za każdym razem szybko znika :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto mega. Masę zrobiłam z 1,5 porcji. Rozpływa się w ustach.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
najpierw krakersy, pozdrawiam
na spód dać najpierw mase czy krakersy ?
Wyszlo bardzo malo tej masy nastepnym razem podwoje skladniki
ale tak to jest ok
zrobiłam to ciasto wczoraj, ale muszę przyznać że mojego serca nie podbiło. Moim zdaniem masa jest trochę mdła, za dużo masła. Po drugie, krakersy są twarde, nie można tego ciasta jeść łyżyczką/ widelczykiem, Po trzecie, teraz mam w ldówce dwa białka z jajek i zastanawiam się co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać. Podsumowując: bardzo lubię tą stronę, polecam wszystkie inne ciasta, zrobiłam ich dużo, a do rafaello z dużą rezerwą.
dla mnie nie było mdłe, pozdrawiam
czy ciasto nie będzie za mdłe? dużo masła mało mleka i cukier, trochę się boję.
Ogromnie się cieszę :) jest mi bardzo miło,
pozdrawiam serdecznie
Super!!!! Bardzo smaczny robilam juz to ciasto ale ten przepis sprawia ze krem jest lekki
Pyszności!!!! Pozdrawiam!
JulkaN: myślę, że tak,
Joanna: za bardzo nie ma, można odwrotnie :)
pozdrawiam
Czy mogę zastąpić część mleka lub masło gęstym mlekiem kokosowym?
Witam! Mam takie może dziwne pytanie. Czy ma znaczenie taka kolejność jak jest w przepisie tj. dodawanie po łyżce masła do masy budyniowej? Czy można tą czynność wykonać odwrotnie? Masło i tak najpierw spienia się mikserem :-)
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!
krakersy które będę troszkę solone, ale nie za bardzo, mogą mieć innych kształt, pozdrawiam serdecznie
…nie mieszkajac w kraju,nie wiem jakie krekersy uzyc,,,,,,prosze o podpowiedz…..takie ,jakie sa na zdjeciu tutaj nie widzialam….??
Dziekuje z gory..:)
2 płaskie łyżki maki pszennej, pozdrawiam
A ile trzeba dodac maki bo nie mogę dopatrzeć w przepisie ?
to ma być budyń w proszku, w punkcie 3. wszystko gotujemy, pozdrawiam serdecznie
W 2 punkcie dodajemy 2 czubate łyżki budyniu, tylko czy on ma być w formie proszku czy już zrobiony? Dla pewności pytam, chodź sądzę że chyba zrobiony ^^
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło:)
Super przepis ! proste,szybkie i przepyszne:-) To już 3ciasto które z Tobą robie i zdecydowanie nie ostatnie :-D
Pozdrawiam
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło rewalacja :)domownicy zachwyceni tylko następnym razem zrobię więcej warstw:) I oczywiście dodałam również migdały. Dziękuję za przepis na pewno wykorzystam jeszcze jakieś inne pozdrawiam :)
życzę smacznego! pozdrawiam
Mmm wygląda pysznie :)właśnie zabieram się za robienie masy spać nie mogę to poszaleje w kuchni :)
Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto tanie, szybkie, łatwe i przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
wydaje mi się, że nie, pozdrawiam
zamierzam zrobić to ciasto na sobotę, a zapowiadają upały…czy po chwili stania na stole nie rozpłynie się???
cieszę się, że ciasto smakowało:)
jeśli chodzi o marcepan, ja bym dała krem pod spód żeby marcepan ładnie się ułożył na torcie, ale można też posmarować ciasto tylko dżemem, można dać krem taki jak tutaj podaje link:
http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
lub można użyć Ganache- czyli śmietanka z czekoladą jak tutaj przepis na Polewę:
http://www.malacukierenka.pl/czekoladowy-tort-z-mascarpone-i-likierem-kawowym.html
pozdrawiam serdecznie
Pyszne!:) Wczoraj zrobione, wieczorem już była degustacja nie mogliśmy się powstrzymać. Mąż zabrał do pracy a ja właśnie wcinam do kawy. Dzis jeszcze lepszy, ciasto ładnie i smacznie się przejadło.:)
Mam pytanie, niedługo Mój syn będzie miał urodziny. Dostałam zadanie zrobić tort z podobizną Angry Birds. Zakupiłam masę marcepanową chcę nią obłożyć tort i nie wiem czy pod spód musze coś pod tą masę położyć?
Pierwszy raz będę miała z tą masą styczność i troszkę jestem zagubiona.
Z góry dziękuję za odpowiedź.:)
Pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super przepis! Robię to ciasto chyba już po raz 20sty, tylko w trochę większej blaszce – tortownicy 24x24cm, dzięki czemu wygląda jak mały torcik:) uważam, że najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce – dzień a nawet dwa. I również sypie górę zawsze płatkami migdałów. Pycha!
może być, tylko proszę dodać mniej cukru, pozdrawiam
czy moze byc budyn z cukrem? ciasto nie bedzie wtedy za slodkie?
tak to prawda:) pozdrawiam
Ja też uwielbiam to ciasto!!! pychotka! ale wierzch zawsze posypuje płatkami migdałów. bo przecież sercem rafaello jest migdał :)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam deser z tego przepisu. Robię go chyba 13-ty raz. Nie zamierzam zmieniać!
pewnie już za późno odpowiadam, ale można przygotować dzień wcześniej, pozdrawiam
Dobry wieczór :) Mam małe pytanie do Pani, mianowicie, mam gości w środę po południu, czy mogę to ciasteczko zrobić we wtorek, wieczorem? Czy to za wcześnie i krakersy za bardzo namokną? dziękuje z góry za odpowiedź
Mi się to ciasto „niby” udało. Pięknie się prezentowało w lodówce, nie mogłam się doczekać żeby spróbować. No i tu był zonk. Ono jest po prostu potwornie słone! Użyłam krakersów Lajkonik, budyń Delecty, wiórki jak wiórki, wszystko zgodnie z przepisem, tyle że te krakersy popsuły wszystko. Jest autentycznie ohydne, słone zamiast słodkiego. Nie wiem, może kupiłam jakieś przesolone krakersy. Jedno wiem na pewno, więcej Rafaello w tej wersji nie zrobię.
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
pyszne, robiłam kilka razy z tego przepisu.
Ciasto, pyszne. Ladnie wyglada i wyglada na pracochlonne choc jest dosc proste w przygotowaniu. Przepis idealny. Ja dodawalam margaryne prosto do masy i zblendowalam wyszlo gladko
Robiłam to ciasto wielokrotnie, ale żeby bardziej przypominało rafaello oryginalne zawsze 1/3 wiórków zastępuję zmielonymi migdałami. Polecam ;)
hej:) cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
pyszne, pyszne, pyszne, za moje dodatkowe kilogramy obarczę niedługo małą cukierenkę:) ja zamiast cukry wanilinowy dodałam prawdziwą wanilie i rum :) pycha
Dziękuję Pani Renato za rady, ja też lubię to masło, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Jedna mała podpowiedź, jak uratować budyń jak np wyjdą grudki – użyjcie blendera, nie wiem czemu po ostygnięciu w budyniu pojawiły się grudki . Pominęłam też pkt.4 … dodałam nie utarte masło ale jak masło jest na prawdę dobre… i tak ciacho pierwsza klasa! Polecam masło osełkowe firmy „Sobik” (wybaczcie że podałam nazwę).
Ciacho wykonałam wczoraj, wyszło rewelacyjne, mam blaszkę 20×30, kładłam cieńszą warstwę kremu i na 3 warstwy wystarczyło, ba jeszcze zostało, z czego wykonałam mały pojemnik „na spróbowanie”, do kremu dolałam odrobinę likieru amaretto. Zobaczymy, jak goście wieczorem ocenią.
Dziękuję za świetny przepis, będę powtarzała.
Pozdrawiam.
W ciagu trzech dni zrobilam juz dwa razy…REWELACYJNE!!! Dziekuje za swietny przepis :)
Ciasto wyszło przepyszne! Bardzo polecam ten przepis :) Do masy dodałam jeszcze rum :) Pychota :) Ciasto wczoraj zrobione dzisiaj rozeszło się jak świeże bułeczki :)
tak, ja bym podwoiła pozdrawiam
ciasto wygląda super zastanawiam się tylko czy jeżeli chcę je zrobić na blaszce mniej więcej 20cmx40cm (tej większej prostokątnej) to podwoić składniki czy z tych podanych tez powinno wyjść?
ale to musiało być pyszne!! pozdrawiam serdecznie
Kochane….ja posypałam jeszcze białą czekoladą….posiekaną na niewielkie kawałeczki….ale nie startą….dodałam wiecej budyniu…ponieważ…do kremu…dodałam jeszcze MALIBU…..Wyszło…niebiańsko….
na pewno będzie, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
ciasto w lodówce, mam nadzieję że tata będzie zadowolony :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam, wszystko wyszło.. Jak dla mnie troszkę za słodki, ale moja rodzina się zajada :) pozdrawiam
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
Właśnie przed chwilką włożyłam je do lodówki :) A co wyjdzie, to zobaczymy jutro. Chyba zrobiłam w za dużej blaszce, bo mam wrażenie, że za mało masy miałam :)
myślę, że truskawki by pasowały albo maliny… pycha:) ja bym je chyba poukładała na warstwie kremu lekko dociskając, pozdrawiam
A w jaki sposób dodać do tego owoce? i jakie pasują? może być np. truskawka
Jak dodamy masę budyniową do masła lub margaryny to się nie zważy
w punkcie numer 2 dodajemy budyń w proszku, a później i tak gotujemy wszytko w rondelku, pozdrawiam
ten budyn ugotowany ma byc? ;)
ja górę posypałam zmielonymi orzechami włoskimi i było super-pyszne :)
mam nadzieję, że się udało i smakowało, pozdrawiam ciepło
Krem się studzi, a ja zastanawiam się czy zamiast
Krakersow dać biszkopt czy herbatniki… Krakersow nie mam :( chyba biszkopt będzie mniej słodki , zatem lepszy :)
na pewno:) Wesołych Świąt!
Ciacho w lodowce;-) z pewnością będzie pychotka….
ale musialo byc pyszne! dobry pomysl z malibu, dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepis sprawdziłam:) zrobiłam na większej blaszce. ciacho wyszło przepyszne, goście myśleli, że kupione :P wiórki do masy zalałam malibu ;) a górę posypałam podprażonymi płatkami migdałów. mniam :)
bardzo się cieszę, że smakowało:) Olga dziękuję za radę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i wyszło pyszne polecam.
robiłam wczoraj i z podwójnej porcji, a dziś już prawie nie ma – pyszny! :D a następnym razem, myślę że warto dodać odrobinę alkoholu do masy do zaostrzenia smaku :)
Przeczytam źle teraz już wszystko wiem. Przepraszam za kłopot. Dziękuję.
tak użyłam słonych krakersów, pozdrawiam
dzien doberek mam pytanko :) te krakersy to maja byc te slone, jakich Pani uzyla w tym przepisie ?? dziekuje za odpowiec pozdrawiam ;)
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dzisiaj zrobiłam przegląd krakersów w sklepach, i myślę, że oryginalne krakersy będą jak najbardziej, na miejscu. ;-)
Cieplutko pozdrawiam! :-)
Według mnie, warto w tym wypadku trzymać się przepisu jaki podałam, między innymi dlatego, że właśnie super krakersy lajkonik zachowują chrupkość, inne jak wiem robią się ciapkowate:)
Pozdrawiam :)))
Wanda z Down Under – może Pani użyć dowolnych krakersów o naturalnym smaku:)
pozdrawiam serdecznie
Wygląda smakowicie – ostatnio mam fazę na kokos :D
Ja też takie robię:) Pyszne jest!!
Rafaello wygląda bardzo smakowicie.
Zastanawiam się, czy można czymś innym zastąpić krakersy „Lajkonik”.
Obawiam się, że będę miała kłopot z zakupem tych krakersów w Melbourne.
Serdecznie pozdrawiam :-)
Mniam, jest pyszne. Robiłam je kiedyś i było bardzo dobre. :)
No wygląda kusząco może zrobię mężowi na urodziny. A tak jeszcze to mam pytanko? Te masło ma ostygnąć zanim dam do tego budyniu czy takie gorące dać.