Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)
Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)
1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.
2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.
3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).
4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).
5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.
6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego:)
Uwielbiam deser z tego przepisu. Robię go chyba 13-ty raz. Nie zamierzam zmieniać!
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ja też uwielbiam to ciasto!!! pychotka! ale wierzch zawsze posypuje płatkami migdałów. bo przecież sercem rafaello jest migdał :)
tak to prawda:) pozdrawiam
czy moze byc budyn z cukrem? ciasto nie bedzie wtedy za slodkie?
może być, tylko proszę dodać mniej cukru, pozdrawiam
Super przepis! Robię to ciasto chyba już po raz 20sty, tylko w trochę większej blaszce – tortownicy 24x24cm, dzięki czemu wygląda jak mały torcik:) uważam, że najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce – dzień a nawet dwa. I również sypie górę zawsze płatkami migdałów. Pycha!
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne!:) Wczoraj zrobione, wieczorem już była degustacja nie mogliśmy się powstrzymać. Mąż zabrał do pracy a ja właśnie wcinam do kawy. Dzis jeszcze lepszy, ciasto ładnie i smacznie się przejadło.:)
Mam pytanie, niedługo Mój syn będzie miał urodziny. Dostałam zadanie zrobić tort z podobizną Angry Birds. Zakupiłam masę marcepanową chcę nią obłożyć tort i nie wiem czy pod spód musze coś pod tą masę położyć?
Pierwszy raz będę miała z tą masą styczność i troszkę jestem zagubiona.
Z góry dziękuję za odpowiedź.:)
Pozdrawiam
cieszę się, że ciasto smakowało:)
jeśli chodzi o marcepan, ja bym dała krem pod spód żeby marcepan ładnie się ułożył na torcie, ale można też posmarować ciasto tylko dżemem, można dać krem taki jak tutaj podaje link:
http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
lub można użyć Ganache- czyli śmietanka z czekoladą jak tutaj przepis na Polewę:
http://www.malacukierenka.pl/czekoladowy-tort-z-mascarpone-i-likierem-kawowym.html
pozdrawiam serdecznie
zamierzam zrobić to ciasto na sobotę, a zapowiadają upały…czy po chwili stania na stole nie rozpłynie się???
wydaje mi się, że nie, pozdrawiam
Ciasto tanie, szybkie, łatwe i przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Mmm wygląda pysznie :)właśnie zabieram się za robienie masy spać nie mogę to poszaleje w kuchni :)
Pozdrawiam :)
życzę smacznego! pozdrawiam
Ciasto wyszło rewalacja :)domownicy zachwyceni tylko następnym razem zrobię więcej warstw:) I oczywiście dodałam również migdały. Dziękuję za przepis na pewno wykorzystam jeszcze jakieś inne pozdrawiam :)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Super przepis ! proste,szybkie i przepyszne:-) To już 3ciasto które z Tobą robie i zdecydowanie nie ostatnie :-D
Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło:)
W 2 punkcie dodajemy 2 czubate łyżki budyniu, tylko czy on ma być w formie proszku czy już zrobiony? Dla pewności pytam, chodź sądzę że chyba zrobiony ^^
to ma być budyń w proszku, w punkcie 3. wszystko gotujemy, pozdrawiam serdecznie
A ile trzeba dodac maki bo nie mogę dopatrzeć w przepisie ?
2 płaskie łyżki maki pszennej, pozdrawiam
…nie mieszkajac w kraju,nie wiem jakie krekersy uzyc,,,,,,prosze o podpowiedz…..takie ,jakie sa na zdjeciu tutaj nie widzialam….??
Dziekuje z gory..:)
krakersy które będę troszkę solone, ale nie za bardzo, mogą mieć innych kształt, pozdrawiam serdecznie
Witam! Mam takie może dziwne pytanie. Czy ma znaczenie taka kolejność jak jest w przepisie tj. dodawanie po łyżce masła do masy budyniowej? Czy można tą czynność wykonać odwrotnie? Masło i tak najpierw spienia się mikserem :-)
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!
Czy mogę zastąpić część mleka lub masło gęstym mlekiem kokosowym?
JulkaN: myślę, że tak,
Joanna: za bardzo nie ma, można odwrotnie :)
pozdrawiam
Super!!!! Bardzo smaczny robilam juz to ciasto ale ten przepis sprawia ze krem jest lekki
Pyszności!!!! Pozdrawiam!
Ogromnie się cieszę :) jest mi bardzo miło,
pozdrawiam serdecznie
czy ciasto nie będzie za mdłe? dużo masła mało mleka i cukier, trochę się boję.
dla mnie nie było mdłe, pozdrawiam
zrobiłam to ciasto wczoraj, ale muszę przyznać że mojego serca nie podbiło. Moim zdaniem masa jest trochę mdła, za dużo masła. Po drugie, krakersy są twarde, nie można tego ciasta jeść łyżyczką/ widelczykiem, Po trzecie, teraz mam w ldówce dwa białka z jajek i zastanawiam się co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać. Podsumowując: bardzo lubię tą stronę, polecam wszystkie inne ciasta, zrobiłam ich dużo, a do rafaello z dużą rezerwą.
Wyszlo bardzo malo tej masy nastepnym razem podwoje skladniki
ale tak to jest ok
na spód dać najpierw mase czy krakersy ?
najpierw krakersy, pozdrawiam
Ciasto mega. Masę zrobiłam z 1,5 porcji. Rozpływa się w ustach.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Super przepis! Ciasto wychodzi przepyszne :) i do tego łatwy przepis ! Za każdym razem szybko znika :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Witam, czy są dwa rodzaje krakersów, bo pisze Pani mniej słone…Jakich Pani używa? Pozdrawiam
używam „super krakersów” Lajkonik pozdrawiam
Generalnie jestem beztalenciem w kuchni ale to ciasto wyszło mi super. Ciasto nie wyszło ani za ciężkie ani za słodkie, po prostu pycha. W dodatku jest tak wszystko opisane że nawet mi nie udało się nic zepsuć. Na pewno skorzystam jeszcze z innych przepisów.
bardzo się cieszę, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam przedwczoraj, na urodziny mojego taty i po raz kolejny zapisuję Twój przepis do moich ulubionych i sprawdzonych. Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest przepyszne i szybko znika z talerzy,. Dziękuję! :)
Dzis robilam ,wyszło pyszne :D
Jak dla mnie to ciasto jest zbyt słone i ma za dużo masła. Po 3 dniach w lodówce jest już po prostu niesmaczne. 3bit zdecydowanie lepsze.