Rafaello na krakersach

Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)

rafaello

Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)

1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.

2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.

3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).

4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).

5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.

rafaello

6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.

7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego:)

rafaello

rafaello

95 przemyśleń nt. „Rafaello na krakersach

  1. Ja też uwielbiam to ciasto!!! pychotka! ale wierzch zawsze posypuje płatkami migdałów. bo przecież sercem rafaello jest migdał :)

  2. Super przepis! Robię to ciasto chyba już po raz 20sty, tylko w trochę większej blaszce – tortownicy 24x24cm, dzięki czemu wygląda jak mały torcik:) uważam, że najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce – dzień a nawet dwa. I również sypie górę zawsze płatkami migdałów. Pycha!

  3. Pyszne!:) Wczoraj zrobione, wieczorem już była degustacja nie mogliśmy się powstrzymać. Mąż zabrał do pracy a ja właśnie wcinam do kawy. Dzis jeszcze lepszy, ciasto ładnie i smacznie się przejadło.:)

    Mam pytanie, niedługo Mój syn będzie miał urodziny. Dostałam zadanie zrobić tort z podobizną Angry Birds. Zakupiłam masę marcepanową chcę nią obłożyć tort i nie wiem czy pod spód musze coś pod tą masę położyć?
    Pierwszy raz będę miała z tą masą styczność i troszkę jestem zagubiona.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.:)
    Pozdrawiam

  4. cieszę się, że ciasto smakowało:)

    jeśli chodzi o marcepan, ja bym dała krem pod spód żeby marcepan ładnie się ułożył na torcie, ale można też posmarować ciasto tylko dżemem, można dać krem taki jak tutaj podaje link:
    http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
    lub można użyć Ganache- czyli śmietanka z czekoladą jak tutaj przepis na Polewę:
    http://www.malacukierenka.pl/czekoladowy-tort-z-mascarpone-i-likierem-kawowym.html

    pozdrawiam serdecznie

  5. zamierzam zrobić to ciasto na sobotę, a zapowiadają upały…czy po chwili stania na stole nie rozpłynie się???

  6. Ciasto wyszło rewalacja :)domownicy zachwyceni tylko następnym razem zrobię więcej warstw:) I oczywiście dodałam również migdały. Dziękuję za przepis na pewno wykorzystam jeszcze jakieś inne pozdrawiam :)

  7. Super przepis ! proste,szybkie i przepyszne:-) To już 3ciasto które z Tobą robie i zdecydowanie nie ostatnie :-D
    Pozdrawiam

  8. W 2 punkcie dodajemy 2 czubate łyżki budyniu, tylko czy on ma być w formie proszku czy już zrobiony? Dla pewności pytam, chodź sądzę że chyba zrobiony ^^

  9. …nie mieszkajac w kraju,nie wiem jakie krekersy uzyc,,,,,,prosze o podpowiedz…..takie ,jakie sa na zdjeciu tutaj nie widzialam….??
    Dziekuje z gory..:)

  10. Witam! Mam takie może dziwne pytanie. Czy ma znaczenie taka kolejność jak jest w przepisie tj. dodawanie po łyżce masła do masy budyniowej? Czy można tą czynność wykonać odwrotnie? Masło i tak najpierw spienia się mikserem :-)
    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam!

  11. zrobiłam to ciasto wczoraj, ale muszę przyznać że mojego serca nie podbiło. Moim zdaniem masa jest trochę mdła, za dużo masła. Po drugie, krakersy są twarde, nie można tego ciasta jeść łyżyczką/ widelczykiem, Po trzecie, teraz mam w ldówce dwa białka z jajek i zastanawiam się co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać. Podsumowując: bardzo lubię tą stronę, polecam wszystkie inne ciasta, zrobiłam ich dużo, a do rafaello z dużą rezerwą.

  12. Generalnie jestem beztalenciem w kuchni ale to ciasto wyszło mi super. Ciasto nie wyszło ani za ciężkie ani za słodkie, po prostu pycha. W dodatku jest tak wszystko opisane że nawet mi nie udało się nic zepsuć. Na pewno skorzystam jeszcze z innych przepisów.

Dodaj komentarz

.