Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy

Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .

blok kakaowy

Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.

Smacznego:)

blok kakaowy

blok kakaowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

56 komentarzy do “Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy”

  1. Masa nie stężała :( Nie wiem, co zrobiłam źle, wszystko było jak w przepisie. Może źle odmierzyłam wodę? Takie proste ciasto, a ja je zepsułam ;)

    Odpowiedz
  2. już widzę jak w „zeszycie mamy” był przepis z dodatkiem mleka w proszku… baaa.. przecież to niezbędnik każdej mamy :D

    Odpowiedz
  3. Co do mleka w proszku to lepiej żeby było w granulkach niż dosłownie w proszku (sprawdzone, potwierdzone). Ja mam swoją własną wersję bloku czekoladowego, mleka dodaję „na oko”, tyle ile uważam za słuszne, byle tylko było gęste, natomiast nie sypię tyle cukru ile jest w przepisach, margaryny daję pół kostki nie więcej, później jeśli chodzi o wodę to dolewam w zależności od tego ile chcę porcji i wtedy też automatycznie zapotrzebowanie na mleko jest większe. Jeśli ktoś nie lubi rodzynek lub orzechów (pierwszy raz widzę tak bogaty przepis) to polecam z samymi herbatnikami, też jest pyszne :D Pozdrawiam! ;)

    Odpowiedz
  4. trudno mi powiedzieć, nie próbowałam tego mleka, ale to chyba takie odtłuszczone mleko w proszku, może być dobre, pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. W angielskich sklepach jest mleko w proszku pod nazwa najczesciej dried skimmed milk, czy myslisz ze bedzie dobre? Zazwyczaj uzywam go do zabielenia kawy, proszkowa konsystencja w stylu naszej smietanki do kawy, zastanawiam sie czy smak bloku bedzie taki sam jak po dodaniu polskiego mleka.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Wlasnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu i mam nadzieje ze sie uda.:))
    Przepis prosty.Przypomnialo mi sie dzieciństwo,gdyż to był wtedy największy przysmak.:)

    Odpowiedz
  7. Witam, w poszukiwaniu przepisu na blok kakaowy, tradycyjnie udałam się do Małej Cukierenki :) i jak zwykle się nie zawiodłam :) do swojego bloku dodałam różne rodzaje orzechów i żurawinę oraz kawałki białej czekolady, którą uwielbiam… ale i bez tego jest pyszny! Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz