Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .
Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek
1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).
2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.
3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.
Smacznego:)
myślę, że korzystnie wpłynie to na smak, ale dodałabym go w części, pozdrawiam
Co myśli Pani o użyciu zamiast zwykłego cukru (w całości lub w części) cukru waniliowego własnej roboty? Czy istotnie i korzystnie wpłynie to na smak bloku?
ogromnie się cieszę, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Wczoraj zrobiłam blok, użyłam mleka granulowanego. Bardzo ciężko było wymieszać masę z mlekiem i suchymi dodatkami ale efekt jest wspaniały. Polecam bo na prawdę pycha:)))
czarna kula: dziękuję za radę, ja użyłam takiego mleka
http://www.mlekovita.com.pl/php_lang/index_26.php?page=4&con=1&id=detail&idprod=38&kategoria=22&lista=true&lg=pl&pr=1
p;ozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko-wydaje mi się,że do tego przepisu trzeba użyć zwykłego mleka w proszku,które jest do nabycia w każdym sklepie spożywczym.
Kiedyś-w czasach mojego dzieciństwa używano rzeczywiście mleka dla dzieci tzw. mleka niebieskiego-ale ono bardzo różniło się w smaku od dzisiejszych mlek dla dzieci.Wspólczesne mleka dla dzieci mają specyficzny smak,który niestety jest wyczuwalny w tego typu deserze.Sama przekonałam się o tym na własnej skórze i więcej tego błędu nie powtórzę.
Pozdrawiam serdecznie.
Blok pycha :) ja zrobiłam z mleka granulowanego, też wyszedł super i znacznie taniej, a zamiast rodzynek których nie lubię dałam suszoną żurawinę
tak, takie dla małych dzieci, pozdrawiam
Bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję. Mleko w proszku to takie typu Bebiko? Takie dla małych dzieci? Pozdrawiam.
I’m really glad you like this cookies, thx:)
Sorry, I wanted to write about theese
http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i-orzeszkami-ziemnymi.html
:)
These cookies are our favorites! Thank you ♥
Greetings from Lithuania ;)
Julija
mleko w proszku w każdym spożywczym powinno być przy stoisku z produktami dla małych dzieci, kaszki itp.
pozdrawiam
Jakie cudo! :0
Przypomniał mi się smak dzieciństwa :) zrobię na pewno, tylko gdzie i jakie kupić mleko w proszku?