Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy

Dzisiaj zapraszam na deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Sylwii Pokory – dziękuję. Znalazła go w zeszycie swojej mamy (moja też robiła podobny). Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu blok kakaowy z orzechami, rodzynkami oraz pokruszonymi herbatnikami. Masa zagęszczona jest mlekiem w proszku. Deser jest smaczny i wciągający, na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Do tego w przygotowaniu jest szybki, więc nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT .

blok kakaowy

Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy
Składniki:
1 szklanka wody
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
500g mleka w proszku
250g pokruszonych herbatników
150g orzechów włoskich
100g rodzynek

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.
Deser podawać pokrojony w plastry.

Smacznego:)

blok kakaowy

blok kakaowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

56 komentarzy do “Blok kakaowy przepis z zeszytu mamy”

  1. Co myśli Pani o użyciu zamiast zwykłego cukru (w całości lub w części) cukru waniliowego własnej roboty? Czy istotnie i korzystnie wpłynie to na smak bloku?

    Odpowiedz
  2. Wczoraj zrobiłam blok, użyłam mleka granulowanego. Bardzo ciężko było wymieszać masę z mlekiem i suchymi dodatkami ale efekt jest wspaniały. Polecam bo na prawdę pycha:)))

    Odpowiedz
  3. Mała Cukierenko-wydaje mi się,że do tego przepisu trzeba użyć zwykłego mleka w proszku,które jest do nabycia w każdym sklepie spożywczym.
    Kiedyś-w czasach mojego dzieciństwa używano rzeczywiście mleka dla dzieci tzw. mleka niebieskiego-ale ono bardzo różniło się w smaku od dzisiejszych mlek dla dzieci.Wspólczesne mleka dla dzieci mają specyficzny smak,który niestety jest wyczuwalny w tego typu deserze.Sama przekonałam się o tym na własnej skórze i więcej tego błędu nie powtórzę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  4. Blok pycha :) ja zrobiłam z mleka granulowanego, też wyszedł super i znacznie taniej, a zamiast rodzynek których nie lubię dałam suszoną żurawinę

    Odpowiedz
  5. Bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno wypróbuję. Mleko w proszku to takie typu Bebiko? Takie dla małych dzieci? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. mleko w proszku w każdym spożywczym powinno być przy stoisku z produktami dla małych dzieci, kaszki itp.
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz