Tort czekoladowo – pomarańczowy

Zapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek.
Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć alkoholem. Możemy ozdobić go dowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort czekoladowo – pomarańczowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
50g zmielonej, gorzkiej czekolady
Do nasączenia
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
Środek:
4 łyżki konfitury pomarańczowej
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
300g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki – ganache:
100g mlecznej czekolady
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
350g śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g masła w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć)
czekoladki, bezy i maliny do ozdoby

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Środek:
7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (patrz FILM).

9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki.

Wierzch i boki – ganache:
10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać obie poszatkowane czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, tylko nie gotować!). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia na około 1-2 godziny. Ganache ma być całkowicie ostygnięty, ale miękki, żeby można go było rozsmarować na torcie. Jeśli się zagapimy i masa nam za bardzo stwardnieje, proszę na sekundę włożyć ją do mikrofali i wymieszać.

11. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i postawić go na paterze (patrz FILM). Tort posmarować pierwszą warstwą ganache’u (patrz film) i wstawić go do lodówki na około 10-15 minut.

12. Tort po wyjęciu z lodówki posmarować drugą warstwą ganache’u (patrz FILM) i wyrównać go szpatułkami. Pod koniec maczałam szpatułki w gorącej wodzie, żeby były ciepłe i lepiej można było wyrównać tort.

13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać (patrz FILM), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta.

14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny.

Udanych wypieków :)

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

115 komentarzy do “Tort czekoladowo – pomarańczowy”

  1. Droga Mała Cukierenko tort wyszedł fantastyczny wszystkim bardzo smakowało. Twoje przepisy są na wagę złota i zawsze wypieki wychodzą super bo to był już mój 4 tort z Twoich przepisów. Polecam wszystkim

    Odpowiedz
    • tak można tylko przy: Wierzch i boki – ganache – proszę dać 250g śmietanki, śmietanki musi być mniej niż czekolady jeśli przykrywamy lukrem i radzę użyć tylko gorzkiej czekolady czyli 300g, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Witam, potrzebuje tort na sobotę, czy mogę go upiec juz w czwartek? Czy nic się nie stanie z ganache i z masą? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Od kilku miesięcy robie przynajmniej dwa razy w tyg ciasta z Pani strony . Wszystkim smakują i co najwazniejsze zawsze wychodzą,:) dziekuje za świetne i sprawdzone przepisy:)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam według przepisu jedynie dodałam do ponczu z pomarańczy rumu.
    Tort wyszedł palce lizać,niebo w gębie,wykwintnym smakiem zachwycali się wszyscy goście. POLECAM.
    Dziękuję za kolejny SUPER przepis.
    Pozdrawiam cieplutko, Pani wielbicielka Linka :)

    Odpowiedz
  5. Witam. Mam pytanie odnośnie pomarańczy: jak ją przygotować? sparzyć pomarańczę i po prostu zetrzeć skórkę na tarku czy zrobić domową skórkę kandyzowaną?

    Odpowiedz
  6. witam! czy ganache mozna bezposrednio oblozyc masa cukrowa czy tylko na krem maslany mozna polozyc mase cukrowa? z gory dziekuje za odpowiedz :)

    Odpowiedz
  7. Zrobiłem ciasto w tortownicy 28 cm. Ilość składników dla ciasta i środka przyjąłem x2 i wyszło w sam raz. Natomiast wierzch i boki powinny starczyć nawet bez zmiany proporcji. Ja przyjąłem 1,5 raza i sporo mi zostało. Oczywiście nic się nie zmarnowało, bo dodałem resztę mieszanki z masłem (tej do ozdoby) do pozostałej mi masy i schowałem do słoika – mam pyszny krem do kanapek ;).
    Dziękuję za przepis, chętnie wracam do tej strony.

    Odpowiedz
  8. Mała cukierenko przepraszam za niedoczytanie przepisu. Już wiem ile jakich produktów potrzeba. Mam nadzieje ze tort będzie taki sam jak Pani.Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. Witam Panią serdecznie. Właśnie zabieram się do proponowanego przez Pania tortu i mam pytanie: w przepisie…Srodek składnikami sa200g czekolady i 300 ml śmietanki 36% ale dodatkowo do ganache jest potrzebna znów czekolada gorzka i śmietanka 30% nie podaje Pani w jakich ilościach. Bardzo prosze o odpowiedż sprawa dość pilna. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Proszę dokładnie przeczytać przepis, w składnikach wszystko jest podane, jest środek, Wierzch i boki – ganache, pozdrawiam

      Odpowiedz
  10. Tort wychodzi przecudny… świetny przepis:D powoli moja Rodzina robi się uzależniona od Pani przepisów, Mała Cukierenko:) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz