Tort czekoladowo – pomarańczowy

Zapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek.
Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć alkoholem. Możemy ozdobić go dowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort czekoladowo – pomarańczowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
50g zmielonej, gorzkiej czekolady
Do nasączenia
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
Środek:
4 łyżki konfitury pomarańczowej
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
300g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki – ganache:
100g mlecznej czekolady
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
350g śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g masła w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć)
czekoladki, bezy i maliny do ozdoby

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Środek:
7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (patrz FILM).

9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki.

Wierzch i boki – ganache:
10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać obie poszatkowane czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, tylko nie gotować!). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia na około 1-2 godziny. Ganache ma być całkowicie ostygnięty, ale miękki, żeby można go było rozsmarować na torcie. Jeśli się zagapimy i masa nam za bardzo stwardnieje, proszę na sekundę włożyć ją do mikrofali i wymieszać.

11. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i postawić go na paterze (patrz FILM). Tort posmarować pierwszą warstwą ganache’u (patrz film) i wstawić go do lodówki na około 10-15 minut.

12. Tort po wyjęciu z lodówki posmarować drugą warstwą ganache’u (patrz FILM) i wyrównać go szpatułkami. Pod koniec maczałam szpatułki w gorącej wodzie, żeby były ciepłe i lepiej można było wyrównać tort.

13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać (patrz FILM), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta.

14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny.

Udanych wypieków :)

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

115 komentarzy do “Tort czekoladowo – pomarańczowy”

  1. Torcik bardzo dobry, choć dla mnie trochę za gorzki. Zastanawiam się czy zamiast gorzkich czekolaf można użyć deserowych lub mlecznych

    Odpowiedz
  2. Witam, właśnie kończę robić ten torcik, ale nie wiem dlaczego moje ganache jest tak jakby zwarzone tzn. Trochę się oddziela tłuszcz, może to z powodu upału jest prawie 40 stopni. Jaki jest w smaku dam znać. Jedno mnie tylko zastanawia przy tak dużej ilości gorzkich czekolad nie ma ani grama cukru? Wydaje mi się że dla mnie będzie za gorzki, no ale nie uprzedzajmy faktów. Dam jeszcze znać.

    Odpowiedz
  3. Jaki ma pani mikser? Może pani podać markę i model? Wydaje się bardzo wygodny. Szukam czegoś takiego. Czy jest pani zadowolona?

    Odpowiedz
  4. Tort jest niesamowity!! Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam.
    Zrobiłam na urodziny męża, miłośnika czekolady. Był strzałem w 10!
    Również jak Pani Monika musiałam ganache chwilkę chłodzić w zamrażarce, lecz wyszedł wyśmienity :))
    Dziękujemy za super przepis! Pozdrawiam serdecznie !

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam ten tort 2 dni temu na urodziny dorosłej już córki.To był strzał w 10! Tort jest wykwintny,na specjalne okazje,pyszny i po stokroć pyszny.Trzymałam się ściśle przepisu i wszystko wyszło idealnie-zrobiłam jedynie biszkopt ze swojego sprawdzonego przepisu dodając oczywiście do niego skórkę pomarańczy,kakao i czekoladę a do płynu,którym nasączamy poszczególne blaty biszkoptu dodałam jeszcze likier pomarańczowy.Bałam się trochę,że ganache mi nie wyjdzie bo po 2 godzinach całość nie gęstniała jednak gdy wsadziłam ganache na 10 minut do zamrażalnika konsystencja zrobiła się jak należy.Bardzo dziękuję za przepis,który trafi do mojego magicznego zaszytu z przepisami na to co najpyszniejsze i co trafia w gusta moje i mojej rodziny.Pozdrawiam autorkę a tort z czystym sumieniem wszystkim polecam

    Odpowiedz
  6. Witam. Przymierzam się do zrobienia tego tortu, jest rewelacyjny! Nie wiem czy mi wyjdzie tak ładnie ale spróbuje.. Zaopatrzyłam się już nawet w sprzęt potrzebny przy dekoracji ;) Chciałam tylko zapytać czy jeśli zwiększę porcję biszkoptu x2 to mam piec go jakoś dłużej? I w jaki sposób można zmielić czekoladę? Dziękuję za inspirację i pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  7. Witam :) właśnie się przymierzam do zrobienia tego tortu. Obejrzałam go już na youtube kilkanaście razy. Jeszcze się nie spotkałam z takim fajnym i stosunkowo prostym przepisem na tort. Mam dwa pytania: czy można do biszkoptu użyć aromatu pomarańczowego czy to już by było za dużo? I w jaki sposób można zmielić tą czekoladę do biszkoptu? Pozdrawiam i dziękuje! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz