Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami – Zapraszam na pyszny tort z delikatnym kremem i puszystym, szpinakowym biszkoptem. Tort jest trochę pomarańczowy, waniliowy i wspaniale smakuje z malinami. Jest wilgotny i wygląda ładnie, tak wiosennie. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
190g cukru
100ml oleju
160g świeżego szpinaku
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Do nasączenia:
180ml wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem pomarańczowy – orange curd:
60g masła o zawartości tłuszczu 82%
skórka starta z 2 pomarańczy
140ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100g cukru
1 jajko
1 żółtko
Krem śmietanowy:
15g żelatyny + 150ml wody
1 łyżka soku z cytryny
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby
Krem pomarańczowy – orange curd:
1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
2. Do miski przełożyć żółtko, jajko i ubić mikserem. Gotujący się sok pomarańczowy zdjąć z ognia, odstawić na około 1-2 minuty i następnie wlać przez sitko do ubitego jajka, wymieszać krótko mikserem. Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo mały ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie taki bardzo luźny budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko, można też masę podgrzewać na parze). Ja mój krem podgrzewałam przez około 10-12 minut, patrz FILM.
3. Krem pomarańczowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 5-6 godzin, można na całą noc.
Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa, na chwilkę odstawić.
6. Do blendera wlać olej, dodać szpinak i zmiksować na mus.
Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać cukier z wanilią i krótko wymieszać.
7. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę (bardzo mało, tak tylko żeby usunąć żółto – brązowy kolor), patrz FILM.
9. Następnie z wierzchu biszkoptu odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki, patrz FILM (okruszki odstawić na potem). Pozostały biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i jedną trzecią ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem śmietanowy:
10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM.
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!; podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
12. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
13. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pomarańczowy, schłodzony krem i wymieszać krótko mikserem.
Teraz krem można dosłodzić do smaku, jeśli będzie za mało słodki dodać jeszcze 1 łyżkę cukru pudru.
14. Do rozpuszczonej, ciągle ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki kremu śmietanowego i rozmieszać łyżką. Następnie w 3 partiach, cały czas mieszając mikserem, wlać tak przygotowaną żelatynę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Do kremu dodać maliny i wymieszać szpatułką.
15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem i uformować mały kopczyk, patrz FILM. Tort posypać przygotowanymi wcześniej okruszkami i wstawić go do lodówki na całą noc.
16. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze i ozdobić malinami.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Krem pomarańczowy u mnie rzadszy niż na filmie. Będzie Ok?
Jak zwiększyć ilość składników na tortownicę 26 cm? Czy w przypadku mrożonego szpinaku nie trzeba zwiększyć jego ilości w porównaniu ze świeżym?
A co z tym kremem pomarańczowym z lodówki?
jest napisane w 13. punkcie, pozdrawiam serdecznie
Dodaje się do ubitej śmietanki jest w filmie pokazane
Zrobilam na urodziny dla 2 letniej coreczki;-) byl wysmienity, bardzo swiezy smak ;-) i fajnie sie robi, przepisy z Pani strony zawsze wychodza :D
Dziekuje ;-)
Tort wyszedł wspanialy,jest przepyszny,i łatwy do wykonania.
Ogromnie się cieszę, dziękuję! pozdrawiam
Niestety biszkopt mi w ogóle nie wyrósł. Co mogłam zrobić nie tak? Ledwo dało się go przekroić na dwa blaty, ale są bardzo cienkie. Zamiast tortu zrobię z tego ciasto chociaż szkoda bo zależało mi na torcie urodzinowym dla synka.
Czy można upiec biszkopt 2 dni wcześniej? Jak przechowywać żeby nie wysechł?
tak można upiec wcześniej, najlepiej zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, pozdrawiam
Dzień dobry proszę powiedzieć co Pani proponuje zamiast malin.
może brzoskwinie pozdrawiam
Ciasto przepyszne !
Robiłam mamie na urodziny
Smakował każdemu
Krem pomarańczowy mistrz !
Potwierdzam. U nas tez torcik wszystkim smakował. Robilam na roczek synka :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, chciałabym upiec to ciasto w prostokątnej blaszce 25×35 cm. O ile muszę zwiększyć ilość składników na ciasto i krem aby otrzymać taki sam efekt jak tort. Dziękuję, Pozdrawiam
Przepyszny tort. Dziękuję za przepis.
O ile muszę zwiększyć składniki jeśli chce upiec tort w tortownicy 26 cm?
Moja tortownica 29cm i zrobilam 1,5 porcji
Udało się równomiernie upiec z takiej ilości?
Czy może być szpinak mrożony?
myślę, że tak, tylko dobrze go osączyć, pozdrawiam