Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami – Zapraszam na pyszny tort z delikatnym kremem i puszystym, szpinakowym biszkoptem. Tort jest trochę pomarańczowy, waniliowy i wspaniale smakuje z malinami. Jest wilgotny i wygląda ładnie, tak wiosennie. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
190g cukru
100ml oleju
160g świeżego szpinaku
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Do nasączenia:
180ml wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem pomarańczowy – orange curd:
60g masła o zawartości tłuszczu 82%
skórka starta z 2 pomarańczy
140ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100g cukru
1 jajko
1 żółtko
Krem śmietanowy:
15g żelatyny + 150ml wody
1 łyżka soku z cytryny
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Krem pomarańczowy – orange curd:
1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

2. Do miski przełożyć żółtko, jajko i ubić mikserem. Gotujący się sok pomarańczowy zdjąć z ognia, odstawić na około 1-2 minuty i następnie wlać przez sitko do ubitego jajka, wymieszać krótko mikserem. Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo mały ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie taki bardzo luźny budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko, można też masę podgrzewać na parze). Ja mój krem podgrzewałam przez około 10-12 minut, patrz FILM.

3. Krem pomarańczowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 5-6 godzin, można na całą noc.

Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa, na chwilkę odstawić.

6. Do blendera wlać olej, dodać szpinak i zmiksować na mus.
Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać cukier z wanilią i krótko wymieszać.

7. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę (bardzo mało, tak tylko żeby usunąć żółto – brązowy kolor), patrz FILM.

9. Następnie z wierzchu biszkoptu odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki, patrz FILM (okruszki odstawić na potem). Pozostały biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i jedną trzecią ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem śmietanowy:
10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM.
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!; podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

12. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

13. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pomarańczowy, schłodzony krem i wymieszać krótko mikserem.
Teraz krem można dosłodzić do smaku, jeśli będzie za mało słodki dodać jeszcze 1 łyżkę cukru pudru.

14. Do rozpuszczonej, ciągle ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki kremu śmietanowego i rozmieszać łyżką. Następnie w 3 partiach, cały czas mieszając mikserem, wlać tak przygotowaną żelatynę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Do kremu dodać maliny i wymieszać szpatułką.

15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem i uformować mały kopczyk, patrz FILM. Tort posypać przygotowanymi wcześniej okruszkami i wstawić go do lodówki na całą noc.

16. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze i ozdobić malinami.

Udanych wypieków :)

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami”

  1. Kilka pytan dla Pani…

    Czy masło o zawartości tłuszczu 82% jest absolutnie niezbędne do tego przepisu?

    Czy maka tortowa jest jest absolutnie niezbędna do tego przepisu?

    Nie mam dostepu do tych skladnikow. Moje maslo ma 80% i maka jest zwykla…

    Odpowiedz
  2. Czy jeżeli nie użyje żelatyny to się uda? Niestety osoby dla których chce przygotować ten tort nie spożywają wieprzowiny czy wołowiny

    Odpowiedz
  3. Oczywiście że może być bez, może być też sama śmietana, najlepiej 36%, kto co lubi, nigdy nie dodaje żelatyny, do niczego nie jest potrzebna , ewentualnie można dodać śmietan fix wtedy masa będzie sztywniejsza, pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Zaskoczył mnie pozytywnie smak kremu pomarańczowego. Przepyszny. Zrobiłam 2 warstwy bo piekłam we większej blaszce. Ciasto bardzo dobre

    Odpowiedz
  5. Robiłam na Wielkanoc, pyszne ciasto 😋 również robiłam malinową księżniczkę z masą krowkowa. Wszystkim smakowało 😋🥰

    Odpowiedz
  6. Biszkopt super mieciutki i wilgotny ale moj krem byl gorzki od skorki pomaranczowej mimo ze umylam je porzadnie.nastepnym razem uzylabym odrobiny skorki ,bo z 2 pomaranczy to sporo.

    Odpowiedz
  7. Witam, chciałabym upiec to ciasto w prostokątnej blaszce 25×35 cm. O ile muszę zwiększyć ilość składników na ciasto i krem aby otrzymać taki sam efekt jak tort. Dziękuję, Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz