Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami – Zapraszam na pyszny tort z delikatnym kremem i puszystym, szpinakowym biszkoptem. Tort jest trochę pomarańczowy, waniliowy i wspaniale smakuje z malinami. Jest wilgotny i wygląda ładnie, tak wiosennie. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
190g cukru
100ml oleju
160g świeżego szpinaku
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Do nasączenia:
180ml wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem pomarańczowy – orange curd:
60g masła o zawartości tłuszczu 82%
skórka starta z 2 pomarańczy
140ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100g cukru
1 jajko
1 żółtko
Krem śmietanowy:
15g żelatyny + 150ml wody
1 łyżka soku z cytryny
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Krem pomarańczowy – orange curd:
1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową. Postawić na małym ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

2. Do miski przełożyć żółtko, jajko i ubić mikserem. Gotujący się sok pomarańczowy zdjąć z ognia, odstawić na około 1-2 minuty i następnie wlać przez sitko do ubitego jajka, wymieszać krótko mikserem. Masę jajeczną wlać z powrotem do rondelka i postawić na bardzo mały ogniu. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, będzie taki bardzo luźny budyń (uwaga: nie gotować! Jeśli masa się zagotuje i powstaną grudki można ją przetrzeć przez sitko, można też masę podgrzewać na parze). Ja mój krem podgrzewałam przez około 10-12 minut, patrz FILM.

3. Krem pomarańczowy zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na 5-6 godzin, można na całą noc.

Biszkopt:
4. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa, na chwilkę odstawić.

6. Do blendera wlać olej, dodać szpinak i zmiksować na mus.
Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać cukier z wanilią i krótko wymieszać.

7. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę (bardzo mało, tak tylko żeby usunąć żółto – brązowy kolor), patrz FILM.

9. Następnie z wierzchu biszkoptu odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki, patrz FILM (okruszki odstawić na potem). Pozostały biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i jedną trzecią ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem śmietanowy:
10. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na gazie. Jeśli rozpuszczamy w mikrofalówce wkładamy ją na około 15 sekund wyciągamy i mieszamy, tak postępujemy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, patrz FILM.
Jeśli na gazie wtedy napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!; podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

12. Do miski wylać śmietankę, dodać cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

13. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pomarańczowy, schłodzony krem i wymieszać krótko mikserem.
Teraz krem można dosłodzić do smaku, jeśli będzie za mało słodki dodać jeszcze 1 łyżkę cukru pudru.

14. Do rozpuszczonej, ciągle ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki kremu śmietanowego i rozmieszać łyżką. Następnie w 3 partiach, cały czas mieszając mikserem, wlać tak przygotowaną żelatynę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Do kremu dodać maliny i wymieszać szpatułką.

15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem i uformować mały kopczyk, patrz FILM. Tort posypać przygotowanymi wcześniej okruszkami i wstawić go do lodówki na całą noc.

16. Dobrze schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze i ozdobić malinami.

Udanych wypieków :)

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do “Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami”

  1. Kilka pytan dla Pani…

    Czy masło o zawartości tłuszczu 82% jest absolutnie niezbędne do tego przepisu?

    Czy maka tortowa jest jest absolutnie niezbędna do tego przepisu?

    Nie mam dostepu do tych skladnikow. Moje maslo ma 80% i maka jest zwykla…

    Odpowiedz
  2. Czy jeżeli nie użyje żelatyny to się uda? Niestety osoby dla których chce przygotować ten tort nie spożywają wieprzowiny czy wołowiny

    Odpowiedz
      • Robiłam ten torcik bez żelatyny….tak jak Pani mówi z serkiem mascarpone, trzeba dobrze schłodzić….bo po czasie masa może się rozjechać…ale wytrzymał imprezę i jeszcze 2 dzień – trzymany w lodówce!!! :) mój tort też miał 3warstwy + posypka i masę owoców;) jest pyszny, wilgotny, idealny na letnie urodzinki! polecam!!!!

        Odpowiedz
  3. Oczywiście że może być bez, może być też sama śmietana, najlepiej 36%, kto co lubi, nigdy nie dodaje żelatyny, do niczego nie jest potrzebna , ewentualnie można dodać śmietan fix wtedy masa będzie sztywniejsza, pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Zaskoczył mnie pozytywnie smak kremu pomarańczowego. Przepyszny. Zrobiłam 2 warstwy bo piekłam we większej blaszce. Ciasto bardzo dobre

    Odpowiedz
  5. Robiłam na Wielkanoc, pyszne ciasto 😋 również robiłam malinową księżniczkę z masą krowkowa. Wszystkim smakowało 😋🥰

    Odpowiedz
  6. Biszkopt super mieciutki i wilgotny ale moj krem byl gorzki od skorki pomaranczowej mimo ze umylam je porzadnie.nastepnym razem uzylabym odrobiny skorki ,bo z 2 pomaranczy to sporo.

    Odpowiedz
  7. Witam, chciałabym upiec to ciasto w prostokątnej blaszce 25×35 cm. O ile muszę zwiększyć ilość składników na ciasto i krem aby otrzymać taki sam efekt jak tort. Dziękuję, Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz