Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe – Nowe, świąteczne ciasto w Małej Cukierence. Bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne, z czekoladą i pomarańczą. Krem czekoladowy jest delikatny, nie za słodki, z nutką cynamonu, a pianka pomarańczowa jest kwaskowata. Całość dobrze smakuje. Ciasto ładnie wygląda, będzie idealne na Święta. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, dzięki czemu ciasto jest bardziej wilgotne. Z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe
Składniki:
Ciasto:
5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
200g cukru
200g Majonezu Kieleckiego
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Do nasączenia:
110ml likieru pomarańczowego (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
60ml wody
Dodatkowo:
3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury
Krem czekoladowy:
700ml mleka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 łyżeczka cynamonu
2 budynie czekoladowe bez cukru
40g mąki pszennej
50g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
100g mlecznej czekolady
250g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru
Pianka pomarańczowa:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 galaretka pomarańczowa w proszku
180ml gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
Wierzch:
około 40-50g gorzkiej czekolady startej na tarce z drobnymi oczkami (można zastąpić wiórkami czekoladowymi)
Do ozdoby:
ubita śmietanka (ubiłam 200ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżeczką fixsu)
gwiazdki czekoladowe
kolorowa posypka cukrowa

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać majonez, skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

4. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem czekoladowy:
6. Do rondelka wlać około 450ml mleka, dodać cukier z wanilią, cynamon, obie czekolady i postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu mieszać, aby czekolada się roztopiła.

7. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę pszenną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

8. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.

9. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

10. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i jeszcze ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Składanie ciasta:
11. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce.

12. Nasączone ciasto posmarować cienko dżemem pomarańczowym i na ciasto wyłożyć czekoladowy krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem.

Pianka pomarańczowa:
13. Galaretkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.

14. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno. Ciągle mieszając mikserem wlać galaretkę, ważne, aby nie była tężejąca, może być nawet delikatnie ciepła, wymieszać, patrz FILM.

15. Piankę pomarańczową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Wierzch posypać startą czekoladą i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

16. Schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Porcje ciasta można ozdobić kleksem bitej śmietany i czekoladowymi gwiazdkami. Przed samym podaniem można posypać kolorową posypką cukrową.

Udanych wypieków :)

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

27 komentarzy do “Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe”

  1. Ile czasu można przechowywać to ciasto?
    Chciałabym je zrobić dzień przed Wigilią i zastanawiam się, czy przechowywane w lodówce będzie dobre przez całe święta.

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest wspaniałe, zrobiło na Święta furorę – zniknęło najszybciej i ma opinię nowego hitu :) genialny przepis, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz