Tort czekoladowo – pomarańczowy

Zapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek.
Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć alkoholem. Możemy ozdobić go dowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort czekoladowo – pomarańczowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
50g zmielonej, gorzkiej czekolady
Do nasączenia
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
Środek:
4 łyżki konfitury pomarańczowej
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
300g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki – ganache:
100g mlecznej czekolady
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
350g śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g masła w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć)
czekoladki, bezy i maliny do ozdoby

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Środek:
7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (patrz FILM).

9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki.

Wierzch i boki – ganache:
10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać obie poszatkowane czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, tylko nie gotować!). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia na około 1-2 godziny. Ganache ma być całkowicie ostygnięty, ale miękki, żeby można go było rozsmarować na torcie. Jeśli się zagapimy i masa nam za bardzo stwardnieje, proszę na sekundę włożyć ją do mikrofali i wymieszać.

11. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i postawić go na paterze (patrz FILM). Tort posmarować pierwszą warstwą ganache’u (patrz film) i wstawić go do lodówki na około 10-15 minut.

12. Tort po wyjęciu z lodówki posmarować drugą warstwą ganache’u (patrz FILM) i wyrównać go szpatułkami. Pod koniec maczałam szpatułki w gorącej wodzie, żeby były ciepłe i lepiej można było wyrównać tort.

13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać (patrz FILM), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta.

14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny.

Udanych wypieków :)

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Print Friendly, PDF & Email

113 komentarzy do “Tort czekoladowo – pomarańczowy”

  1. Czy jest możliwe upieczenie tak cudownego biszkoptu w wersji bezglutenowej? Rozpoczynam przygodę z dietą bg i nie wiem jakich mąk i w jakiech proporcjach użyć. Będę wdzięczna za pomoc.

    Odpowiedz
  2. powtarzam pytanie bo nie widzę odpowiedzi
    Jaki ma pani mikser? Może pani podać markę i model? Wydaje się bardzo wygodny. Szukam czegoś takiego.

    Odpowiedz
  3. Witam 😊 mam pytanie… czy ten tort będzie bardzo trudny w wykonaniu dla amatora? Byłby to mój pierwszy tort, chociaż ogólnie w pieczeniu ciast się odnajduję 😊

    Odpowiedz
  4. Najlepszy tort jaki w życiu jadłam. Chciałabym zrobić go tym razem w tortownicy 26 cm. Czy mogę prosić o podanie ilości składników na biszkopt o takiej wielkości? Z góry ślicznie dziękuję 😊

    Odpowiedz
  5. Witam,
    proszę o odpowiedzi na kilka pytań :)
    1. Czy skórka z pomarańczy może być taka gotowa z torebki?
    2. Czy do biszkoptu można dodać dla pewności troszkę proszku do pieczenia? Jeśli tak to ile?
    Pozdrawiam
    Małgosia

    Odpowiedz
  6. Witam.Piekłam ten tort dzisiaj na urodziny córki.Użyłam tortownicy o średnicy 24cm.Do ciasta dodałam jedno jajko wiecej reszta bez zmian.Wyszły mi trzy blaty biszkoptu.Tort w smaku jest przepyszny.Bardzo czekoladowy. Napewno powtórzé.Polecam.

    Odpowiedz
  7. Pracuję w jednym z punktów tej marki z której masz czekoladki do przyzdobienia; Karmello jakby ktoś chciał wiedzieć skąd takie czekoladki ;) a te są dokładnie z kolekcji standardowej; Jeśli dobrze widzę kolory to są to trzy smaki serduszek: karmelowe [czerwpne], figowe [jasny fiolet] i mleczne [ciemny fiolet] oraz te złote łezki to z alkoholowych – whisky.

    Odpowiedz
  8. Torcik bardzo dobry, choć dla mnie trochę za gorzki. Zastanawiam się czy zamiast gorzkich czekolaf można użyć deserowych lub mlecznych

    Odpowiedz
  9. Witam, właśnie kończę robić ten torcik, ale nie wiem dlaczego moje ganache jest tak jakby zwarzone tzn. Trochę się oddziela tłuszcz, może to z powodu upału jest prawie 40 stopni. Jaki jest w smaku dam znać. Jedno mnie tylko zastanawia przy tak dużej ilości gorzkich czekolad nie ma ani grama cukru? Wydaje mi się że dla mnie będzie za gorzki, no ale nie uprzedzajmy faktów. Dam jeszcze znać.

    Odpowiedz
  10. Jaki ma pani mikser? Może pani podać markę i model? Wydaje się bardzo wygodny. Szukam czegoś takiego. Czy jest pani zadowolona?

    Odpowiedz
  11. Tort jest niesamowity!! Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam.
    Zrobiłam na urodziny męża, miłośnika czekolady. Był strzałem w 10!
    Również jak Pani Monika musiałam ganache chwilkę chłodzić w zamrażarce, lecz wyszedł wyśmienity :))
    Dziękujemy za super przepis! Pozdrawiam serdecznie !

    Odpowiedz
  12. Zrobiłam ten tort 2 dni temu na urodziny dorosłej już córki.To był strzał w 10! Tort jest wykwintny,na specjalne okazje,pyszny i po stokroć pyszny.Trzymałam się ściśle przepisu i wszystko wyszło idealnie-zrobiłam jedynie biszkopt ze swojego sprawdzonego przepisu dodając oczywiście do niego skórkę pomarańczy,kakao i czekoladę a do płynu,którym nasączamy poszczególne blaty biszkoptu dodałam jeszcze likier pomarańczowy.Bałam się trochę,że ganache mi nie wyjdzie bo po 2 godzinach całość nie gęstniała jednak gdy wsadziłam ganache na 10 minut do zamrażalnika konsystencja zrobiła się jak należy.Bardzo dziękuję za przepis,który trafi do mojego magicznego zaszytu z przepisami na to co najpyszniejsze i co trafia w gusta moje i mojej rodziny.Pozdrawiam autorkę a tort z czystym sumieniem wszystkim polecam

    Odpowiedz
  13. Witam. Przymierzam się do zrobienia tego tortu, jest rewelacyjny! Nie wiem czy mi wyjdzie tak ładnie ale spróbuje.. Zaopatrzyłam się już nawet w sprzęt potrzebny przy dekoracji ;) Chciałam tylko zapytać czy jeśli zwiększę porcję biszkoptu x2 to mam piec go jakoś dłużej? I w jaki sposób można zmielić czekoladę? Dziękuję za inspirację i pozdrawiam! :)

    Odpowiedz
  14. Witam :) właśnie się przymierzam do zrobienia tego tortu. Obejrzałam go już na youtube kilkanaście razy. Jeszcze się nie spotkałam z takim fajnym i stosunkowo prostym przepisem na tort. Mam dwa pytania: czy można do biszkoptu użyć aromatu pomarańczowego czy to już by było za dużo? I w jaki sposób można zmielić tą czekoladę do biszkoptu? Pozdrawiam i dziękuje! :)

    Odpowiedz
  15. Droga Mała Cukierenko tort wyszedł fantastyczny wszystkim bardzo smakowało. Twoje przepisy są na wagę złota i zawsze wypieki wychodzą super bo to był już mój 4 tort z Twoich przepisów. Polecam wszystkim

    Odpowiedz
    • tak można tylko przy: Wierzch i boki – ganache – proszę dać 250g śmietanki, śmietanki musi być mniej niż czekolady jeśli przykrywamy lukrem i radzę użyć tylko gorzkiej czekolady czyli 300g, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  16. Witam, potrzebuje tort na sobotę, czy mogę go upiec juz w czwartek? Czy nic się nie stanie z ganache i z masą? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Od kilku miesięcy robie przynajmniej dwa razy w tyg ciasta z Pani strony . Wszystkim smakują i co najwazniejsze zawsze wychodzą,:) dziekuje za świetne i sprawdzone przepisy:)

    Odpowiedz
  18. Zrobiłam według przepisu jedynie dodałam do ponczu z pomarańczy rumu.
    Tort wyszedł palce lizać,niebo w gębie,wykwintnym smakiem zachwycali się wszyscy goście. POLECAM.
    Dziękuję za kolejny SUPER przepis.
    Pozdrawiam cieplutko, Pani wielbicielka Linka :)

    Odpowiedz
  19. Witam. Mam pytanie odnośnie pomarańczy: jak ją przygotować? sparzyć pomarańczę i po prostu zetrzeć skórkę na tarku czy zrobić domową skórkę kandyzowaną?

    Odpowiedz
  20. witam! czy ganache mozna bezposrednio oblozyc masa cukrowa czy tylko na krem maslany mozna polozyc mase cukrowa? z gory dziekuje za odpowiedz :)

    Odpowiedz
  21. Zrobiłem ciasto w tortownicy 28 cm. Ilość składników dla ciasta i środka przyjąłem x2 i wyszło w sam raz. Natomiast wierzch i boki powinny starczyć nawet bez zmiany proporcji. Ja przyjąłem 1,5 raza i sporo mi zostało. Oczywiście nic się nie zmarnowało, bo dodałem resztę mieszanki z masłem (tej do ozdoby) do pozostałej mi masy i schowałem do słoika – mam pyszny krem do kanapek ;).
    Dziękuję za przepis, chętnie wracam do tej strony.

    Odpowiedz
  22. Mała cukierenko przepraszam za niedoczytanie przepisu. Już wiem ile jakich produktów potrzeba. Mam nadzieje ze tort będzie taki sam jak Pani.Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  23. Witam Panią serdecznie. Właśnie zabieram się do proponowanego przez Pania tortu i mam pytanie: w przepisie…Srodek składnikami sa200g czekolady i 300 ml śmietanki 36% ale dodatkowo do ganache jest potrzebna znów czekolada gorzka i śmietanka 30% nie podaje Pani w jakich ilościach. Bardzo prosze o odpowiedż sprawa dość pilna. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Proszę dokładnie przeczytać przepis, w składnikach wszystko jest podane, jest środek, Wierzch i boki – ganache, pozdrawiam

      Odpowiedz
  24. Tort wychodzi przecudny… świetny przepis:D powoli moja Rodzina robi się uzależniona od Pani przepisów, Mała Cukierenko:) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  25. Niedawno trafiłam na Pani bloga i nie ukrywam… przepadłam… :/ A to ciasto jest tak pyszne, że nie jestem w stanie tego opisać! Świetnie nasączone, cudownie aksamitne w smaku, czekoladowe ale nie przesłodzone i bardzo wykwintne. Obawiałam się tego połączenia, bo z dzieciństwa nie lubię mieszania czekolady z pomarańczem, ale okazało się to, w tym torcie, połączeniem idealnym. Cała rodzina była nim zachwycona. Do środkowej części i ganache użyłam pół na pół czekolady mlecznej i gorzkiej bo bałam się, że będzie zbyt wytrwane w smaku, bo jednak jestem czekoholikiem ;) i jak dla mnie było świetne w takiej formie, ale ciekawa jestem też jak smakuje w oryginale i pewnie kiedyś spróbuję. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  26. Dziekuje za szybkie odpowiedzi,robilam juz ciasto bananowe z czekolada,bylo pyszne,to moj pewnik,przepraszam ,ze moze zadaje glupie pytania ,ale pieczenie tortow nie jest moja mocna ,czy jesli uzywam smietanki 30 czy nie powinam dodac do niej zelatyny,bo przewertowalam internet i sa takie zdania ze bez zelatyny masa sie rozwarstwi ,nie wytrzyma dwoch dni,dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • nie musi Pani tutaj dodawać żelatyny przy 30% i po pierwsze tu nie dodaję w ogóle żelatyny bo nie trzeba, wszystko trzyma czekolada, to jest ganache – proszę poczytać o tym, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  27. biszkopt proszę przełożyć dzień wcześniej żeby poleżał przez noc w lodówce, a wierzch i boki może Pani skończyć na drugi dzień, pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. Dziękuję za odp :)
    A jeśli chce zrobić ten tort na piątek to mogę biszkopt i masę zrobić w czwartek i w pt rano wykonczyc, czy lepiej cały zrobic w czwartek żeby ,,poleżał” w lodówce przez noc?

    Odpowiedz
  29. Tort Wspaniały!
    Robiłam już truskawkowy, cytrynowy i czekoladowy z bananami z Pani przepisu – wszystkie pyszne – ale ten jest wybitny. Polecam :-)

    Odpowiedz
  30. Będę piekła ten tort na 28 cm tortownicy. Mysle ze biszkopt musi byc z podwójnymi skladnikami , jakich proporcji użyć w środku i ganache?

    Odpowiedz
  31. Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy sok do nasączenia mogę wymieszać z alkoholem, jeśli tak, to z jakim. Spirytus, wódka? Bardziej proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  32. Zrobiłam z półtorej i porcji i jednej pomarańczy. Wyszedł rewelacyjnie, wszystkim bardzo smakował. Bardzo serdecznie polecam! ^^

    Odpowiedz
  33. Matko, tort wygląda niesamowicie ! Twoje wypieki są po prostu wspaniałe. Zawsze podziwiam Twoją pomysłowość, a ten Tort przy najbliższej okazji chętnie wypróbuje. Tylko powiedz mi skąd masz takie śliczne czekoladki ? Te czekoladowe łezki i serduszka we wszystkich kolorach wyglądają na Twoim torcie obłędnie ! :)

    Odpowiedz
  34. Mam pytanko! Czy jeśli chcę zrobić ten biszkopt na ciut większej tortownicy (25cm) to mogę zrobić z półtorej i porcji? i czy nie będzie wtedy żadnego zakalca? Proszę o szybką odpowiedź, bo zaraz zabieram się za pieczenie ^^

    Odpowiedz

Dodaj komentarz