Zapraszam na obiecany tort czekoladowo – pomarańczowy. Bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Pełno w nim czekolady, która fanatycznie smakuje z pomarańczą, lubię robić ten tort. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Przygotowałam biszkopt z 5 jajek, co może niektórym wydać się za dużo, ale po dodaniu skórki pomarańczowej i czekolady piana z jajek opada, więc jeśli chcemy spokojnie przeciąć biszkopt dwa razy, radzę go zrobić z 5 jajek.
Tort jest bardzo smaczny i możemy go również nasączyć alkoholem. Możemy ozdobić go dowolnie, na pewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort czekoladowo – pomarańczowy
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
50g zmielonej, gorzkiej czekolady
Do nasączenia
250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
Środek:
4 łyżki konfitury pomarańczowej
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
300g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki – ganache:
100g mlecznej czekolady
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
350g śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
100g masła w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć)
czekoladki, bezy i maliny do ozdoby
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Środek:
7. Czekoladę rozpić na parze lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na jednolitą masę (patrz FILM).
9. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 ponczu i posmarować konfiturą. Na wierzch wyłożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i posmarować konfiturą. Wyłożyć resztę czekoladowego kremu. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, nasączyć. Tort wstawić do lodówki.
Wierzch i boki – ganache:
10. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać obie poszatkowane czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, tylko nie gotować!). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia na około 1-2 godziny. Ganache ma być całkowicie ostygnięty, ale miękki, żeby można go było rozsmarować na torcie. Jeśli się zagapimy i masa nam za bardzo stwardnieje, proszę na sekundę włożyć ją do mikrofali i wymieszać.
11. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i postawić go na paterze (patrz FILM). Tort posmarować pierwszą warstwą ganache’u (patrz film) i wstawić go do lodówki na około 10-15 minut.
12. Tort po wyjęciu z lodówki posmarować drugą warstwą ganache’u (patrz FILM) i wyrównać go szpatułkami. Pod koniec maczałam szpatułki w gorącej wodzie, żeby były ciepłe i lepiej można było wyrównać tort.
13. Masło utrzeć, ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać resztki ganache’u i dokładnie wymieszać (patrz FILM), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta.
14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny.
Udanych wypieków :)
Witam, czy zamiast śmietany 36 może być 30?
Pozdrawiam
radzę tu dać 36% pozdrawiam
Czy jest możliwe upieczenie tak cudownego biszkoptu w wersji bezglutenowej? Rozpoczynam przygodę z dietą bg i nie wiem jakich mąk i w jakiech proporcjach użyć. Będę wdzięczna za pomoc.
Pani Natalio czy do kremu można dołożyć mandarynki z puszki a tym sokiem nasaczyc biszkopt?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy czekoladę do biszkoptu można zetrzeć na tarce?
myślę, że tak, pozdrawiam
powtarzam pytanie bo nie widzę odpowiedzi
Jaki ma pani mikser? Może pani podać markę i model? Wydaje się bardzo wygodny. Szukam czegoś takiego.
ten biały to KitchenAid 5KSM156, ten srebrny to Russell Hobbs Allure, pozdrawiam
Tort jest przepyszny!!!! Świetny przepis i wszystkie proporcje
Witam 😊 mam pytanie… czy ten tort będzie bardzo trudny w wykonaniu dla amatora? Byłby to mój pierwszy tort, chociaż ogólnie w pieczeniu ciast się odnajduję 😊
Najlepszy tort jaki w życiu jadłam. Chciałabym zrobić go tym razem w tortownicy 26 cm. Czy mogę prosić o podanie ilości składników na biszkopt o takiej wielkości? Z góry ślicznie dziękuję 😊
Witam,
proszę o odpowiedzi na kilka pytań :)
1. Czy skórka z pomarańczy może być taka gotowa z torebki?
2. Czy do biszkoptu można dodać dla pewności troszkę proszku do pieczenia? Jeśli tak to ile?
Pozdrawiam
Małgosia
może być skórka z torebki i można dać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pozdrawiam
Witam.Piekłam ten tort dzisiaj na urodziny córki.Użyłam tortownicy o średnicy 24cm.Do ciasta dodałam jedno jajko wiecej reszta bez zmian.Wyszły mi trzy blaty biszkoptu.Tort w smaku jest przepyszny.Bardzo czekoladowy. Napewno powtórzé.Polecam.
Pracuję w jednym z punktów tej marki z której masz czekoladki do przyzdobienia; Karmello jakby ktoś chciał wiedzieć skąd takie czekoladki ;) a te są dokładnie z kolekcji standardowej; Jeśli dobrze widzę kolory to są to trzy smaki serduszek: karmelowe [czerwpne], figowe [jasny fiolet] i mleczne [ciemny fiolet] oraz te złote łezki to z alkoholowych – whisky.
Witam, czy do biszkoptu można dodać kakao zamiast gorzkiej czekolady? Jeśli tak, to ile? Pozdrawiam :)
w biszkopcie już jest kakao, proszę pominąć czekoladę, pozdrawiam
Co robię nie tak? Warzy mi się śmietana jak dodaje do niej czekoladę. Czekolada ma być zimna ?
ja dodaję trochę ciepłą czekoladę, pozdrawiam