Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Zapraszam na nowy pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest kremowy, śmietankowy, troszkę pomarańczowy, bardzo aromatyczny. Wygląda wspaniale i jest prosty w przygotowaniu. Do masy serowej dodałam likier Cointreau i troszkę dla smaku oraz aromatu do śmietanki, która zdobi wierzch sernika. Całość fantastyczna, ciasto bardzo mi smakuje, polecam!
W poście znajdziecie również przepis na orzeźwiający drink Cointreau Fizz. Nie wymaga wielu składników i jest smaczny, troszkę cytrusowy. Idealny na ciepłe dni!

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
45g mąki ziemniaczanej
starta skórka z 1 niedużej pomarańczy
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200g cukru
3 duże jajka
5 łyżek likieru Cointreau
Wierzch:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru Cointreau
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Do ozdoby:
cienko pokrojona skórka pomarańczowa

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm, wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
2. Śmietankę wlać do czystej, suchej miski i ubić.

3. Do drugiej miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z prawdziwą wanilią, skórkę startą z pomarańczy i połowę ubitej śmietany, wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać pozostałą ubitą śmietanką, wymieszać. Dodać likier Cointreau i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.

5. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65-70 minut, aż brzegi się zetną, a środek będzie lekko drgał, gdy poruszy się tortownicą. Po upieczeniu sernik zostawić na około 45 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Wierzch:
6. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać likier Cointreau i wymieszać.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i robiąc mały kopczyk. Na koniec sernik udekorować skórką pomarańczową.

Udanych wypieków :)

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Drink Cointreau Fizz
Składniki na jedną porcję:
50 ml likieru Cointreau
100 ml wody gazowanej
sok wyciśnięty z połowy limonki
kostki lodu
cienki paseczek skórki pomarańczowej (niekoniecznie)

Wrzuć do kieliszka kostki lodu, wlej 50 ml likieru Cointreau, dopełnij wodą gazowaną oraz sokiem z limonki, dodaj skórkę pomarańczową.

Smacznego!

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz”

Dodaj komentarz