Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką

Smaczne, bardzo proste w przygotowaniu muffiny z rodzynkami i kruszonką. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, poczekać 20 minut, aż się upieką i już możemy delektować się pysznymi słodkościami domowej roboty. Podczas pieczenia cudownie pachnie maślaną kruszonką i cynamonem. Zamiast rodzynek możemy dodać inne suszone owoce, też będzie pysznie. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Mary Berry).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
230g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
80g miękkiego masła
100g cukru
60g rodzynek
1 duże jajko
150ml mleka
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

Kruszonka:
1. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść, aż powstaną okruchy.

Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

3. Wsypać cukier, rodzynki i wymieszać.

4. W drugiej misce wymieszać razem mleko z jajkiem (patrz FILM). W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mokre składniki, krótko wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (patrz FILM). Wierzch posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 20-21 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia.
Proste muffinki najlepiej smakują świeże.

Udanych wypieków:)

Proste muffinki

13 thoughts on “Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką

  1. Faktycznie bardzo szybkie i smaczne, trochę mnie dziwiło, że masło nie jest rozpuszczane, ale wyszły idealne, więc wszystko prawidłowo w przepisie:)
    kolejny udany przepis z Twojej strony! Dziękuję!

Dodaj komentarz

.