Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą – Kolejne, pyszne, mega proste ciasto w Małej Cukierence. Dawno takiego nie robiłam :). Ciasto pachnie cudownie, jest bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe. Czekolada z pomarańczą to dobre połączenie. Aby ciasto szybko nie wysychało radzę je trzymać w pojemniku, puszce. Można też pominąć ozdabianie ciasta czekoladą i posypać je tylko cukrem pudrem. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g masła – pokrojonego na kawałki
160ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego)
180g cukru
200g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości kakao 64%)
240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 jajka
150g naturalnego jogurtu
skórka otarta z 2 niedużych pomarańczy
Do ozdoby:
około 80g mlecznej czekolady
troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć masło, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i dodać połamaną czekoladą. Postawić na małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż masło i czekolada się roztopią, patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszę, wymieszać krótko łyżką.
3. Do mąki z kakao dodać jajka, jogurt, skórkę pomarańczową i wlać masą czekoladową (może być delikatnie ciepła), wymieszać krótko mikserem lub szpatułką na jednolite ciasto.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
6. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Mleczną czekoladą roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do buteleczki (tak jak ja na FILMIE) lub woreczka, odciąć róg woreczka i na cieście zrobić ozdobne paseczki, można również czekoladę nanieść na ciasto łyżeczką. Na koniec ciasto posypać kandyzowaną skórką pomarańczową (można również pominąć czekoladę i ciasto posypać tylko cukrem pudrem).
Aby ciasto nie wysychało należy przechowywać je w pojemniku lub puszce.
Udanych wypieków :)
Czy na duza blaszke musze podwoic skladniki?
Czy można dodac do ciasta tylko jedna czekolade?
myślę, że tak, pozdrawiam
Nie mam pod ręką jogurtu naturalnego a jest niedziela, mogę czymś zastąpić;)?
Można spróbować kefir lub śmietana, pozdrawiam
Właśnie idzie do kawki i jest spoko. Dodałam jeszcze miąsz z pomarańczy.
Bardzo pyszne ciasto. Bardzo, bardzo! Czekolada i pomarańcza są idealnym duetem. Super przepis.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
jak zwykle pyyychaaa!!!, ciasto pojechało do Holandii i wszystkim baaardzo smakowało, jak zawsze niezawodny przepis, bardzo dziękuję :)