Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą – Kolejne, pyszne, mega proste ciasto w Małej Cukierence. Dawno takiego nie robiłam :). Ciasto pachnie cudownie, jest bardzo smaczne, wilgotne, mocno czekoladowe. Czekolada z pomarańczą to dobre połączenie. Aby ciasto szybko nie wysychało radzę je trzymać w pojemniku, puszce. Można też pominąć ozdabianie ciasta czekoladą i posypać je tylko cukrem pudrem. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g masła – pokrojonego na kawałki
160ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego)
180g cukru
200g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości kakao 64%)
240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 jajka
150g naturalnego jogurtu
skórka otarta z 2 niedużych pomarańczy
Do ozdoby:
około 80g mlecznej czekolady
troszkę kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć masło, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i dodać połamaną czekoladą. Postawić na małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż masło i czekolada się roztopią, patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

2. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszę, wymieszać krótko łyżką.

3. Do mąki z kakao dodać jajka, jogurt, skórkę pomarańczową i wlać masą czekoladową (może być delikatnie ciepła), wymieszać krótko mikserem lub szpatułką na jednolite ciasto.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

6. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Mleczną czekoladą roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do buteleczki (tak jak ja na FILMIE) lub woreczka, odciąć róg woreczka i na cieście zrobić ozdobne paseczki, można również czekoladę nanieść na ciasto łyżeczką. Na koniec ciasto posypać kandyzowaną skórką pomarańczową (można również pominąć czekoladę i ciasto posypać tylko cukrem pudrem).
Aby ciasto nie wysychało należy przechowywać je w pojemniku lub puszce.

Udanych wypieków :)

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do wpisu „Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą”

  1. Czy skorke z pomaranczy dajemy do ciasta surowa? Nie da gorzkiego posmaku? I czy jajka wbijamy cale, czy wczesniej nalezy ubic bialka?

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    Na wstępie chcę podziękować za tak cudowne przepisy. Nie piekę super często ale zawsze sięgam po przepis z Pani strony i wszystko smakuje wyśmienicie. Jednak z tym ciastem zawalilam- wyszedł zakalec! :( Nie wiem kompletnie dlaczego- mogę prosić o wskazówki?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz