Pyszny świąteczny tort pomarańczowy – Nowy, wspaniały tort w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, jest wilgotny, kremowy, aromatyczny. Krem jest waniliowy, cytrynowo – pomarańczowy. Biszkopt jest również delikatnie pomarańczowy. Tort w przygotowaniu jest prosty. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty i bardzo smaczny. Mąka ze Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Pyszny świąteczny tort pomarańczowy
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 220g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 100ml likieru pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dajemy delikatnie posłodzoną wodę z sokiem z cytryny)
- 50ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Krem cytrynowo – pomarańczowy:
- 120g masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 150ml świeżego soku z pomarańczy
- 100ml soku z cytryny
- 150g cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
Krem śmietanowy:
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 60g cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek dżemu pomarańczowego
- bezy do ozdoby
- biały maczek cukrowy
- złoty barwnik spożywczy w sprayu
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier z wanilią i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać skórkę pomarańczową, krótko wymieszać.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem cytrynowo – pomarańczowy:
4. Do rondelka wlać oba soki i dodać obie skórki, dodać masło, wyspać cukier i postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na około 2 minuty.
5. Do miski wbić dwa jajka, dodać cztery żółtka i ubić na jasny krem. Następnie przez sitko wlać gorącą masę cytrynowo – pomarańczową. Krótko wymieszać mikserem i masę wlać z powrotem do rondelka. Postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Masy nie gotować!! Ja trzymałam ją na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 11-12 minut.
6. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzoną wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, aby masa dobrze się schłodziła.
Zaczniemy składać tort:
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, patrz FILM. Zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę, następnie przekroić go w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu.
8. Jeden krążek biszkoptu położyć na podstawce. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt, posmarować go cienko dżemem pomarańczowym.
Krem śmietanowy:
9. Do śmietanki dodać cukier puder, fixy, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na jednolity krem.
10. Odmierzyć 350g kremu śmietankowego i do tej mniejszej ilości kremu dodać również 350g kremu cytrynowo – pomarańczowego. Wymieszać mikserem na jednolity krem, patrz FILM. Na biszkopt z dżemem pomarańczowym wyłożyć 1/2 przygotowanego kremu, wyrównać. Ułożyć drugi krążek biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałego ponczu i cienko posmarować dżemem pomarańczowym. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.
11. Do pozostałego kremu śmietanowego dodać pozostały krem cytrynowo – pomarańczowy i wymieszać mikserem. Sprawdzić czy krem nie jest za mało słodki, jeśli jest to proszę dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
12. Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki tortu, nie za grubo, aby trochę kremu zostało nam na rozetki, patrz FILM.
13. Tort można udekorować złotym barwnikiem spożywczym w sprayu, patrz FILM. Krem, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki 6B) i na wierzchu zrobić ozdobne rozetki. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
14. Przed podaniem tort można udekorować bezowymi choinkami i posypać cukrowym maczkiem.
Udanych wypieków :)
Ja z pytaniem, czy wystarczy aby tort schłodził się dwie godziny przed podaniem? Przepis bardzo kuszący ☺️
trochę za krótko, pozdrawiam
Droga Pani Natalio, na ile dni wcześniej, mogę zrobić ten tort, aby zachował świeżość do pon 26 XII? Pozdawiam serdecznie
najlepiej składać go w sobotę, ale w piątek można upiec biszkopt i zrobić krem cytrynowo-pomarańczowy, pozdrawiam serdecznie