Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

W upalne dni nie ma jak zimny, orzeźwiający deser ze świeżych owoców. Dlatego zapraszam dzisiaj na przepyszny, lekki torcik z malinami, na jogurcie i serze. Krem jest z dodatkiem wiórków kokosowych, które delikatnie i ciekawie zmieniają smak. Torcik w przygotowaniu jest prosty i szybki. Udekorowany bitą śmietaną i owocami pięknie się prezentuje. Moi goście byli zachwyceni, bardzo polecam… (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2011).

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
3 łyżki dżemu malinowego (możemy zastąpić porzeczkowym, truskawkowym)
Masa serowa:
300g malin
600g mielonego twarogu na sernik
400g naturalnego jogurtu
150g cukru pudru
5 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżeczek żelatyny
Do ozdoby:
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do śmietany
wafelki i rurki
trochę wiórków kokosowych
maliny
posypka cukrowa w kształcie serduszek

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

Spód:
1. Masło roztopić i trochę przestudzić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.

3. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno (ja użyłam tortownicy o średnicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm). Równomiernie rozłożyć i docisnąć. Wierzch posmarować dżemem.

Masa serowa:
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (w około 1/3 szklanki wody).

5. Maliny zmiksować.

6. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać jogurt, cukier puder, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane maliny, wymieszać.

7. Żelatynę rozmieszać z kilkoma łyżkami kremu i wlać ją do pozostałej masy, wymieszać.

8. Krem przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa dobrze stężeje.

9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.

10. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i fixem. Ozdobić nią wierzch tortu razem z wafelkami i rurkami. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i poukładać owoce. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia 1

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

46 komentarzy do “Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia”

  1. Hi Mata, your blog is divine – wish I could create such delights as you – amazing and great pictures too. The translation in English says 600 g minced curd at the cheesecake – is this ricotta or cream cheese? Thanks for your help and inspiration

    Odpowiedz
  2. Chyba już nie lubię Twojego bloga!!! Czytam go pasjami, ale głównie pożeram wzrokiem. Zazdroszczę. Jak to się robi? Co jedno ciasto to pięniejsze. Na to tylko bym patrzyła… i atrzyła… Jak Ty to robisz?Też tak chcę…

    Odpowiedz
  3. zawsze używam noża i jakoś wychodzi bez problemu, proszę mocno dociskać nóż do brzegu tortownicy,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Torcik prezentuje się rewelacyjnie, za 2 tygodnie mam urodziny i wtedy jest zawsze dziki upał i tak sobie myślę, że moi goście oszaleją gdy im taki torcik podam. Mam tylko jedno pytanie – jak tak gładko „odklejasz” masę od tortownicy? Nóż w gorącej wodzie?, gorący okład na obręcz tortownicy? zawsze mam z tym problem, kombinuję i wznoszę modły do wszystkich bożków ;] Dzięki
    Asia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz