Ciasto malinowe cappuccino

Ciasto malinowe cappuccino – Nowe, pyszne ciasto z malinami w Małej Cukierence. Jest wilgotne, na puszystym biszkopcie, lekko kawowe, troszkę waniliowe, śmietanowe. Wygląda bardzo apetycznie, nie jest za słodkie. Polecam! Inspiracja z gazetki „Wielkanocne ciasta” wydanie specjalne 1/2014 przyslijprzepis.pl. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Ciasto malinowe cappuccino

Ciasto malinowe cappuccino

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 150g cukru
  • 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 35g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90ml oleju
  • Składniki do nasączenia:
  • 80ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem cappuccino:

  • 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 9g żelatyny
  • 80ml wody
  • 50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym, można użyć dowolny smak)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • około 400g malin

Krem śmietanowy:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 8g żelatyny
  • 70-80ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • trochę startej gorzkiej czekolady do posypania (około 30g-40g)

Ciasto malinowe cappuccino 1

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem cappuccino:

6. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

7. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.

8. Śmietankę wlać do miski (w gorący dzień radzę miskę, w której będziemy ubijać śmietankę schłodzić w lodówce) dodać cukier puder, kawę cappuccino w proszku i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki kremu cappuccino i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać maliny, lekko wciskać je w krem. Ciasto wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

Krem śmietanowy:

11. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.

12. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałej śmietanki, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.

13. Gotowy krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.

14. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM. Przed podaniem można ozdobić malinami.

Udanych wypieków :)

Ciasto malinowe cappuccino 2

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do “Ciasto malinowe cappuccino”

    • to dać trochę więcej cukru pudru (dosłodzić do smaku) i może troszkę cukru z wanilią, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.