Ciasto malinowe cappuccino – Nowe, pyszne ciasto z malinami w Małej Cukierence. Jest wilgotne, na puszystym biszkopcie, lekko kawowe, troszkę waniliowe, śmietanowe. Wygląda bardzo apetycznie, nie jest za słodkie. Polecam! Inspiracja z gazetki „Wielkanocne ciasta” wydanie specjalne 1/2014 przyslijprzepis.pl. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto malinowe cappuccino
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 150g cukru
- 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 35g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 90ml oleju
- Składniki do nasączenia:
- 80ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem cappuccino:
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 9g żelatyny
- 80ml wody
- 50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym, można użyć dowolny smak)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- około 400g malin
Krem śmietanowy:
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 8g żelatyny
- 70-80ml wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
Dodatkowo:
- trochę startej gorzkiej czekolady do posypania (około 30g-40g)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem cappuccino:
6. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
7. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.
8. Śmietankę wlać do miski (w gorący dzień radzę miskę, w której będziemy ubijać śmietankę schłodzić w lodówce) dodać cukier puder, kawę cappuccino w proszku i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
9. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki kremu cappuccino i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać maliny, lekko wciskać je w krem. Ciasto wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
Krem śmietanowy:
11. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 70-75 sekund), patrz FILM. Zdjąć z ognia i odstawić.
12. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać, patrz FILM. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałej śmietanki, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
13. Gotowy krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
14. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM. Przed podaniem można ozdobić malinami.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Mam żelatyne w listkach, to ile potrzebuję wtedy do ktemów? Pozdrawiam :)
tak samo się ją waży, czyli jak jest 9g żelatyny w proszku to tyle samo w listkach, pozdrawiam
Witam. czy zamiast malin można użyć borówek?
Pozddrawiam.
myślę, że tak, pozdrawiam
Hej. Czy kremy nadadza sie do przekladania biszkopta? Chcialabym z robic w formie tortu. 🙂
Ciasto rewelacja,
Smakuje obłędnie 😄
czy maliny mogą być mrożone?
podbijam pytanie…
tak, ale trzeba je rozmrozić, myślę, że mogą się trochę „rozciapać”, pozdrawiam serdecznie
Witam , droga cukierenko ,mam pytanie czy mogę zastąpić maliny innymi owocami dziekuje bardzo pozdrawiam
Wczoraj upieklam to ciasto :) Bardzo dobry przepis, wszystko wyszło! Baza pycha, krem kawowy – delicja (zrobilam w całości kawowe, bez warstwy smietankowej), ale mam pytanie – czym można by zastąpić te śmietankę, żeby ten krem nie był taki tłusty, bo nie wszyscy u mnie w domu taki lubią. Czy można zastąpić np jogurtem greckim z cukrem? Szukam lżejszej alternatywy.
Malinowe z nutą cappuccino brzmi na prawdę wyśmienicie. :)
Czy cappuccino można zastąpić czymś innym? , nie lubimy kawowych ciast ale to wygląda obłędnie 😍
to dać trochę więcej cukru pudru (dosłodzić do smaku) i może troszkę cukru z wanilią, pozdrawiam serdecznie
Witam. Chcę zrobić z połowy porcji to w jakiej blaszce upiec? Pozdrawiam serdecznie
18cm x 18cm lub 20cm x 20cm pozdrawiam serdecznie
A czy długość pieczenia biszkopta ulega zmianie czy dalej jest to 30min?