Obłędne ciasto z truskawkami i malinami – Nowe, pyszne ciasto z truskawkami. Cudownie pachnie owocami, wanilią. Jest maślane, wilgotne, bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać, zniknęło u mnie błyskawicznie. Wyśmienicie smakuje delikatnie ciepłe, podane z lodami. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Idealny przepis na lato! Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Obłędne ciasto z truskawkami i malinami
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 250g schłodzonego masła
- 4 żółtka
- 150g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Nadzienie:
- 500g truskawek
- 200g malin
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski wsypać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, można to zrobić rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM.
4. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Nadzienie:
5. Z truskawek usunąć szypułki i przekroić je 2-3 razy, duże truskawki przekroić nawet na 4 części.
6. Do pokrojonych truskawek dodać maliny, mąkę ziemniaczaną i wymieszać, aby owoce dobrze były obtoczone w mące. Tak przygotowane owoce ułożyć równomiernie na cieście w blaszce.
7. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika, usunąć folię i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
8. Startym ciastem posypać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Wyszło cudowne:) Na truskawki dałam ubitą pianę z białek z cukrem i dopiero starłam drugą część ciasta.
Z czerwonymi porzeczkami będzie dobrze?
Chyba bym z 1 łyżkę cukru dodała do porzeczek, pozdrawiam
Dzień dobry!
Czy do spodu-zamiast mąki pszennej, mogę dodać mąkę żytnią pełnoziarnistą? 🫢