Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami – Nowe, pyszne ciasto z truskawkami. Cudownie pachnie owocami, wanilią. Jest maślane, wilgotne, bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać, zniknęło u mnie błyskawicznie. Wyśmienicie smakuje delikatnie ciepłe, podane z lodami. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Idealny przepis na lato! Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami 2

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 250g schłodzonego masła
  • 4 żółtka
  • 150g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)

Nadzienie:

  • 500g truskawek
  • 200g malin
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Obłędne ciasto z truskawkami i malinami 3

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do miski wsypać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.

3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę, można to zrobić rękoma lub ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM.

4. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Nadzienie:
5. Z truskawek usunąć szypułki i przekroić je 2-3 razy, duże truskawki przekroić nawet na 4 części.

6. Do pokrojonych truskawek dodać maliny, mąkę ziemniaczaną i wymieszać, aby owoce dobrze były obtoczone w mące. Tak przygotowane owoce ułożyć równomiernie na cieście w blaszce.

7. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika, usunąć folię i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

8. Startym ciastem posypać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Udanych wypieków :)

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

4 komentarze do “Obłędne ciasto z truskawkami i malinami”

Dodaj komentarz