Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami – Zapraszam na smaczne, bardzo soczyste ciasto z brzoskwiniami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie śmietankowo- czekoladowo od budyniów i delikatnie migdałami, które przed dodaniem do ciasta uprażymy, co doda większego aromatu. Do ciasta radzę użyć dojrzałych, miękkich owoców. Świetne ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam…

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń

1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .

3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.

4. Masło roztopić.

5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).

6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.

7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.

8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

40 komentarzy do “Ciasto z brzoskwiniami i migdałami”

  1. Bardzo pomieszało mi się ciasto jasne z ciemnym i brzoskwinie poleciały na dół, ale ciasto bardzo smaczne, czuć migdały :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto miejscami jest „mącznie maziste. ” wydaje mi sie ze porcja maki ziemniaczanej jest zbyt duza. Uwazam ze ta maź jest przez tluszcz z migdalow (przyprazylam je) ktory laczy sie z maka ziemniaczana. Ciatso miejscami tam gdzie nie ma brzoskwin po bokach bardzo suche..wrecz twardawe. Przepis jest do poprawienia. Ogolnie smaczne. Ale tw miejsca maziste wydaja sie byc jakby ciasto ciasto bylo surowe

    A nanpewno nie jest, poniewaz w piekarniku bylo 50min.

    Odpowiedz
  3. Czy można zamiast masla dodac olej rzepakowy???
    Proszę o szybka odpowiedz. Z góry dziekuje za pomoc ;) i Pozdrawiam :):)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz