Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami – Zapraszam na smaczne, bardzo soczyste ciasto z brzoskwiniami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie śmietankowo- czekoladowo od budyniów i delikatnie migdałami, które przed dodaniem do ciasta uprażymy, co doda większego aromatu. Do ciasta radzę użyć dojrzałych, miękkich owoców. Świetne ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam…

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń

1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .

3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.

4. Masło roztopić.

5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).

6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.

7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.

8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z brzoskwiniami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do wpisu „Ciasto z brzoskwiniami i migdałami”

  1. Bardzo apetyczny przepis, zamierzam ciasto dzis popelnic, jednak mam pytanie: kostka masla to tutaj 200 czy 250g?:)
    dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
    Kamila

  2. Ciasto wykonalam – jest przepyszne, a do tego bardzo proste, za co ma +10pkt do pysznosci:) Polecam wszystkim! (na surowo rowniez niebo w gebie – to info dla wszystko surowociastozercow)

  3. Witam !
    Wlasnie patrze jak moje ciasto rosnie w piekarniku ;)
    Przepis super łatwy a zapach udajacy sie z piekarnika… mowi sam za siebie ;)
    Pozdrawiam

  4. Właśnie piekę drugi raz :) Pierwszy był z jeżynami, dzisiaj z wiśniami, składniki wszystkie razy dwa – duża blacha, więcej przyjemności! Wszystkie przepisy są świetne, zdjęcia przepiękne, gratuluję! Pozdrawiam :)

  5. Witam :)

    Zadam może i głupie pytania, ale jestem laikiem w pieczeniu i dopiero się uczę, ale czy te budynie mam dodać sypkie czy najpierw rozrobić tak jak tradycyjny budyń…??? Proszę o wyrozumiałość.. :)

  6. Wtam,
    Wczoraj upiekłam placek a dzisiaj juz go prawie nie ma! Pyszny i bardzo szybki.
    Ja do jednej cześci ciasta dodałam kakao gdyż w trakcie pieczenia okazało się, że nie mam budyniu czekoladowego.
    Pozdrawiam serdecznie!

  7. Ciasto w piekarniku – jednak zdziwiła mnie konsystencja – troszkę rzadka mi wyszła, pomimo iż dałam ilości wskazane w przepisie. Mam nadzieję,że się uda ! :)

  8. 4/5 szklanki to niepełna szklanka cukru tak około 180-190g
    2/3 kostki to trochę więcej niż połowa 125g
    pozdrawiam

  9. Czy można zamiast masla dodac olej rzepakowy???
    Proszę o szybka odpowiedz. Z góry dziekuje za pomoc ;) i Pozdrawiam :):)

  10. Ciasto miejscami jest „mącznie maziste. ” wydaje mi sie ze porcja maki ziemniaczanej jest zbyt duza. Uwazam ze ta maź jest przez tluszcz z migdalow (przyprazylam je) ktory laczy sie z maka ziemniaczana. Ciatso miejscami tam gdzie nie ma brzoskwin po bokach bardzo suche..wrecz twardawe. Przepis jest do poprawienia. Ogolnie smaczne. Ale tw miejsca maziste wydaja sie byc jakby ciasto ciasto bylo surowe

    A nanpewno nie jest, poniewaz w piekarniku bylo 50min.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.