Ciasto z brzoskwiniami i migdałami – Zapraszam na smaczne, bardzo soczyste ciasto z brzoskwiniami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie śmietankowo- czekoladowo od budyniów i delikatnie migdałami, które przed dodaniem do ciasta uprażymy, co doda większego aromatu. Do ciasta radzę użyć dojrzałych, miękkich owoców. Świetne ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam…
Ciasto z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
4 jajka
4/5 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g migdałów
1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń bez cukru o smaku śmietankowym
1 budyń bez cukru o smaku czekoladowym
650g brzoskwiń
1. Migdały zmielić, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podpiec mieszając, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia .
3. Owoce sparzyć gorącą wodą i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić na kawałki.
4. Masło roztopić.
5. Jajka ubić z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ubijać przez około 6-7 minut).
6. Do jajek dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę, migdały i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać.
7. Ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać budyń śmietankowy, wymieszać. Do drugiej dodać budyń czekoladowy.
8. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej jasne ciasto i wyrównać. Na wierzch wylać czekoladowe ciasto i poukładać kawałki owoców. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Bardzo pomieszało mi się ciasto jasne z ciemnym i brzoskwinie poleciały na dół, ale ciasto bardzo smaczne, czuć migdały :)
Można pominąć migdały?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Ciasto miejscami jest „mącznie maziste. ” wydaje mi sie ze porcja maki ziemniaczanej jest zbyt duza. Uwazam ze ta maź jest przez tluszcz z migdalow (przyprazylam je) ktory laczy sie z maka ziemniaczana. Ciatso miejscami tam gdzie nie ma brzoskwin po bokach bardzo suche..wrecz twardawe. Przepis jest do poprawienia. Ogolnie smaczne. Ale tw miejsca maziste wydaja sie byc jakby ciasto ciasto bylo surowe
A nanpewno nie jest, poniewaz w piekarniku bylo 50min.
wtedy proszę dodać ze 2 łyżki mąki więcej, pozdrawiam
Mam pytanie czy jesli dam migdalow o polowe mniej to reszta proporcji składników będzie taka sama?
myślę, że tak, ale nie wiem w jakich proporcjach, pozdrawiam
Czy można zamiast masla dodac olej rzepakowy???
Proszę o szybka odpowiedz. Z góry dziekuje za pomoc ;) i Pozdrawiam :):)
użyłam budyniu 40g, pozdrawiam
Witam jakiej gramatury ma być budyń bo są po 38 gr i 60 gr
to taka niepełna szklanka cukru, ciut więcej niż 3/4 szklanki, pozdrawiam
Nie jestem pewna jaka wsypac ilosc cukru
bardzo bardzo dziekuje :)
4/5 szklanki to niepełna szklanka cukru tak około 180-190g
2/3 kostki to trochę więcej niż połowa 125g
pozdrawiam
prosze o szybka odpowiec
witam ile to jest 4/5 szklanki cukru i 2/3 kostki masla
Udało, udało i bardzo smakowało – super przepisy. Już mam kilka upatrzonych :) Pozdrawiam
Mam nadzieję, że się udało i ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto w piekarniku – jednak zdziwiła mnie konsystencja – troszkę rzadka mi wyszła, pomimo iż dałam ilości wskazane w przepisie. Mam nadzieję,że się uda ! :)
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało, z kakao dobry pomysł,
pozdrawiam serdecznie
Wtam,
Wczoraj upiekłam placek a dzisiaj juz go prawie nie ma! Pyszny i bardzo szybki.
Ja do jednej cześci ciasta dodałam kakao gdyż w trakcie pieczenia okazało się, że nie mam budyniu czekoladowego.
Pozdrawiam serdecznie!
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Dziękuje, zrobiłam..wyszło pyszne :)
witam,
proszę się nie przejmować, budyń dodajemy sypki w proszku,
pozdrawiam
Witam :)
Zadam może i głupie pytania, ale jestem laikiem w pieczeniu i dopiero się uczę, ale czy te budynie mam dodać sypkie czy najpierw rozrobić tak jak tradycyjny budyń…??? Proszę o wyrozumiałość.. :)
Ogromnie się cieszę:) życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie piekę drugi raz :) Pierwszy był z jeżynami, dzisiaj z wiśniami, składniki wszystkie razy dwa – duża blacha, więcej przyjemności! Wszystkie przepisy są świetne, zdjęcia przepiękne, gratuluję! Pozdrawiam :)
bardzo dziękuję, pozdrawiam :)
tak można,
pozdrawiam
Witam! Super przepis, tylko czy zamiast świeżych brzoskwiń można dodać z puszki?
mam nadzieję, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam !
Wlasnie patrze jak moje ciasto rosnie w piekarniku ;)
Przepis super łatwy a zapach udajacy sie z piekarnika… mowi sam za siebie ;)
Pozdrawiam
:) bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam
Ciasto wykonalam – jest przepyszne, a do tego bardzo proste, za co ma +10pkt do pysznosci:) Polecam wszystkim! (na surowo rowniez niebo w gebie – to info dla wszystko surowociastozercow)
Bardzo dziękuję za tak błyskawiczną odpowiedź! Miłej niedzieli:)
witam,
kostka masła to 200g
pozdrawiam
Bardzo apetyczny przepis, zamierzam ciasto dzis popelnic, jednak mam pytanie: kostka masla to tutaj 200 czy 250g?:)
dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
Kamila
Pyszne. :)
Robiłam kiedyś brownies z brzoskwiniami, pyszna sprawa. :)
Brzoskwinki w czekoladowo-śmietankowej oprawie-pychota! Yumi!
piękne, bardzo efektowne :)