W upalne dni nie ma jak zimny, orzeźwiający deser ze świeżych owoców. Dlatego zapraszam dzisiaj na przepyszny, lekki torcik z malinami, na jogurcie i serze. Krem jest z dodatkiem wiórków kokosowych, które delikatnie i ciekawie zmieniają smak. Torcik w przygotowaniu jest prosty i szybki. Udekorowany bitą śmietaną i owocami pięknie się prezentuje. Moi goście byli zachwyceni, bardzo polecam… (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2011).
Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
3 łyżki dżemu malinowego (możemy zastąpić porzeczkowym, truskawkowym)
Masa serowa:
300g malin
600g mielonego twarogu na sernik
400g naturalnego jogurtu
150g cukru pudru
5 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżeczek żelatyny
Do ozdoby:
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do śmietany
wafelki i rurki
trochę wiórków kokosowych
maliny
posypka cukrowa w kształcie serduszek
Spód:
1. Masło roztopić i trochę przestudzić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
3. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno (ja użyłam tortownicy o średnicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm). Równomiernie rozłożyć i docisnąć. Wierzch posmarować dżemem.
Masa serowa:
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (w około 1/3 szklanki wody).
5. Maliny zmiksować.
6. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać jogurt, cukier puder, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane maliny, wymieszać.
7. Żelatynę rozmieszać z kilkoma łyżkami kremu i wlać ją do pozostałej masy, wymieszać.
8. Krem przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa dobrze stężeje.
9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.
10. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i fixem. Ozdobić nią wierzch tortu razem z wafelkami i rurkami. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i poukładać owoce. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Ślicznie :)
Ewo bardzo dziękuję za miłe słowa,
cieszę się, że blog się Pani podoba, życzę udanego dnia
pozdrawiam serdecznie
Cudowny,przepis juz dodalam do mojego zeszytu napewno zrobie go niedlugo dla coreczki z okazji urodzin.
Dziekuje za cudowne przepisy i przepiekne zdjecia-jestem zachwycona Twoim blogiem!
Pozdrawiam Cie bardzo cieplo
Jaka cudowna dekoracja!
Mala, What a fantstic looking creation! Great pictures, too. Almost to pretty to eat.
Greetings from Colorado
Kirsten
przepiékny naprawdé dzieøo sztuki!
zachwycasz!
– ja użyłam śmietanki 30%,
– użyłam herbatniki kakaowe jutrzenki
pozdrawiam
Jaką lepiej dodać śmietankę do ozdoby?
This is a super gorgeous cake!
Świetny torcik! Podoba mi się spód z dżemem i cała reszta też, dekoracja jak z bajki:D mam pytanie, jakich użyłaś herbatników (jakiej firmy)?
young – cieszę się, że ciasto z agrestem smakowało,
dziękuję za komentarze,
pozdrawiam
A gorgeous summer cake!
Mistrzostwo świata!
Wspaniały tort i cudowna dekoracja.
Pozdrawiam:)
O kurcze. Jaki on piękny i te udekorowanie, po prostu cudny :) No i talerzyki mi się podobają.
Wczoraj upiekłam „ciasto z agrestem” z twojej stronki i muszę cię pochwalić, nigdy nie jadałam takiego ciasta, jest słodki i w sobie także kwaśny dzięki agrestowi, no palce lizać ;P Pozdrawiam :*