Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto czekoladowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Jest bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć słodkie, ze sporą ilością pysznych dodatków, coś dla łasuchów. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest to jedno z lepszych brownies jakie jadłam. Polecam! (zmodyfikowany przepis z książki „ best food fast! Chocolate Bakes”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami
Składniki:
Ciasto:
130g masła
50g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)
2 jajka
150g cukru (użyłam ciemnego brązowego, ale można użyć białego)
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżka kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g posiekanych orzechów włoskich
120g malin
Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć pokrojone na kawałki masło, dodać połamaną czekoladę i postawić na bardzo mały ogniu, cały czas mieszając, aż składnik się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut.
2. Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać jajka, wymieszać do połączenia składników, patrz FILM. Dodać cukier, krótko wymieszać.
3. Na masę czekoladową przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i znów krótko wymieszać do połączenia składników, powstanie dość luźne ciasto.
4. Następnie do ciasta dodać orzechy, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką, patrz FILM.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Witam, jak nie posiadam takiej blaszki mogę zrobić w foremce 30.5×11.5 cm ?