Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto czekoladowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Jest bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć słodkie, ze sporą ilością pysznych dodatków, coś dla łasuchów. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Jest to jedno z lepszych brownies jakie jadłam. Polecam! (zmodyfikowany przepis z książki „ best food fast! Chocolate Bakes”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami
Składniki:
Ciasto:
130g masła
50g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)
2 jajka
150g cukru (użyłam ciemnego brązowego, ale można użyć białego)
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżka kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g posiekanych orzechów włoskich
120g malin
Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć pokrojone na kawałki masło, dodać połamaną czekoladę i postawić na bardzo mały ogniu, cały czas mieszając, aż składnik się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia na około 15-20 minut.
2. Masę czekoladową przelać do większej miski i dodać jajka, wymieszać do połączenia składników, patrz FILM. Dodać cukier, krótko wymieszać.
3. Na masę czekoladową przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól i znów krótko wymieszać do połączenia składników, powstanie dość luźne ciasto.
4. Następnie do ciasta dodać orzechy, maliny i delikatnie wymieszać szpatułką, patrz FILM.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Witam, jak nie posiadam takiej blaszki mogę zrobić w foremce 30.5×11.5 cm ?
Ciasto objędne. Połączenie czekolady z malinami nieziemskie. Środek wilgotny, lekko słodkawy, wyborny. Wykonanie mega łatwe i szybkie, bez użycia hałasujących sprzętów. No i ten zapach w mieszkaniu. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo. Drukuję do zbioru rewelecyjnych ciast (głównie z małej cukierenki) i powtórzę nie raz. Przepięknie dziękuję za wspaniały przepis 🥰😋❤️
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam
Dzień dobry :) Jeśli robię w 3x większej formie (42cmx29cm) to o ile dłużej powinnam piec ciasto?
Myślę, że podobnie jak w przepisie, bo ciasto jest niskie, lub może z 5 minut dłużej, pozdrawiam
Czy moge uzyc mrozone maliny?
tak tylko radzę je rozmrozić, pozdrawiam
W jakiej temperaturze piec ciasto, jeśli piekarnik ma termoobieg, ale niestety nie ma funkcji góra-dół?
na termoobiegu 160°C, pozdrawiam
Witam, czy po 4 dniach ciasto będzie dobre? Ile maksymalnie może stać w lodówce?
jeśli będzie stało w lodówce to myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry,czy jeśli mam blaszkę 22×32 to składniki podwoić czy z 1,5 porcji zrobic?
Pozdrawiam
Wygląda pysznie :) czy wyjdzie przy użyciu erytrytolu zamiast cukru i mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej?
Przepyszne jest to brownie, od kiedy odkryłam ten przepis to zrobiłam go dwa razy w tygodniu. Dziękuję za ten pyszny przepis
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne! Wyszło za pierwszym razem :)
Jedyne co, to następnym razem muszę po upieczeniu oddzielić ciasto od papieru, bo dość wilgotne.
Ogromnie się cieszę, dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam i będę jeszcze nieraz je serwować. Bardzo pyszne.
Moje ukochane połączenie smaków, czeko i maliny :)
Uwielbiam połączenie malin w cieście czekoladowym. Smak przypomina mi dzieciństwo i wypieki babci. Nie inaczej było w tym przypadku. Przepis jest przepyszny!
Wygląda cudownie! Mam pytanie, czy można dodać mrożone maliny?! A jeżeli tak, to rozmrażać czy nie?!
tak ja bym rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest jak czekoladowa chmurka !!❤️😍