Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z bananami i czekoladą. Cudownie pachnie owocami, jest gęste i wilgotne. Smak bananów i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń w kuchni. Dlatego oprócz czekolady w cieście mamy również wspaniałą polewę, która sprawia, że ciasto świetnie wygląda. Przepis nie jest trudny i w miarę szybki w przygotowaniu. Dostałam go od Pani Edyty, której bardzo dziękuję. Ciasto bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety 101 przepisów- sezon na banany dodatek do Świata Kobiet).
Ciasto z bananami i czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.
7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Udanych wypieków:)
Przyznam się, że nienawidzę bananów, ale te ciasto wygląda tak zachęcająco i na pewno tak smakuje :) Bardzo ślicznie jest to ciasto ozdobione, podoba mi się.
kurcze super to ciasto wygląda no i super światło do zdjęć. Powodzenia i pozdrówki od blogersów)
Śliczne to ciasto! Bardzo chętnie bym zjadła kawałek:)
Przepis wypróbowany:] z całą odpowiedzialnością polecam:]
a u mnie leżą mocno dojrzałe bananay i zastanawiam się co z nich zrobic.Mam juz pomysł, dziękuję :)
witam serdecznie. Początkowo sceptycznie podeszla do przepisu, gdyż wydawał mi sie zbyt mokry ;). Wypróbowałam i POLECAM. Najfajniejsze w jego smaku jest połączenie słodkich bananów, cierpkiej czekolady gorzkiej i kwaśnego soku z cytryny. Każdy z nich jest wyczuwalny osobno a nie tworzy nieładu. Proponuje nie zapomnieć o przelożeniu blaszki papierem do pieczenie bo ciasto jest dość kruche i wilgotne i może się przełamać jak mi ;)
moje ciasto już jest gotowe… nie mogę się doczekać kiedy ostygnie a wygląda i pachnie obłędnie …. mniam…. pozdrawiam cieplutko
jeden kawałek.. i odpływam, syte, a jakie dobre.. aż by się wzięło więcej.. i więcej! idealne ciasto.
miło mi to słyszeć:)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto w piekarniku- już nie mogę się doczekać kiedy skosztuję :) pozdrawiam :)
życzę smacznego, mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
a smietana slodka czy kwasna ma byc?
A śmietana ma być słodka czy kwaśna ? :)
użyłam słodkiej
pozdrawiam ciepło
a czy moze byc robione te ciasto w kwadratowej brytwance?
tak, może
pozdrawiam
moje właśnie rośnie w piekarniku,nie mogę się doczekać :) pozdrawiam
życzę smacznego:)
pozdrawiam ciepło
I ja je zrobiłam i zaniosłam koleżankom i kolegom z pracy. Smakowało wiśmienicie :)
Dziś też ukręciłam je i właśnie stoi w piekarniku…pyszne, pachnące…nie mogę się doczekać :)
Zrobiłam na większą blachę z większymi trochę proporcjami, bo jest bardzo smaczne i musi być DUŻE :o)
Dziękuję za udostępnienie przepisu i cieplutko pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę:)
życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Właśnie zrobiłam to ciasto.. Wyszło pyszne ;) Na pewno zrobię je jeszcze nie raz:) Pozdrawiam
ciasto uzależnia! nie wiem jak inni ale ja nie potrafię skończyć na jednym kawałku :)
oj ja też!!
pozdrawiam serdecznie:)
ciasto jest wspaniałe wyszło mi całkiem podobne !!!
pozdrawiam serdecznie ??? :)
idę po śmietane i czekoladke, jz sie nie mogę dotrzekać:)
Moje właśnie się piecze, a mąż ma dowieźć czekoladę na polewę jak będzie wracał z pracy :) też nie mogę się doczekać.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Robiłam to ciasto już kilka razy i zawsze wychodzi do tego jest pyszne :) Idealnie pasuje do kawy. Super przepis :)
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam to ciasto pierwszy raz, jest przepyszne
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Właśnie go piekę. Zamiast cukru waniliowego dodałam pomaranczowy. Trochę zmieniłam proporcje. Ciasto pięknie wyrosło. Jest to moje 4 ciasto z.tej strony no i muszę przyznać jak narazie jestem pod wrażeniem. Ciasta są smaczne a co najważniejszy szybkie. Moje klimaty.
Ciasto wyszło super. Polewe tylko zrobiłam z czekolady mlecznej i odrobiny mleka, posypałam wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Bardzo fajny przepis! :)
Witam:)właśnie piękę ciasto i tez sie nie moge doczekac:)tylko czy ja bedę mogła wyciągnąć z piekarnika jak tylko się upieczy,czy lepiej poczekać,az wystygnie?
Jak się upiecze wyciągamy z piekarnika, stygnie na zewnątrz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne. Z czekoladową polewą smakuje wyśmienicie 🙂