Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z bananami i czekoladą. Cudownie pachnie owocami, jest gęste i wilgotne. Smak bananów i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń w kuchni. Dlatego oprócz czekolady w cieście mamy również wspaniałą polewę, która sprawia, że ciasto świetnie wygląda. Przepis nie jest trudny i w miarę szybki w przygotowaniu. Dostałam go od Pani Edyty, której bardzo dziękuję. Ciasto bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety 101 przepisów- sezon na banany dodatek do Świata Kobiet).
Ciasto z bananami i czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.
4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.
7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Udanych wypieków:)
Ciasto pyszne. Z czekoladową polewą smakuje wyśmienicie 🙂
Witam:)właśnie piękę ciasto i tez sie nie moge doczekac:)tylko czy ja bedę mogła wyciągnąć z piekarnika jak tylko się upieczy,czy lepiej poczekać,az wystygnie?
Jak się upiecze wyciągamy z piekarnika, stygnie na zewnątrz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło super. Polewe tylko zrobiłam z czekolady mlecznej i odrobiny mleka, posypałam wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Bardzo fajny przepis! :)
Właśnie go piekę. Zamiast cukru waniliowego dodałam pomaranczowy. Trochę zmieniłam proporcje. Ciasto pięknie wyrosło. Jest to moje 4 ciasto z.tej strony no i muszę przyznać jak narazie jestem pod wrażeniem. Ciasta są smaczne a co najważniejszy szybkie. Moje klimaty.