Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

W upalne dni nie ma jak zimny, orzeźwiający deser ze świeżych owoców. Dlatego zapraszam dzisiaj na przepyszny, lekki torcik z malinami, na jogurcie i serze. Krem jest z dodatkiem wiórków kokosowych, które delikatnie i ciekawie zmieniają smak. Torcik w przygotowaniu jest prosty i szybki. Udekorowany bitą śmietaną i owocami pięknie się prezentuje. Moi goście byli zachwyceni, bardzo polecam… (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2011).

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
3 łyżki dżemu malinowego (możemy zastąpić porzeczkowym, truskawkowym)
Masa serowa:
300g malin
600g mielonego twarogu na sernik
400g naturalnego jogurtu
150g cukru pudru
5 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżeczek żelatyny
Do ozdoby:
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 fix do śmietany
wafelki i rurki
trochę wiórków kokosowych
maliny
posypka cukrowa w kształcie serduszek

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

Spód:
1. Masło roztopić i trochę przestudzić.

2. Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać.

3. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno (ja użyłam tortownicy o średnicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm). Równomiernie rozłożyć i docisnąć. Wierzch posmarować dżemem.

Masa serowa:
4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (w około 1/3 szklanki wody).

5. Maliny zmiksować.

6. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać jogurt, cukier puder, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane maliny, wymieszać.

7. Żelatynę rozmieszać z kilkoma łyżkami kremu i wlać ją do pozostałej masy, wymieszać.

8. Krem przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa dobrze stężeje.

9. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.

10. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i fixem. Ozdobić nią wierzch tortu razem z wafelkami i rurkami. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i poukładać owoce. Przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia

Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia 1

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Torcik malinowy z wiórkami kokosowymi bez pieczenia”

  1. Torcik jest po prostu przeuroczy i bardzo dobry. Wszystkim bardzo smakował.
    Jestem też dumna z mojej dekoracji (której nie umiem i nie lubię robić), ponieważ wyszła bardzo podobnie, miałam tę samą posypkę serduszkową, a wafelki też podobne (do połowy były w czekoladzie).
    Aż żal było go kroić :)

    Odpowiedz
  2. Te okrągłe rurki na wagę? a nie wie Pani jakiego są producenta? Nigdzie takich jeszcze nie widziałam, a są na prawdę fajne i pewnie też dobrze smakują:)

    Odpowiedz
  3. Milena: – jagody jak najbardziej, borówki odradzam,

    Karola: – wafelki kupiłam w sklepie spożywczym na wagę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Przepiękny! Nie za bardzo przepadam za malinami, ale czy uważa Pani, że jagody również by pasowały do wiórków kokosowych? Może borówki?
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz