Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami – Nowy, pyszny tort bez pieczenia w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie, jest kremowy, mocno owocowy i prosty w przygotowaniu. Jest idealny na letnie przyjęcia. Tort można udekorować dowolnie, na przykład bitą śmietaną. Bezy na torcie kładziemy przed samym podaniem, ponieważ będą się trochę topiły. W przepisie zamiast malin można dać borówki lub truskawki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami
Składniki:
Spód:
270g ciastek owsianych zmiksowanych na okruchy
100g masła – roztopionego
Krem:
500g schłodzonego serka mascarpone
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
75g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
2 galaretki truskawkowe + 300ml gorącej wody
400g umytych truskawek, bez szypułek
około 400g malin
Do ozdoby:
kolorowe mini bezy
owoce
Spód:
1. Pokruszone ciastka przełożyć do miski, wlać roztopione masło i wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać, docisnąć i odstawić.
Krem:
2. Obie galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
3. Truskawki przełożyć do blendera i zmiksować na mus.
4. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do ostudzonej galaretki, ale jeszcze nie tężejącej, wlać mus truskawkowy, wymieszać, patrz FILM.
6. Do ubitej śmietanki z serem wlać w 3-4 partiach galaretkę z truskawkami, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
Krem wymieszać szpatułką, jeśli będą kawałeczki serka, wymieszać jeszcze krótko mikserem, patrz FILM.
7. Do kremu dodać maliny, wymieszać krótko szpatułką.
8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej 7 godzin, najlepiej na całą noc.
9. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki (uwaga: krem owocowy przy zetknięciu z blaszką może troszkę zmienić kolor, dlatego przy takich tortach dobrze jest użyć folii rantowej; ja trochę, tak delikatnie odcięłam te przyciemnione miejsca, patrz FILM).
10. Tort przed podaniem ozdobić mini bezami i owocami. Uwaga: mini bezy będą się trochę topić na torcie.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Jakie jeszcze ciastka można użyć na spód? :)
Pyszny, chociaż ja zapomniałam dodać dwóch galaretek i niestety słabiej się ściął, ale mimo tego rewelacja.
Dzień dobry,
czy można użyć śmietany 30 % (muszę stosować bez laktozy a nie ma tkiej 36%)
Pozdarwiam Ewa Zakrzewska
myślę, że też powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć truskawek mrożonych ?
tak, tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych truskawek?
Czy można użyć mrożonych truskawek? :)
„Wow, tort robi wrażenie! Idealna, lżejsza opcja na letnie przyjęcia i wyjątkowe okazje – sam kolor z pewnością zachwyciłby wszystkich gości. :)
Dzięki za przepis krok po kroku i tutorial video! „
Takiego torciku wieki nie jadłam.