Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą – Nowa, pyszna tarta w Małej Cukierence z dużą ilością owoców. Wygląda fantastycznie, jest waniliowa, kremowa, nie za słodka. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców jagodowych. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Krem można zacząć już przygotowywać jak tarta będzie się schładzała w lodówce, ponieważ biała czekolada ze śmietanką musi ostygnąć. Tarta bardzo smaczna i piękna, bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą
Składniki:
Spód:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
70g cukru pudru
120g schłodzonego masła
3 żółtka
Krem – oba sery powinny mieć temperaturę pokojową:
300ml śmietanki kremówki 30%
200g białej czekolady
250g serka mascarpone
200g zmielonego twarogu jak na sernik (użyłam gotowego serka kanapkowo- sernikowego z pudełka)
1-2 łyżeczki cukru z wanilią
6g żelatyny + 40ml wody
Wierzch:
600g borówki, umytej i dobrze osączonej (można ją wysuszyć na ręcznikach papierowych)
około 100g malin
2 łyżki galaretki w proszku (to jest tak około połowa opakowania galaretki, użyłam przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej)
120ml gorącej wody
troszkę posiekanych pistacji

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma. Powstanie dosyć klejące ciasto.

2. Ciasto dość cienko rozwałkować na okrąg większy od średnicy naszej blaszki (użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem), podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć formę do tarty 28cm, lekko docisnąć i nadmiar ciasta odciąć, zachować, patrz FILM.

3. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 2 godziny, ciasto musi być bardzo dobrze schłodzone. Pozostałe ciasto zawinąć z folię spożywczą i również wstawać do lodówki.

4. Dobrze schłodzony spód wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

5. Pozostałe ciasto wyjąć z folii (można krótko zagnieść, aby zmiękło lub poczekać, aż nabierze temperatury pokojowe) i dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek. Z ciasta wycinać kwiatuszki i układać je na blaszce do pieczenia, patrz FILM. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 8 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Krem:
6. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

7. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Połamaną, białą czekoladę przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyną się rozpuści. Masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, patrz FILM.

8. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ostudzoną śmietankę z białą czekoladą i znów wymieszać mikserem na jednolity krem (śmietanka z czekoladą może trochę zgęstnieć, może być jak luźny budyń). Gotowy krem wylać na upieczony spód, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
9. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.

10. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładać borówkę i maliny. Owoce posmarować galaretką, patrz FILM. Brzeg tarty posypać posiekanymi pistacjami. Ciasto wstawić na chwilkę do lodówki, aby galaretka stężała.

11. Wierzch ciasta przed podaniem udekorować ciasteczkami w kształcie kwiatuszków.

Udanych wypieków :)

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do “Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą”

  1. Najlepsza tarta na świecie. Krem obłędny. Robiłam dwa razy bo rodzinka nie mogla się nią najeść. Pisałam już komentarz i nie wiem dlaczego go nie widać.
    Bardzo Pani dziękuję. Uwielbiam Pani stronę
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry
    Pierwsza tarta, która mi się udała. Jest bardzo smakowita. Zrobiłam ja już drugi raz, tak bardzo wszystkim smakowała. Wczoraj robiłam jednocześnie tartę i ciasto ze śliwka i beza.
    dziękuję
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam wczoraj- jest PRZEPYSZNA. Dałam tylko mascarpone 500g, bo akurat miałam. Narzeczony był zachwycony ❤️❤️❤️

    Odpowiedz
  4. Właśnie upiekłam ta wspaniała tartę. Jest niesamowicie smaczna i efektowna w wyglądzie. Znalazła się na liście moich ulubionych przepisów. Dziękuje za inspiracje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz