Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą – Nowa, pyszna tarta w Małej Cukierence z dużą ilością owoców. Wygląda fantastycznie, jest waniliowa, kremowa, nie za słodka. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców jagodowych. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Krem można zacząć już przygotowywać jak tarta będzie się schładzała w lodówce, ponieważ biała czekolada ze śmietanką musi ostygnąć. Tarta bardzo smaczna i piękna, bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą
Składniki:
Spód:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
70g cukru pudru
120g schłodzonego masła
3 żółtka
Krem – oba sery powinny mieć temperaturę pokojową:
300ml śmietanki kremówki 30%
200g białej czekolady
250g serka mascarpone
200g zmielonego twarogu jak na sernik (użyłam gotowego serka kanapkowo- sernikowego z pudełka)
1-2 łyżeczki cukru z wanilią
6g żelatyny + 40ml wody
Wierzch:
600g borówki, umytej i dobrze osączonej (można ją wysuszyć na ręcznikach papierowych)
około 100g malin
2 łyżki galaretki w proszku (to jest tak około połowa opakowania galaretki, użyłam przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej)
120ml gorącej wody
troszkę posiekanych pistacji

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma. Powstanie dosyć klejące ciasto.

2. Ciasto dość cienko rozwałkować na okrąg większy od średnicy naszej blaszki (użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem), podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć formę do tarty 28cm, lekko docisnąć i nadmiar ciasta odciąć, zachować, patrz FILM.

3. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 2 godziny, ciasto musi być bardzo dobrze schłodzone. Pozostałe ciasto zawinąć z folię spożywczą i również wstawać do lodówki.

4. Dobrze schłodzony spód wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

5. Pozostałe ciasto wyjąć z folii (można krótko zagnieść, aby zmiękło lub poczekać, aż nabierze temperatury pokojowe) i dosyć cienko rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek. Z ciasta wycinać kwiatuszki i układać je na blaszce do pieczenia, patrz FILM. Ciasteczka piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 8 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.

Krem:
6. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

7. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Połamaną, białą czekoladę przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyną się rozpuści. Masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, patrz FILM.

8. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ostudzoną śmietankę z białą czekoladą i znów wymieszać mikserem na jednolity krem (śmietanka z czekoladą może trochę zgęstnieć, może być jak luźny budyń). Gotowy krem wylać na upieczony spód, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
9. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.

10. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładać borówkę i maliny. Owoce posmarować galaretką, patrz FILM. Brzeg tarty posypać posiekanymi pistacjami. Ciasto wstawić na chwilkę do lodówki, aby galaretka stężała.

11. Wierzch ciasta przed podaniem udekorować ciasteczkami w kształcie kwiatuszków.

Udanych wypieków :)

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do “Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą”

  1. Właśnie upiekłam ta wspaniała tartę. Jest niesamowicie smaczna i efektowna w wyglądzie. Znalazła się na liście moich ulubionych przepisów. Dziękuje za inspiracje.

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam wczoraj- jest PRZEPYSZNA. Dałam tylko mascarpone 500g, bo akurat miałam. Narzeczony był zachwycony ❤️❤️❤️

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry
    Pierwsza tarta, która mi się udała. Jest bardzo smakowita. Zrobiłam ja już drugi raz, tak bardzo wszystkim smakowała. Wczoraj robiłam jednocześnie tartę i ciasto ze śliwka i beza.
    dziękuję
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Najlepsza tarta na świecie. Krem obłędny. Robiłam dwa razy bo rodzinka nie mogla się nią najeść. Pisałam już komentarz i nie wiem dlaczego go nie widać.
    Bardzo Pani dziękuję. Uwielbiam Pani stronę
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz