Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Udalo sie ale szczerze mówiąc wole to szybkie ze sliwakami.Pozdrawiam cieplutko:)
mam nadzieję że ciasto się udało i smakowało,
pozdrawiam ciepło
Ciasto po upieczeniu wyglada slicznie tylko niestety do cynamonu nie dodałam cukru:) Mam nadzieje,ze bedzie dobre.Pozdrawiam i dziekuje
również serdecznie pozdrawiam i życzę przyjemnego pieczenia
Witam napewno ciasto super,ale wolę przepis na szklanki,łyżki, łyżeczki jak c. jogurtowe,które b. b. lubię /troszeczke zmodyfikowałam ekkstrat wanil. i rodzynki w wódce/ Serdecznie pozdrawiam,dziękuję za proste przepisy,które p[referuję i „najzdrowsze”
Witam,
Wydaje mi się, że to takie ciasto, wszystko dobrze Pani robi, proszę kroić na grubsze plastry,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne dzisiaj upiekłam drugi raz dodałam jeszcze orzechy :) tylko nie wiem czemu strasznie się kruszy nie mogę normalnie pokroić bo rozsypuje się na kawałki może jakaś rada? :) Więcej oleju? Nie wiem co robię nie tak.
Mmniam, mniam… Kolejne ciasto wypróbowane z tej strony – i wyszło! :) Polecam wszystkim, nawet tym nie doświadczonym w pieczeniu ciast(jak ja:P). O dziwo mi na upieczenie ciasta zeszło nie 65min, a 90min, ale wyszło doskonałe. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
Ciasto rewelacja… zrobiłam pierwszy raz i wyszło wyśmienite…
Wilgotne, pachnące w sam raz do porannej kawy:)
Polecam… :)
życzę smacznego,
pozdrawiam:)
pięknie pachnie, ciasto już w piekarniku :) pozdrawiam!
życzę smacznego,
pozdrawiam
wlasnie sie piecze… zobaczymy co z tego wyjdzie:) mam nadzieje ze cos dobrego bo pachnie przeslicznie
można użyć jogurtu greckiego,
pozdrawiam
można jogurt naturalny zastąpić greckim? wygląda przepysznie, ale w mojej lodówce tylko grecki