Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Ciasto po upieczeniu wyglada slicznie tylko niestety do cynamonu nie dodałam cukru:) Mam nadzieje,ze bedzie dobre.Pozdrawiam i dziekuje

    Odpowiedz
  2. Witam napewno ciasto super,ale wolę przepis na szklanki,łyżki, łyżeczki jak c. jogurtowe,które b. b. lubię /troszeczke zmodyfikowałam ekkstrat wanil. i rodzynki w wódce/ Serdecznie pozdrawiam,dziękuję za proste przepisy,które p[referuję i „najzdrowsze”

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Wydaje mi się, że to takie ciasto, wszystko dobrze Pani robi, proszę kroić na grubsze plastry,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Ciasto pyszne dzisiaj upiekłam drugi raz dodałam jeszcze orzechy :) tylko nie wiem czemu strasznie się kruszy nie mogę normalnie pokroić bo rozsypuje się na kawałki może jakaś rada? :) Więcej oleju? Nie wiem co robię nie tak.

    Odpowiedz
  5. Mmniam, mniam… Kolejne ciasto wypróbowane z tej strony – i wyszło! :) Polecam wszystkim, nawet tym nie doświadczonym w pieczeniu ciast(jak ja:P). O dziwo mi na upieczenie ciasta zeszło nie 65min, a 90min, ale wyszło doskonałe. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Ciasto rewelacja… zrobiłam pierwszy raz i wyszło wyśmienite…
    Wilgotne, pachnące w sam raz do porannej kawy:)
    Polecam… :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz