Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

281 komentarzy do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Witam,
    mam pytanie, czy mogę użyć zwykłej mąki, zamiast tortowej? Niestety, tortowa, jest nie do zdobycia w Melbourne (Australia).
    Gratuluję świetnie prowadzonej stronki!
    Życzę dalszych udanych wypieków!

    Odpowiedz
  2. Witam. Czy śmietana ma być gęsta, kwaśna, czy też słodka śmietanka? i czy mogę zamiast jogurtu dać więcej śmietany? jak Pani sądzi?

    Odpowiedz
  3. Dziękuję :) Piekłam sporo dłużej, ale się udało :) Nie miałam jogurtu, więc dałam 2x śmietanę 12% i połowę mąki zastąpiłam razową. Wyszło rewelacyjne!! Wilgotne, zwarte, idealnie upieczone, nie za słodkie i nie „przecynamonowane” – bomba! Dziękuję :)

    Odpowiedz
  4. Witam, u mnie nikt rodzynek nie lubi więc co mogłabym dać zamiast nich?? Mogłaby to być żurawina albo kawałki czekolady np?? Albo coś innego??

    Odpowiedz
  5. właśnie zjadłam pierwszy kawałek i nie mogę się powstrzymać żeby dodać komentarz, bo naprawdę ciasto jest pyszne. nie mam keksówki- zrobiłam w małej tortownicy pięknie wyrosło i bardzo ładnie wygląda:)

    Odpowiedz
  6. Jeszcze raz gratuluję świetnie tj. profesjonalnie i”sprawdzalnie ” opracowanych przepisów! Czy można prosić o przepis na ciasto z białek ? Z góry dziękuję :)

    Odpowiedz
  7. Dziękuję, zrobiłam, jeszcze nie zdążyłam spróbować, ale moja mama juz tak i stwiedziła, że jest przepyszne :D Super stronka. Pozdrawiam :)) Następne ciasto jakie zrobie to cytrynowe. Wygląda przepysznie :D

    Odpowiedz
  8. Ciasto rewelacja.Nawet mi wyszło, a proszę mi uwierzyć że rzadko mi wychodzą nawet najprostsze ciasta, zawsze wychodzi zakalec.Smaczne nie za słodkie, puszyste i nie za suche.Poprostu niebo w buzi. Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Ależ apetycznie wygląda to ciasto cynamonowe – aż ślinka cieknie. Mieszkam w Kanadzie i niestety nie znam tak tłustej śmietany. Czy można użyć czegoś innego lub o znacznie mniejszej zawartości tłuszczu? Dziękuję za przepis i mam nadzieje, że uda mi się upiec!

    Odpowiedz
  10. Zrobiony wczoraj i wyszedl perfekcyjnie! Troche dalam za malo cynamonu w srodku ciasta bo balam sie ze bedzie za slodkie – blad, ale i tak wyszlo pyszne. Dziekuje!!! :)

    Odpowiedz
  11. Właśnie wyjęłam z piekiarnika – fantystyczne !! Nie lubię rodzynek, więc zastąpiłam je uprażonymi wcześniej w piekarniku migdałami, a zamiast śmietany 12% dałam 30% (tylka taka miałam w domu :)). Po zmieszaniu wszystkich składników ciasto wyszło bardzo, bardzo gęste, trudno mi było nawet rozkładać poszczególne warstwy, a piekłam 85min, ale wyszło idealne. W końcu to przepis z Cukierenki :) Dziekuję!

    Odpowiedz
  12. Ciasto bardzo łatwe do zrobienia..jednak ja piekłam więcej niż 70 min… wkładając długiego patyczka był jeszcze mokry…. trochę mi sie przez to zaciemniło i nie jest takie jasne jak u Ciebie :( chyba następnym razem może wezmę trochę szersza keksówkę… może moja była za wąska…. czy ciasto może studzić się przy uchylonym oknie o takiej porze roku? czy lepiej nie??

    Odpowiedz
  13. wygląda świetnie! na bardzo wilgotne, tak ma być, cieszę się, że smakowało, dobry pomysł z orzechami i może się studzić przy uchylonym oknie,
    życzę smacznego i dziękuję za komentarze i zdjęcie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. witam, robię to ciasto już po raz kolejny, zachęciła mnie duża liczba pozytywnych komentarzy:) ciasto jest pyszne, wilgotne i pięknie pachnie cynamonem, i do tego bardzo szybko się robi ( nie licząc pieczenia) dziękuje bardzo za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Witam!

    Pieczcie dziewczyny, nie zastanawiajcie się ja ten przepis trzymam jak świętość. Ciasto piekę na święta już trzeci rok z rzędu z tego właśnie przepisu (tylko podwajam ilość składników na dwie duze keksówki i jedna mniejsza) i zawsze wychodzi i robi się go bardzo szybko ok 15 min. Jest przepyszne.
    P.S. DZIĘKI MAŁA CUKIERENKO pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Ciasto super, dziś upiekłam i nie mogę się go najeść. Szkoda, że tak późno odkryłam tę stronę, przepisy są super, wypróbowałam kilka innych. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Piekłam to ciasta w ubiegłym tygodniu :)Wyszło bardzo pyszne ,dałam dodatkowo skórkę pomarańczową ,domową.Formę miałam dłuższa o 5 cm,i piekłam ok 70 min,w 180 na dolnej grzałce:)
    Ciasto warte polecenia !Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  18. Wspaniałe! Piekłam z przyprawą do piernika zamiast z cynamonu, robię je prawie co tydzień, rewelacyjny przepis, ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta, przepyszne.

    Odpowiedz
  19. Ciasto jest przepyszne :) Dziękuję za genialny przepis- bardzo szybkie do zrobienia, naprawdę łatwe i co dla mnie najważniejsze – to pierwsze od długiego czasu ciasto z którym nie miałam problemu z dopieczeniem ciasta, dopiekło się idealnie, nie jest surowe, jest mięciutkie, wilgotne, idealnie cynamonowe, pięknie wygląda i jest przepyszne! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz