Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem – Dzisiaj zapraszam na kolejny, jesienny wypiek, wspaniałą szarlotkę z migdałami, orzechami, dużą ilością rodzynek i miodem. Bardzo smaczna i aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu :). Jest z nią trochę zachodu, ale uważam że warto. Kruchy spód, miękkie jabłka z rodzynkami i z wierzchu pyszne chrupiące migdały w miodzie z orzechami, pychotka! Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pakowanie cukru wanilinowego 16g
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
130g masła
Nadzienie:
1kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
50g masła
50g cukru
100-150g rodzynek
około 1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Wierzch:
garść posiekanych orzechów włoskich
50g cukru
około 70-80g płatków migdałowych
1 łyżka miodu
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Ciasto:
1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto).
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.

2. Ze schłodzonego ciasta oderwać 2/3 i rozwałkować, podsypując mąką, na okrąg (wielkość tortownicy) o średnicy 23cm lub 24cm (patrz FILM). Ciastem wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Nadzienie:
3. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

4. Do rondelka przełożyć masło, cukier i wsypać rodzynki, podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi. Dusić rodzynki przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jabłka, wymieszać i smażyć owoce, aż zmiękną (tylko proszę za długo nie smażyć, żeby nie zaczęły się rozpadać). Zdjąć z ognia.

5. Pozostałem ciastem (1/3 z całości która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy (patrz FILM, ciasto można rozwałkować na pasek).

6. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków.

Wierzch:
7. Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta.

8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem pieczenia proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Szarlotkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Print Friendly, PDF & Email

3 myśli na temat „Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Dodaj komentarz

.