Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem – Dzisiaj zapraszam na kolejny, jesienny wypiek, wspaniałą szarlotkę z migdałami, orzechami, dużą ilością rodzynek i miodem. Bardzo smaczna i aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu :). Jest z nią trochę zachodu, ale uważam że warto. Kruchy spód, miękkie jabłka z rodzynkami i z wierzchu pyszne chrupiące migdały w miodzie z orzechami, pychotka! Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pakowanie cukru wanilinowego 16g
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
130g masła
Nadzienie:
1kg jabłek
sok z 1/2 cytryny
50g masła
50g cukru
100-150g rodzynek
około 1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
Wierzch:
garść posiekanych orzechów włoskich
50g cukru
około 70-80g płatków migdałowych
1 łyżka miodu
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto).
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.
2. Ze schłodzonego ciasta oderwać 2/3 i rozwałkować, podsypując mąką, na okrąg (wielkość tortownicy) o średnicy 23cm lub 24cm (patrz FILM). Ciastem wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
Nadzienie:
3. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
4. Do rondelka przełożyć masło, cukier i wsypać rodzynki, podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi. Dusić rodzynki przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jabłka, wymieszać i smażyć owoce, aż zmiękną (tylko proszę za długo nie smażyć, żeby nie zaczęły się rozpadać). Zdjąć z ognia.
5. Pozostałem ciastem (1/3 z całości która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy (patrz FILM, ciasto można rozwałkować na pasek).
6. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków.
Wierzch:
7. Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta.
8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem pieczenia proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Szarlotkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dziękuję za doskonały przepis😀 To będzie juz jedyna szarlotka, jaką będę piekła
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ile czasu można tą szarlotkę przechowywać ? Chciałabym upiec ją na Święta
tak tydzień w chłodnym miejscu, pozdrawiam
Nie jesteś :) Twoja szarlotke piekę juz drugi raz na prośbę Rodzinki. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie, Małgorzata z Wrocławia.
Juhu jestem sama w 2021?
Piekłam – wyszła ZNAKOMICIE !!! Polecam przepis
Wlasnie sie piecze. Zamiast rodzynek dalem zurawine. Ciekawy jestem jak wyjdzie.
P.S. ogladam kazdy film na yt
Szarlotka wyszła idealnie, ale jeszcze lepiej smakowała. Pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zapomniałam bułki!!:(
Czym byłaby jesień bez szarlotki :-)
Wygląda obłędnie. Mistrzostwo świata:)