Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Zapraszam na FILM

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

281 komentarzy do wpisu „Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Ciasto jest fantastyczne, nie wymaga żadnego doświadczenia i wszystkim smakuje do ostatniego okruszka. Z pewnością będę stałym gościem twojej strony, podobnie jak moja koleżanka, od której dostałam ten adres. Pozdrawiam i życzę powodzenia

    Odpowiedz
  2. Rewelacyjne ciasto :-) Zniknęło od razu po upieczeniu.Polecam wszystkim niezdecydowanym!Do kawy na drugie śniadanie nie ma nic lepszego:-)

    Odpowiedz
  3. Od świąt wielkanocnych zrobiłem je już trzeci raz… Wychodzi znakomicie, wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam. :-)

    Odpowiedz
  4. Zawsze sceptycznie podchodzę do sformułowań: „jest wilgotne, puszyste, delikatne” bo różnie to bywa, ale tu wszystko się sprawdziło, nawet po dwóch dniach ciasto jest super. Strasznie mi posmakowało i na pewno ciacho będzie często gościło na moim stole :) Dodam że raz miałam tylko pół szklanki śmietany i brak dopełniłam jogurtem naturalnym i też wyszło idealne.
    Polecam!!!

    Odpowiedz
  5. Witam ponownie :-) mam kolejne dwa pytania :-). Czy zamiast śmietany mogę dodać jogur? I drugie pytanie czy cukier, który będą mieszała z tym cynamonem może być brązowy czy to musi być biały cukier?

    Odpowiedz
  6. witam :) a 520 g mąki to inaczej 2 szkl i niecała połowa z trzeciej , a cukier niecala szklanka(170g) ? dopiero się ucze i nie ogarniam gramów :(

    Odpowiedz
  7. jeśli chodzi o cukier to się zgadza, ale jeśli chodzi o mąkę to 3 szklanki, szklanka mąki to około 170g, pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Dziekuje! Bardzo fajny i szybki przepis,ciasto wyglada super, w smaku troche dziwnie,nie wiem czy to nie przez olej (uzylam pozyczonego,nie wiem do konca czy byl dobry). Czy ewentualnie mozna uzyc masla w zamian?
    Bardzo fajna strona,bede czesto tu zagladac :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. Wygląda smakowicie mniam ;)
    Mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki można dać pełnoziarnistą czy razową? Ile mżna dać masła zamiast oleju? Czy można również zastąpić oliwą?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. myślę, że można dodać pełnoziarnistą, ale najlepiej dodać ją pół na pół ze zwykłą,
    nie wiem ile to będzie oleju, oliwa ma specyficzny smak, więc wydaje mi się, że może „zepsuć” ciasto, pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Dziekuje, przepis prosty , ciasto doskonale. Pieklam kilka razy. Make mieszam z wieloziarnista , dodaje troszke mielonego lnu i starta skorke pomaranczowa. Cukier brazowy jasny.Pycha. Pozdrowienia

    Odpowiedz
  12. Ciasto pyszne! zamiast rodzynek dodałam żurawinę. Bardzo proste w przygotowaniu. Ms tylko jedną wadę: za długo się czeka ąż się upiecze :) bo od razu by się chciało zjeść jak tylko zaczyna unosić się zapach w mieszkaniu :)

    Odpowiedz
  13. A ja robilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto po 40 min wyplywa mi z formy, uzylam jak w przepisie keksówke 30x12cm. Mozna piec np w tortownicy albo kwadratowej formie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  14. Czy ciasto można też piec bez termoobiegu na funkcji góra-dół? Na ile stopni trzeba wtedy nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  15. Ciasto wygląda cudownie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ale ja mam problem. Nie mam wagi. Wolałabym , aby składniki były podane w łatwiejszych miarach: szklanki, łyżeczki. Może kiedyś spróbuje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Waga nie jest konieczna. Wystarczy zakupić plastikową miarkę (pojemnik). Bardzo praktyczny przedmiot – korzystałam z niego podczas przygotowywania wczoraj tego ciasta, co znacznie przyspieszyło prace :-)
    Ciasto jest pyszne, wilgotne (moje trochę za bardzo, bo piekłam bez termoobiegu i dopiero teraz doczytałam w komentarzach, że temperatura powinna być wówczas nieco wyższa).
    Brązowy cukier sprawdził się świetnie. Na pewno też można śmietanę zastąpić jogurtem albo maślanką, oby nie w wersji light ;-)
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  17. Przepis jest genialny. Zamiast rodzynek dałam żurawinę. Mąkę – pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą. Piekłam na funkcji góra-dół w temperaturze 170 stopni. Wszystko pięknie się udało. Dzięki za świetny przepis.

    Odpowiedz
  18. Dzisiaj upiekłam z moim dwuletnim synkiem:) Zrobiłam na tortownicy, góra-dół 170 stopni. Proszek do pieczenia pomieszałam z sodą, śmietanę z jogurtem, bo nie miałam idealnych proporcji. Wyszło super, pięknie wyrosło. Następnym razem chciałabym spróbować z jabłkami zamiast rodzynek :) dziękuję za fajny przepis, idealny do zrobienia ciasta z moim Kubusiem :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Ja zrobiłem je dziś drugi raz, udało się, ale wyszło dosyć wilgotne mimo, że piekłem je aż 75 minut, może dodawać mniej oleju? U Pani wyrosło ono bardziej,a wszystko skrupulatnie odmierzyłem.

    Odpowiedz
  20. Babka zrobiona według przepisu, choć dodałam do niej gratisowo M&Msy. ;p Wyszła pysznie! To mój pierwszy tego typu wypiek, a zostałam pochwalona, że „bardzo dobra jak na pierwszy raz, zezwalamy piec” xD, więc jest dobrze. Taki komplement od najbliższych dodaje skrzydeł, aż się chcę zabrać za coś bardziej „zaawansowanego”. ;)
    Pozdrawiam i dzięki wielkie za udostępnienie przepisu! ^^

    Odpowiedz

Dodaj komentarz