Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. ciasto zrobiło się gliniaste, bardzo gęste :( i już wtedy przeczuwałam ze nie będzie dobre
    wyrosło piękne, wygląda jak na zdjęciu ale w smaku żadna rewelacja

    Odpowiedz
  2. Bardzo mi miło, że odkryła Pani M.Cukierenkę i proszę się nie martwić, od własnych wypieków się nie tyje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Witam,
    odkryłam Pani blog przedwczoraj… wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe i sezamowe muffinki- obie rzeczy obłędnie dobre!! W kolejce czekają owsiane ciasteczka;)
    A ja prawie zgubiłam pociążowe kilogramy…
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Kocham wszystko, co jest zwiazane z cynamonem!
    Moje ciasto wlasnie „siedzi” w piekarniku!
    Pachnie w calym domu!
    Juz nie moge sie doczekac, zeby go sprobowac!
    Super przepis!

    Odpowiedz
  5. Pycha!pięknie wyrosło, jest mięciutkie i mega aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste:> Ja użyłam samego jogurtu, a górę posypałam kruszonką. Wyszło niesamowicie:)

    Odpowiedz
  6. tak, ale na funkcji termoobieg, jak pieczemy na funkcji góra-dół to wtedy 170-180oC,
    ale jak dała Pani 150oC i funkcję góra-dół to proszę zostawić też się upiecze tylko będzie trwało to dłużej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz