Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
ciasto zrobiło się gliniaste, bardzo gęste :( i już wtedy przeczuwałam ze nie będzie dobre
wyrosło piękne, wygląda jak na zdjęciu ale w smaku żadna rewelacja
Bardzo mi miło, że odkryła Pani M.Cukierenkę i proszę się nie martwić, od własnych wypieków się nie tyje,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
odkryłam Pani blog przedwczoraj… wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe i sezamowe muffinki- obie rzeczy obłędnie dobre!! W kolejce czekają owsiane ciasteczka;)
A ja prawie zgubiłam pociążowe kilogramy…
Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że ciasto smakowało:)
udanej niedzieli i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Kocham wszystko, co jest zwiazane z cynamonem!
Moje ciasto wlasnie „siedzi” w piekarniku!
Pachnie w calym domu!
Juz nie moge sie doczekac, zeby go sprobowac!
Super przepis!
wygląda na to, że wszystko będzie dobrze:)
improwizowałam z nabiałem, dałam mieszankę kwaśnej 18, słodkiej 12 i 30 oraz mleka, bo tylko takie resztki miałam, narazie rośnie, zobaczymy co dalej:)
Ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Najlepsze ciasto jakie jadłam.Pieką je już wszyscy moi znajomi :-)
przyjemnego pieczenia i smacznego:)
pozdrawiam
Podbudowana pozytywnymi opiniami zabieram się do wypieku tego ciacha :D
Bardzo miło to słyszeć, a raczej czytać:) cieszę się, że tak ładnie wyrosło,
pozdrawiam serdecznie:)
Pycha!pięknie wyrosło, jest mięciutkie i mega aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste:> Ja użyłam samego jogurtu, a górę posypałam kruszonką. Wyszło niesamowicie:)
tak, ale na funkcji termoobieg, jak pieczemy na funkcji góra-dół to wtedy 170-180oC,
ale jak dała Pani 150oC i funkcję góra-dół to proszę zostawić też się upiecze tylko będzie trwało to dłużej,
pozdrawiam
zaczynam pieczenie i zastanawiam sie nad temp. 150 C to tylko 302 F ????