Sezamowe ciasteczka – Przepyszne, proste ciasteczka z pastą sezamową i sezamem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Stanowią zdrową przekąskę, o interesującym smaku. Zawierają miód i mąkę pełnoziarnistą. Ładnie pachną wanilią i wyglądają apetycznie. Pastę sezamową tahina dostaniemy w sklepach ze zdrową i orientalną żywnością, chociaż ja kupiłam ją w zwykłych delikatesach (też się dziwiłam:) ), opakowanie 400g kosztuje około 11zł. Pożywna, smaczna przekąska, bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Sezamowe ciasteczka
składniki:
3/4 szklanki jasnej pasty tahina (pasta sezamowa)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki miodu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
3 łyżki sezamu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1. Wymieszać razem pastę tahina, cukier, miód i aromat waniliowy. Dodać mąkę, sezam, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować wszystko przez parę minut, aby składniki dobrze się połączyły (ciasto wychodzi dosyć sypkie).
2. Z ciasta formować spore kuleczki (około 1,5 łyżki ciasta na jedno ciasteczko) zagniatając ciasto w dłoniach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim ciasteczka przeniesiemy z blaszki, jak trochę przestygną, to stwardnieją i nie pokruszą się przy transporcie.
Udanych wypieków:)
w sklepach ze zdrową żywnością, ja ją kupiłam w supermarkecie na stoisku ze zdrową żywnością, myślę, że w internecie na pewno się znajdzie, pozdrawiam
gdzie kupić taką pastę ?
są pyszne, warto je upiec
pozdrawiam:)
Chyba w końcu kupię tę pastę tahina, bo już ją kupuję od pół roku odkąd mam zamiar zrobić hummus;)
Będzie i do hummusu i do tych ciasteczek!
Z wierzchu troszkę chrupiące, ale w środku miękkie,
pozdrawiam:)
cudnie wyglądają :) zastanawiam się tylko – są mięciutkie czy chrupią? :)
Śliczne i na pewno pyszne :) Małe,urocze słodkości:)
Absolutnie przepyszne. Dodaję do ulubionych, a rzadko to robię. U mnie w wersji z kardamonem i w innym kształcie. Zmniejszyłam też ilość cukru o połowę. W każdym razie są obłędne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie