Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Potwierdzam, ciasto pyszne! Mało skomplikowane i znika w mgnieniu oka! Kolejne ciasto wyszło rewelacyjnie ;-) Teraz czas na coś bardziej skomplikowanego i na pewno dam znać czy się udało ! Pozdrawiam i dziękuję :-)
Ogromnie się cieszę:) dziękuję i życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Szału nie ma, ale fajne bo szybko się robi :) Wypróbuję jeszcze nie jeden przepis. Pozdrawiam
cieszę się, również pozdrawiam :)
Poproszę podać ile tych gramowych produktów jest na szklanki bo bym chciała na weekend to ciasto zrobić, a nie wiem ile to jest , nie mam wagi w domu . Pozdrawiam :)
aha….120 ml oleju to też nie wiem ile to w szklance lub ile łyżek ? …przepraszam za kłopot
W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i radę, pozdrawiam serdecznie
Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
no i znowu w piekarniku . szybkie smaczne i duza porcja
cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam
Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
Pozdrawiam
używam szklanki o pojemności 250ml, pozdrawiam
Wyszło nam płynne lub półpłynne. Co robić?
upiec, pozdrawiam
Baaaaardzo dowcipne.
Wyszło takie PO UPIECZENIU, zakładając, że było to nieporozumienie, a nie celowa złośliwość.
przykro mi, że się nie udało, pozdrawiam serdecznie
A moje pytanie brzmi:
Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?
Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?
Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.
Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam
Jakiej innej mąki mogę użyć do ciasta? Ewentualnie zmieszac pół na pół z białą :)
najlepiej pszennej razowej, pozdrawiam
ZZZnakomite. Trzeci rok z rzędu to ciasto jest u mnie na stole wigilijnym. Wypróbowałam w tym roku kolejne z jabłkami szybkie i pyszne polecam. Ogólnie SUPER PRZEPISY
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasta wychodzi sporo, keksówka 30x12cm jest za mała. Moim zdaniem trzeba wziąć trochę większą.
na którym poziomie najlepiec je piec? :)
piekłabym na drugiej od dołu półce piekarnika lub na najniższej, pozdrawiam
A ja dodałam zamiast rodzynek pokrojoną gorzką czekoladę – wyszło równie smakowicie. Tak w ogóle to jest moje ciasto dyżurne. Błyskawiczne, smaczne. Uwielbiam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam.A Ja zaraz zabieram sie za zrobienie tego szybkiego i wyglądającego pysznie ciacha.Dam.znać jak wyszło.Pozdrawiam
Ciasto jest przepyszne!Pięknie wyrasta,fantastycznie pachnie,robi się ekspresowo.Znakomite,domowe ciasto.Podwoiłam tylko cynamon i do kruszonki dodałam cukru trzcinowego dekoracyjnego,takiego bardzo grubego.Fajnie się chrupie.Dziękuję za przepis i zapisuję do stałych wypróbowanych ciast.Pozdrawiam