Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Bardzo fajny przepis. Ciężko zepsuć ;)
Zamieniam cynamon na 2-3 łyżeczki kakao i nie daję rodzynek.
Często robię to ciasto na oko. Jak mam mniej śmietany to daję więcej jogurtu i w drugą stronę, pół szklanki oleju, szklanka cukru i ok. 3,5 szklanki mąki. Czasem wyrośnie mniej, czasem bardziej, ale jak na razie bez zakalca. Ciasto można też upiec w dwóch mini-keksówkach jak nie mamy jednej większej :)
Ciasto jest przepyszne!Pięknie wyrasta,fantastycznie pachnie,robi się ekspresowo.Znakomite,domowe ciasto.Podwoiłam tylko cynamon i do kruszonki dodałam cukru trzcinowego dekoracyjnego,takiego bardzo grubego.Fajnie się chrupie.Dziękuję za przepis i zapisuję do stałych wypróbowanych ciast.Pozdrawiam
Witam.A Ja zaraz zabieram sie za zrobienie tego szybkiego i wyglądającego pysznie ciacha.Dam.znać jak wyszło.Pozdrawiam
A ja dodałam zamiast rodzynek pokrojoną gorzką czekoladę – wyszło równie smakowicie. Tak w ogóle to jest moje ciasto dyżurne. Błyskawiczne, smaczne. Uwielbiam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
na którym poziomie najlepiec je piec? :)
piekłabym na drugiej od dołu półce piekarnika lub na najniższej, pozdrawiam
Ciasta wychodzi sporo, keksówka 30x12cm jest za mała. Moim zdaniem trzeba wziąć trochę większą.
ZZZnakomite. Trzeci rok z rzędu to ciasto jest u mnie na stole wigilijnym. Wypróbowałam w tym roku kolejne z jabłkami szybkie i pyszne polecam. Ogólnie SUPER PRZEPISY
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jakiej innej mąki mogę użyć do ciasta? Ewentualnie zmieszac pół na pół z białą :)
najlepiej pszennej razowej, pozdrawiam