Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

281 komentarzy do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Ciasto jest przepyszne!Pięknie wyrasta,fantastycznie pachnie,robi się ekspresowo.Znakomite,domowe ciasto.Podwoiłam tylko cynamon i do kruszonki dodałam cukru trzcinowego dekoracyjnego,takiego bardzo grubego.Fajnie się chrupie.Dziękuję za przepis i zapisuję do stałych wypróbowanych ciast.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam.A Ja zaraz zabieram sie za zrobienie tego szybkiego i wyglądającego pysznie ciacha.Dam.znać jak wyszło.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. A ja dodałam zamiast rodzynek pokrojoną gorzką czekoladę – wyszło równie smakowicie. Tak w ogóle to jest moje ciasto dyżurne. Błyskawiczne, smaczne. Uwielbiam!

    Odpowiedz
  4. ZZZnakomite. Trzeci rok z rzędu to ciasto jest u mnie na stole wigilijnym. Wypróbowałam w tym roku kolejne z jabłkami szybkie i pyszne polecam. Ogólnie SUPER PRZEPISY

    Odpowiedz
  5. Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. A moje pytanie brzmi:

    Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?

    Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?

    Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.

    Odpowiedz
  7. Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)

    Odpowiedz
  9. W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.

    Odpowiedz
  10. Poproszę podać ile tych gramowych produktów jest na szklanki bo bym chciała na weekend to ciasto zrobić, a nie wiem ile to jest , nie mam wagi w domu . Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  11. Potwierdzam, ciasto pyszne! Mało skomplikowane i znika w mgnieniu oka! Kolejne ciasto wyszło rewelacyjnie ;-) Teraz czas na coś bardziej skomplikowanego i na pewno dam znać czy się udało ! Pozdrawiam i dziękuję :-)

    Odpowiedz
  12. Babka zrobiona według przepisu, choć dodałam do niej gratisowo M&Msy. ;p Wyszła pysznie! To mój pierwszy tego typu wypiek, a zostałam pochwalona, że „bardzo dobra jak na pierwszy raz, zezwalamy piec” xD, więc jest dobrze. Taki komplement od najbliższych dodaje skrzydeł, aż się chcę zabrać za coś bardziej „zaawansowanego”. ;)
    Pozdrawiam i dzięki wielkie za udostępnienie przepisu! ^^

    Odpowiedz
  13. Ja zrobiłem je dziś drugi raz, udało się, ale wyszło dosyć wilgotne mimo, że piekłem je aż 75 minut, może dodawać mniej oleju? U Pani wyrosło ono bardziej,a wszystko skrupulatnie odmierzyłem.

    Odpowiedz
  14. Dzisiaj upiekłam z moim dwuletnim synkiem:) Zrobiłam na tortownicy, góra-dół 170 stopni. Proszek do pieczenia pomieszałam z sodą, śmietanę z jogurtem, bo nie miałam idealnych proporcji. Wyszło super, pięknie wyrosło. Następnym razem chciałabym spróbować z jabłkami zamiast rodzynek :) dziękuję za fajny przepis, idealny do zrobienia ciasta z moim Kubusiem :) pozdrawiam

    Odpowiedz