Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Bardzo fajny przepis. Ciężko zepsuć ;)

    Zamieniam cynamon na 2-3 łyżeczki kakao i nie daję rodzynek.

    Często robię to ciasto na oko. Jak mam mniej śmietany to daję więcej jogurtu i w drugą stronę, pół szklanki oleju, szklanka cukru i ok. 3,5 szklanki mąki. Czasem wyrośnie mniej, czasem bardziej, ale jak na razie bez zakalca. Ciasto można też upiec w dwóch mini-keksówkach jak nie mamy jednej większej :)

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest przepyszne!Pięknie wyrasta,fantastycznie pachnie,robi się ekspresowo.Znakomite,domowe ciasto.Podwoiłam tylko cynamon i do kruszonki dodałam cukru trzcinowego dekoracyjnego,takiego bardzo grubego.Fajnie się chrupie.Dziękuję za przepis i zapisuję do stałych wypróbowanych ciast.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam.A Ja zaraz zabieram sie za zrobienie tego szybkiego i wyglądającego pysznie ciacha.Dam.znać jak wyszło.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. A ja dodałam zamiast rodzynek pokrojoną gorzką czekoladę – wyszło równie smakowicie. Tak w ogóle to jest moje ciasto dyżurne. Błyskawiczne, smaczne. Uwielbiam!

    Odpowiedz
  5. ZZZnakomite. Trzeci rok z rzędu to ciasto jest u mnie na stole wigilijnym. Wypróbowałam w tym roku kolejne z jabłkami szybkie i pyszne polecam. Ogólnie SUPER PRZEPISY

    Odpowiedz

Dodaj komentarz