Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

281 komentarzy do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. Ciasto jest przepyszne!Pięknie wyrasta,fantastycznie pachnie,robi się ekspresowo.Znakomite,domowe ciasto.Podwoiłam tylko cynamon i do kruszonki dodałam cukru trzcinowego dekoracyjnego,takiego bardzo grubego.Fajnie się chrupie.Dziękuję za przepis i zapisuję do stałych wypróbowanych ciast.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam.A Ja zaraz zabieram sie za zrobienie tego szybkiego i wyglądającego pysznie ciacha.Dam.znać jak wyszło.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. A ja dodałam zamiast rodzynek pokrojoną gorzką czekoladę – wyszło równie smakowicie. Tak w ogóle to jest moje ciasto dyżurne. Błyskawiczne, smaczne. Uwielbiam!

    Odpowiedz
  4. ZZZnakomite. Trzeci rok z rzędu to ciasto jest u mnie na stole wigilijnym. Wypróbowałam w tym roku kolejne z jabłkami szybkie i pyszne polecam. Ogólnie SUPER PRZEPISY

    Odpowiedz
  5. Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. A moje pytanie brzmi:

    Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?

    Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?

    Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.

    Odpowiedz
  7. Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)

    Odpowiedz
  9. W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.

    Odpowiedz
  10. Poproszę podać ile tych gramowych produktów jest na szklanki bo bym chciała na weekend to ciasto zrobić, a nie wiem ile to jest , nie mam wagi w domu . Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  11. Potwierdzam, ciasto pyszne! Mało skomplikowane i znika w mgnieniu oka! Kolejne ciasto wyszło rewelacyjnie ;-) Teraz czas na coś bardziej skomplikowanego i na pewno dam znać czy się udało ! Pozdrawiam i dziękuję :-)

    Odpowiedz
  12. Babka zrobiona według przepisu, choć dodałam do niej gratisowo M&Msy. ;p Wyszła pysznie! To mój pierwszy tego typu wypiek, a zostałam pochwalona, że „bardzo dobra jak na pierwszy raz, zezwalamy piec” xD, więc jest dobrze. Taki komplement od najbliższych dodaje skrzydeł, aż się chcę zabrać za coś bardziej „zaawansowanego”. ;)
    Pozdrawiam i dzięki wielkie za udostępnienie przepisu! ^^

    Odpowiedz
  13. Ja zrobiłem je dziś drugi raz, udało się, ale wyszło dosyć wilgotne mimo, że piekłem je aż 75 minut, może dodawać mniej oleju? U Pani wyrosło ono bardziej,a wszystko skrupulatnie odmierzyłem.

    Odpowiedz
  14. Dzisiaj upiekłam z moim dwuletnim synkiem:) Zrobiłam na tortownicy, góra-dół 170 stopni. Proszek do pieczenia pomieszałam z sodą, śmietanę z jogurtem, bo nie miałam idealnych proporcji. Wyszło super, pięknie wyrosło. Następnym razem chciałabym spróbować z jabłkami zamiast rodzynek :) dziękuję za fajny przepis, idealny do zrobienia ciasta z moim Kubusiem :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Przepis jest genialny. Zamiast rodzynek dałam żurawinę. Mąkę – pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą. Piekłam na funkcji góra-dół w temperaturze 170 stopni. Wszystko pięknie się udało. Dzięki za świetny przepis.

    Odpowiedz
  16. Waga nie jest konieczna. Wystarczy zakupić plastikową miarkę (pojemnik). Bardzo praktyczny przedmiot – korzystałam z niego podczas przygotowywania wczoraj tego ciasta, co znacznie przyspieszyło prace :-)
    Ciasto jest pyszne, wilgotne (moje trochę za bardzo, bo piekłam bez termoobiegu i dopiero teraz doczytałam w komentarzach, że temperatura powinna być wówczas nieco wyższa).
    Brązowy cukier sprawdził się świetnie. Na pewno też można śmietanę zastąpić jogurtem albo maślanką, oby nie w wersji light ;-)
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  17. Ciasto wygląda cudownie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ale ja mam problem. Nie mam wagi. Wolałabym , aby składniki były podane w łatwiejszych miarach: szklanki, łyżeczki. Może kiedyś spróbuje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. Czy ciasto można też piec bez termoobiegu na funkcji góra-dół? Na ile stopni trzeba wtedy nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  19. A ja robilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto po 40 min wyplywa mi z formy, uzylam jak w przepisie keksówke 30x12cm. Mozna piec np w tortownicy albo kwadratowej formie? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  20. Ciasto pyszne! zamiast rodzynek dodałam żurawinę. Bardzo proste w przygotowaniu. Ms tylko jedną wadę: za długo się czeka ąż się upiecze :) bo od razu by się chciało zjeść jak tylko zaczyna unosić się zapach w mieszkaniu :)

    Odpowiedz
  21. Dziekuje, przepis prosty , ciasto doskonale. Pieklam kilka razy. Make mieszam z wieloziarnista , dodaje troszke mielonego lnu i starta skorke pomaranczowa. Cukier brazowy jasny.Pycha. Pozdrowienia

    Odpowiedz
  22. myślę, że można dodać pełnoziarnistą, ale najlepiej dodać ją pół na pół ze zwykłą,
    nie wiem ile to będzie oleju, oliwa ma specyficzny smak, więc wydaje mi się, że może „zepsuć” ciasto, pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Wygląda smakowicie mniam ;)
    Mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki można dać pełnoziarnistą czy razową? Ile mżna dać masła zamiast oleju? Czy można również zastąpić oliwą?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  24. Dziekuje! Bardzo fajny i szybki przepis,ciasto wyglada super, w smaku troche dziwnie,nie wiem czy to nie przez olej (uzylam pozyczonego,nie wiem do konca czy byl dobry). Czy ewentualnie mozna uzyc masla w zamian?
    Bardzo fajna strona,bede czesto tu zagladac :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  25. jeśli chodzi o cukier to się zgadza, ale jeśli chodzi o mąkę to 3 szklanki, szklanka mąki to około 170g, pozdrawiam

    Odpowiedz
  26. witam :) a 520 g mąki to inaczej 2 szkl i niecała połowa z trzeciej , a cukier niecala szklanka(170g) ? dopiero się ucze i nie ogarniam gramów :(

    Odpowiedz
  27. Witam ponownie :-) mam kolejne dwa pytania :-). Czy zamiast śmietany mogę dodać jogur? I drugie pytanie czy cukier, który będą mieszała z tym cynamonem może być brązowy czy to musi być biały cukier?

    Odpowiedz
  28. Zawsze sceptycznie podchodzę do sformułowań: „jest wilgotne, puszyste, delikatne” bo różnie to bywa, ale tu wszystko się sprawdziło, nawet po dwóch dniach ciasto jest super. Strasznie mi posmakowało i na pewno ciacho będzie często gościło na moim stole :) Dodam że raz miałam tylko pół szklanki śmietany i brak dopełniłam jogurtem naturalnym i też wyszło idealne.
    Polecam!!!

    Odpowiedz
  29. Od świąt wielkanocnych zrobiłem je już trzeci raz… Wychodzi znakomicie, wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam. :-)

    Odpowiedz
  30. Rewelacyjne ciasto :-) Zniknęło od razu po upieczeniu.Polecam wszystkim niezdecydowanym!Do kawy na drugie śniadanie nie ma nic lepszego:-)

    Odpowiedz
  31. Ciasto jest fantastyczne, nie wymaga żadnego doświadczenia i wszystkim smakuje do ostatniego okruszka. Z pewnością będę stałym gościem twojej strony, podobnie jak moja koleżanka, od której dostałam ten adres. Pozdrawiam i życzę powodzenia

    Odpowiedz
  32. Ciasto jest przepyszne :) Dziękuję za genialny przepis- bardzo szybkie do zrobienia, naprawdę łatwe i co dla mnie najważniejsze – to pierwsze od długiego czasu ciasto z którym nie miałam problemu z dopieczeniem ciasta, dopiekło się idealnie, nie jest surowe, jest mięciutkie, wilgotne, idealnie cynamonowe, pięknie wygląda i jest przepyszne! :)

    Odpowiedz
  33. Wspaniałe! Piekłam z przyprawą do piernika zamiast z cynamonu, robię je prawie co tydzień, rewelacyjny przepis, ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta, przepyszne.

    Odpowiedz
  34. Piekłam to ciasta w ubiegłym tygodniu :)Wyszło bardzo pyszne ,dałam dodatkowo skórkę pomarańczową ,domową.Formę miałam dłuższa o 5 cm,i piekłam ok 70 min,w 180 na dolnej grzałce:)
    Ciasto warte polecenia !Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  35. Ciasto super, dziś upiekłam i nie mogę się go najeść. Szkoda, że tak późno odkryłam tę stronę, przepisy są super, wypróbowałam kilka innych. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  36. Witam!

    Pieczcie dziewczyny, nie zastanawiajcie się ja ten przepis trzymam jak świętość. Ciasto piekę na święta już trzeci rok z rzędu z tego właśnie przepisu (tylko podwajam ilość składników na dwie duze keksówki i jedna mniejsza) i zawsze wychodzi i robi się go bardzo szybko ok 15 min. Jest przepyszne.
    P.S. DZIĘKI MAŁA CUKIERENKO pozdrawiam

    Odpowiedz
  37. witam, robię to ciasto już po raz kolejny, zachęciła mnie duża liczba pozytywnych komentarzy:) ciasto jest pyszne, wilgotne i pięknie pachnie cynamonem, i do tego bardzo szybko się robi ( nie licząc pieczenia) dziękuje bardzo za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  38. wygląda świetnie! na bardzo wilgotne, tak ma być, cieszę się, że smakowało, dobry pomysł z orzechami i może się studzić przy uchylonym oknie,
    życzę smacznego i dziękuję za komentarze i zdjęcie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  39. Ciasto bardzo łatwe do zrobienia..jednak ja piekłam więcej niż 70 min… wkładając długiego patyczka był jeszcze mokry…. trochę mi sie przez to zaciemniło i nie jest takie jasne jak u Ciebie :( chyba następnym razem może wezmę trochę szersza keksówkę… może moja była za wąska…. czy ciasto może studzić się przy uchylonym oknie o takiej porze roku? czy lepiej nie??

    Odpowiedz
  40. Właśnie wyjęłam z piekiarnika – fantystyczne !! Nie lubię rodzynek, więc zastąpiłam je uprażonymi wcześniej w piekarniku migdałami, a zamiast śmietany 12% dałam 30% (tylka taka miałam w domu :)). Po zmieszaniu wszystkich składników ciasto wyszło bardzo, bardzo gęste, trudno mi było nawet rozkładać poszczególne warstwy, a piekłam 85min, ale wyszło idealne. W końcu to przepis z Cukierenki :) Dziekuję!

    Odpowiedz
  41. Zrobiony wczoraj i wyszedl perfekcyjnie! Troche dalam za malo cynamonu w srodku ciasta bo balam sie ze bedzie za slodkie – blad, ale i tak wyszlo pyszne. Dziekuje!!! :)

    Odpowiedz
  42. Ależ apetycznie wygląda to ciasto cynamonowe – aż ślinka cieknie. Mieszkam w Kanadzie i niestety nie znam tak tłustej śmietany. Czy można użyć czegoś innego lub o znacznie mniejszej zawartości tłuszczu? Dziękuję za przepis i mam nadzieje, że uda mi się upiec!

    Odpowiedz
  43. Ciasto rewelacja.Nawet mi wyszło, a proszę mi uwierzyć że rzadko mi wychodzą nawet najprostsze ciasta, zawsze wychodzi zakalec.Smaczne nie za słodkie, puszyste i nie za suche.Poprostu niebo w buzi. Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  44. Dziękuję, zrobiłam, jeszcze nie zdążyłam spróbować, ale moja mama juz tak i stwiedziła, że jest przepyszne :D Super stronka. Pozdrawiam :)) Następne ciasto jakie zrobie to cytrynowe. Wygląda przepysznie :D

    Odpowiedz
  45. Jeszcze raz gratuluję świetnie tj. profesjonalnie i”sprawdzalnie ” opracowanych przepisów! Czy można prosić o przepis na ciasto z białek ? Z góry dziękuję :)

    Odpowiedz
  46. właśnie zjadłam pierwszy kawałek i nie mogę się powstrzymać żeby dodać komentarz, bo naprawdę ciasto jest pyszne. nie mam keksówki- zrobiłam w małej tortownicy pięknie wyrosło i bardzo ładnie wygląda:)

    Odpowiedz
  47. Witam, u mnie nikt rodzynek nie lubi więc co mogłabym dać zamiast nich?? Mogłaby to być żurawina albo kawałki czekolady np?? Albo coś innego??

    Odpowiedz
  48. Dziękuję :) Piekłam sporo dłużej, ale się udało :) Nie miałam jogurtu, więc dałam 2x śmietanę 12% i połowę mąki zastąpiłam razową. Wyszło rewelacyjne!! Wilgotne, zwarte, idealnie upieczone, nie za słodkie i nie „przecynamonowane” – bomba! Dziękuję :)

    Odpowiedz
  49. Witam. Czy śmietana ma być gęsta, kwaśna, czy też słodka śmietanka? i czy mogę zamiast jogurtu dać więcej śmietany? jak Pani sądzi?

    Odpowiedz
  50. Witam,
    mam pytanie, czy mogę użyć zwykłej mąki, zamiast tortowej? Niestety, tortowa, jest nie do zdobycia w Melbourne (Australia).
    Gratuluję świetnie prowadzonej stronki!
    Życzę dalszych udanych wypieków!

    Odpowiedz
  51. jeśli użyjemy jako miarki szklanki jak z PRL-u to w niej mieści się 170g mąki (tak po sam brzeg),
    cukru mieści się 250g (po sam brzeg),
    więc 520g mąki to będzie 3 szklanki mąki + jeszcze odrobina około 1 łyżeczki
    170g cukru – to tak nie pełna szklanka cukru, trochę więcej niż 3/4 szklanki,

    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  52. Ponieważ nie mam wagi: czy da się jakoś przeliczyć ilość składników na szklanki? Wypróbowałam już większość przepisów na ciasta bez miksera, gdzie składniki podane są w ilości szklankowej, wyszły przepyszne (w pracy wręcz się bili o ostatnie kawałki). Z chęcią wypróbowałabym i to, tylko ten nieszczęsny brak wagi…

    Odpowiedz
  53. Witam serdecznie,

    robilam juz 2 razy to ciasto i za kazdym razem wyszlo znakomicie:) uwielbiam ten przepis i dziekuje za publikacje na blogu. Blog rowniez jest bardzo fajnie prowadzony, lubie czytac Pani wstepy do przepisow:) Mam pytanie czy ciasto uda sie jesli zamiast jogurtu i smietany uzyje 2 szklanek kefiru naturalnego 1,5% ? z gory dziekuje za szybka odpowiedz:)

    Odpowiedz
  54. Bardzo dziękuję za komentarz! Myślę że wykorzystam Pani modyfikacje i zrobię wpis na ciasto z jabłkami i gruszkami:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  55. Witam :) zrobiłam to ciasto już drugi raz. Za pierwszym razem mąkę tortową zmieniłam na orkiszową grubo mieloną, śmietanę na jogurt, zamiast sody proszek do pieczenia a do cynamonu dodałam jeszcze cukru z wanilią, nie dodawałam rodzynek. Wyszło wyśmienite :) Dziś natomiast postanowiłam jeszcze je 'podrasować’ i upiec 2 foremki. Użyłam oczywiście mąki orkiszowej, zamiast śmietany jogurtu wymieszanego z mlekiem (ah ci producenci jogurtów i ich kubeczki po 400 ml ;/), oleju też był pewien niedomiar więc rozpuściłam troszkę masła. Do 1 porcji dodałam orzechów włoskich, do drugiej natomiast 3 jabłka i 2 gruszki pokrojone w kostkę, odrobinę orzechów włoskich, najpierw nakładałam ciasto, potem cynamon z cukrem i na to pokrojone jabłka i tak do wyczerpania składników. Oba ciasta wyszły rewelacyjnie. To z jabłkami jest jednak lepsze :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  56. ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za tak pozytywny komentarz,
    mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało:)
    życzę wspaniałych wypieków i smacznego! pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  57. Właśnie obejrzałam film i przygotowałam całą mieszanke. Ciasto własnie się piecze. Dziekuje za film , oczarował mnie gdyż nie tylko przedstawia sposób przygotowania ale wysyła bardzo dobrą energie i mnóstwo inspiracji. Juz nie raz przepisy z Pani strony gosciły i goszczą na moim stole i dzieki nowym inspiracjom jestem w stanie zaskoczyć rodzinke i znajomych niesamowitymi wypiekami. Dziekuje

    Odpowiedz
  58. Naprawdę dobre,podchodzi pod drozdzówkę z cynamonem…Mało pracy a dużo smacznego ciasta-to jest to co lubimy najbardziej:-)))Nam najlepiej smakowało kiedy było jeszcze ciepłe :-) Napewno zrobię je jeszcze raz!Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  59. Zamiast trzec łyżeczek cynamonu dodałem 3 ŁYŻKI :D tak to jest jak się czyta szybko, w dodatku na telefonie. Teraz się piecze… zobaczymy czy wyjdzie .

    Odpowiedz
  60. Właśnie zrobiłam to ciasto. wysawało mi się, że będzie mało cynamonowe, więc dodałam jeszcze 2 łyżki cynamomu do masy przed wylaniem ciasta do formy. Wyszło świetne, pieknie urosło :). polałam je czekoladą, żeby troche je urozmaicić i nie zepsuło to efektu chrupiącej skórki. Polacam, szczególnie na święta :)

    Odpowiedz
  61. Bardzo dobre ciasto. W pracy dziewczyny nie mogły się nachwalić. Proste i szybkie w przygotowaniu a zapach cynamonu zniewalający. Warto piec.

    Odpowiedz
  62. Dzien dobry, czy mogę uzyc dwoch szklanek smietany jesli nie mam jogurtu? czy poprostu jedna szklanke smietnay tyle?

    Odpowiedz
  63. Dzisiaj u mnie jest dzień cynamonu:) Oprócz zawijańców z cynamonem zrobiłam to ciasto:) Użyłam 2 szklanek jogurtu i rodzynki zmieszałam z żurawiną. Wyszło przepysznie:) Z latte smakuje cudnie:) Aaa i pomyślałam, że spokojnie można tam wrzucić trochę orzechów:) Coby coś chrupało w zębach:D

    Odpowiedz
  64. Witam, ciasto wyglada bardzo apetycznie. Mam ochote wypróbować bo lubimy smak i zapach cynamonu, ale nie wiem jaką śmietanę dodać kwaśną czy słodką?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  65. Rzeczywiscie super ciasto, tak proste do zrobienia i smaczne, takie proste wlasnie czasami sa najlepsze – bez kremow i polewy – zwykle a pyszne. Ja wylozylam na duza blache a pomimo to wyroslo spore i pieklam chyba jakies 40 – 45 mnut. Zaniepokoilam sie tylko, gdy krotko po wlozeniu do piekarnika zbrazowialo, sadzilam ze sie przypalio, jednak to przez ten cynamon pewnie i sode, wyszlo pyszne i juz polecilam siostrze przepis:)

    Odpowiedz
  66. Witam serdecznie,

    przede wszsystkim gratulacje za swietnie prowadzony blog! :) Mam ogromna chec wyprobowania tego przepisu, wlasnie przygotowalam wszystkie skladniki – mam tylko pytanie: na jaki czas i jaka temperature mam nastawic piekarnik bez termoobiegu?

    Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  67. Ciasto rewelacja nie mogłam sie powstrzymać , jestem zaskoczona smakiem , anie przepadam za cynamonem pozdrawiam ciepło i życzę wszystkim wesołych świąt. ps juz szukam kolejnych przepisów na tej stronce i polecam dalej

    Odpowiedz
  68. Właśnie się piecze ale już wygląda super apetycznie , mam nadzieję że wyjdzie prezent świąteczny dla teściowej a pomarańczowe pycha prezent dla mojej mamy na święta wielkanocne,trzymajcie kciuki

    Odpowiedz
  69. bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
    wspaniałe modyfikacje, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  70. Ja zamiast jogurtu i śmietany dodałam serki homogenizowane o smaku waniliowym z płatkami czekolady i ciasto też wyszło piękne! Super przepis!

    Odpowiedz
  71. To ciasto jest pyszne! Wczoraj piekłam, wprawdzie z początku bez przekonania, bo już nie raz wychwalane na stronach internetowych ciasta okazywały się totalną klapą, Jednak w tym przypadku mogę szczerze przyznać, że ciasto nie dość, że jest pyszne, puszyste, wilgotne i pachnące to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Dziękuję za przepis i biorę się za wertowanie kolejnych na Pani stronie:)

    Odpowiedz
  72. Ciasto bardzo smaczne, banalne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to zgadzam się z NomiMalone, 65 min to trochę za krótko. Gorąco polecam ;)

    Odpowiedz
  73. Mmmm mmmm mmm!!!!!!
    Ciasta jeszcze nie spróbowałam bo najadłam się… ciasteczkami :) moja keksówka okazała się trochę za mała i to co pozostało upiekłam jako ciasteczka. Nie zdążyły wystygnąć :)

    Odpowiedz
  74. Witam serdecznie,
    Super przepis, łatwy i bardzo szybki, a do tego bez miksera (który kilka dni temu odmówił posłuszeństwa). Ciasto wyszło pyszne i mimo późnej pory nie dało się nie próbować choćby małego kawałka ;). Zapach cynamonu podczas pieczenia obłędny.
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za super przepis

    Odpowiedz
  75. Ciasto w s p a n i a ł e!!!! wyszło mi idealnie jak na obrazku:-)i zniknęło w 3 minuty:-)Po prostu PYCHAAA!Pozdrawiam serdecznie:-)

    Odpowiedz
  76. Dziś wypróbowałam przepis z cynamonowcem :)
    Mnie również wyszło w środku ciemne , poza tym również musiałam piec 90 min , bo po 65 -ciu było surowe w środku.

    Jakieś 10 minut temu ukroiłam 1 kawałek (musiałam poczekać jak przestygnie)
    Wyszło pyszne !! Pomimo ciemnego środka i dłuższego czasu pieczenia kolejne super ciacho :)

    Dziękuję ;)

    Odpowiedz
  77. Ja nie rozumiem tej czynności „Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników”… Czy to się nie skawali, nie zrobi klucha jak pół kg mąki wymiesza się z mokrymi składnikami i to krótko tylko wystarczy?

    Odpowiedz
  78. Zrobiłam je dzisiaj, tylko kawałki cukru zostały na wierzchu ciasta, natomiast cynamon jakby „wsiąkł” w ciasto. Na razie stygnie, ciekawa jestem, jak będzie smakować :-)

    Odpowiedz
  79. nie ma za co:) i żaden cud tylko widać, że ma Pani rękę do ciast,
    życzę smacznego i dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  80. wspaniale ciasto..drugie z rzedu z tej strony..nie jestem specjalistka w takich ciastach..zawsze mi wychodzil zakalec..a tu…cud!wyszlo…!i jakie dobre..to samo z pomaranczowym..teraz kolej na ciasteczka z musli!DZIEKI ZA WSPANIALE PRZEPISY:)!

    Odpowiedz
  81. super przepis, 4 raz piekę zmieniając trochę dodatki: teraz w piekarniku siedzi wg. przepisu Małej Cukierni plus.. z posiekanymi migdałami i kawałkami czekolady, a i dosypałam trochę kakao. Do trzeciej próby pokroiłam morele suszone i śliwki zamiast rodzynek też smacznie wyszło.
    Pachnie cudnie już w trakcie pieczenia. Dziękuję bardzo za rewelacyjny, szybki przepis! :)

    Odpowiedz
  82. Ciasto przepyszne- sam zapach podczas pieczenia jest zniewalający!
    Zastanawiam się czy nie można zastąpić śmietany maślanką (mam akurat pod ręką;))?
    pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  83. Super ciasto, idealne za jesienno-zimowy podwieczorek :) Masa była bardzo gęsta, zmniejszyłam trochę ilość mąki i cukru. Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  84. Ciasto po upieczeniu wyglada slicznie tylko niestety do cynamonu nie dodałam cukru:) Mam nadzieje,ze bedzie dobre.Pozdrawiam i dziekuje

    Odpowiedz
  85. Witam napewno ciasto super,ale wolę przepis na szklanki,łyżki, łyżeczki jak c. jogurtowe,które b. b. lubię /troszeczke zmodyfikowałam ekkstrat wanil. i rodzynki w wódce/ Serdecznie pozdrawiam,dziękuję za proste przepisy,które p[referuję i „najzdrowsze”

    Odpowiedz
  86. Witam,
    Wydaje mi się, że to takie ciasto, wszystko dobrze Pani robi, proszę kroić na grubsze plastry,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  87. Ciasto pyszne dzisiaj upiekłam drugi raz dodałam jeszcze orzechy :) tylko nie wiem czemu strasznie się kruszy nie mogę normalnie pokroić bo rozsypuje się na kawałki może jakaś rada? :) Więcej oleju? Nie wiem co robię nie tak.

    Odpowiedz
  88. Mmniam, mniam… Kolejne ciasto wypróbowane z tej strony – i wyszło! :) Polecam wszystkim, nawet tym nie doświadczonym w pieczeniu ciast(jak ja:P). O dziwo mi na upieczenie ciasta zeszło nie 65min, a 90min, ale wyszło doskonałe. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  89. Ciasto rewelacja… zrobiłam pierwszy raz i wyszło wyśmienite…
    Wilgotne, pachnące w sam raz do porannej kawy:)
    Polecam… :)

    Odpowiedz
  90. ciasto zrobiło się gliniaste, bardzo gęste :( i już wtedy przeczuwałam ze nie będzie dobre
    wyrosło piękne, wygląda jak na zdjęciu ale w smaku żadna rewelacja

    Odpowiedz
  91. Bardzo mi miło, że odkryła Pani M.Cukierenkę i proszę się nie martwić, od własnych wypieków się nie tyje,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  92. Witam,
    odkryłam Pani blog przedwczoraj… wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe i sezamowe muffinki- obie rzeczy obłędnie dobre!! W kolejce czekają owsiane ciasteczka;)
    A ja prawie zgubiłam pociążowe kilogramy…
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  93. Kocham wszystko, co jest zwiazane z cynamonem!
    Moje ciasto wlasnie „siedzi” w piekarniku!
    Pachnie w calym domu!
    Juz nie moge sie doczekac, zeby go sprobowac!
    Super przepis!

    Odpowiedz
  94. Pycha!pięknie wyrosło, jest mięciutkie i mega aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste:> Ja użyłam samego jogurtu, a górę posypałam kruszonką. Wyszło niesamowicie:)

    Odpowiedz
  95. tak, ale na funkcji termoobieg, jak pieczemy na funkcji góra-dół to wtedy 170-180oC,
    ale jak dała Pani 150oC i funkcję góra-dół to proszę zostawić też się upiecze tylko będzie trwało to dłużej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  96. To kolejne ciasto jakie wyszło mi idealnie z Twoich przepisów. Po wczorajszej degustacji linki do Twojej strony musiałam wysłać do moich przyjaciółek. Cóż – co dobre niech się rozprzestrzenia :)

    Odpowiedz
  97. No nareszcie upiekłam, czaiłam się na tą cynamonową smakowitość już jakiś czas. Ciasto jest przepyszne, ta chrupiąca skorupka, wilgotne, cudownie aromatyczne wnętrze, mniam, a jak pachniało, nie mogłam się doczekać, a musiałam piec troszkę dłużej niż w przepisie. Dziękuję serdecznie za przepis, upiekę jeszcze nie raz, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  98. Witam:)
    życzę smacznego, jest to aromatyczne, proste ciasto mam nadzieję, że będzie smakowało,
    ale ciepło u Pani:) u mnie dzisiaj 4 stopnie, więc też nie tak źle,
    już nie mogę się doczekać wiosny,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  99. witam jak zwykle bardzo cieplo dzis za oknem piekne slonce i 10 stopni nareszcie… wszystkie zdiecia i przepisy uderzaja mi do glowy, sniadanie to moj problem od zawsze. niech bedzie to piekne ciacho z cynamonem czytajac komentarze wszyscy sa zachwyceni,no to do dziela xxx

    Odpowiedz
  100. Robię je kolejny raz, moja córeczka (3 lata) specjalizuje się w sypaniu warstw cukru z cynamonem:) jest to jej ulubione ciasto do robienia (oprócz lepienia ciasteczek):)pozdrawiamy

    Odpowiedz
  101. To ciasto jest proste i genialne, pelnia smaku i aromatu. Wyroslo jak bochen chleba:) na stale zagosci w moim repertuarze;)) ma w sobie cos skandynawskiego he he

    Odpowiedz
  102. Upiekłam! Wyszło idealnie:). Dałam tylko mniej cukru, do warstwy cynamonowej dodałam cukru wanilinowego i rodzynki pomieszałam z posiekanymi suszonymi śliwkami. Ślicznie wyrosło, aczkolwiek nie aż tak bardzo jak to na zdjęciu:).

    Odpowiedz
  103. Przyznam, że długo siedziało w piekarniku – ale było warto!
    nie mam termoobiegu stąd musiałam często je kontrolować. Do cynamonu dodałam cukier waniliowy i posypałam po wierzchu… bardzo się zarumieniło, a zapach pięknie roznosił się po mieszkaniu.
    Wszyscy zajadali się ze smakiem :)
    Przepis już poszedł dalej… !

    Odpowiedz
  104. To drugie ciasto ktore zrobilam z przepisu tej strony,….JEST WYSMIENITE, PYSZNE I DLA OSOB KTORE PRZEPADAJA ZA CYNAMONEM!!!

    Odpowiedz
  105. Oznajmiam wszem i wobec, ze wyszlo pieknie, wyroslo ponad norme, pieklam w okraglej formie, smakuje wybornie z kakao :), dziekuje za super przepis, pozdrawaim :)

    Odpowiedz
  106. Mala Cukierenko jestem w trakcie pieczenia, pachnie cudnie. Czy to ciasto ma byc geste? Zostawialm je na chwile w formie, i po powrocie do kuchni uroslo jak drozdzowe :P. teraz siedzi w piekarniku, juz sie nie moge doczekac :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz