Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…
Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.
Udanych wypieków:)
Ciasto jest przepyszne!Pięknie wyrasta,fantastycznie pachnie,robi się ekspresowo.Znakomite,domowe ciasto.Podwoiłam tylko cynamon i do kruszonki dodałam cukru trzcinowego dekoracyjnego,takiego bardzo grubego.Fajnie się chrupie.Dziękuję za przepis i zapisuję do stałych wypróbowanych ciast.Pozdrawiam
Witam.A Ja zaraz zabieram sie za zrobienie tego szybkiego i wyglądającego pysznie ciacha.Dam.znać jak wyszło.Pozdrawiam
A ja dodałam zamiast rodzynek pokrojoną gorzką czekoladę – wyszło równie smakowicie. Tak w ogóle to jest moje ciasto dyżurne. Błyskawiczne, smaczne. Uwielbiam!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
na którym poziomie najlepiec je piec? :)
piekłabym na drugiej od dołu półce piekarnika lub na najniższej, pozdrawiam
Ciasta wychodzi sporo, keksówka 30x12cm jest za mała. Moim zdaniem trzeba wziąć trochę większą.
ZZZnakomite. Trzeci rok z rzędu to ciasto jest u mnie na stole wigilijnym. Wypróbowałam w tym roku kolejne z jabłkami szybkie i pyszne polecam. Ogólnie SUPER PRZEPISY
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jakiej innej mąki mogę użyć do ciasta? Ewentualnie zmieszac pół na pół z białą :)
najlepiej pszennej razowej, pozdrawiam
Nie wiem czemu Pani się nie udało, proszę trzymać się przepisu, krótko wymieszać ciasto i może trochę dłużej piec, pozdrawiam
A moje pytanie brzmi:
Gdybym miała je robić następnym razem, co należy zrobić, żeby się udało?
Czegoś wziąć może mniej, czegoś więcej? Inne pomysły?
Mam nadzieję, że piszę wystarczająco zrozumiale.
przykro mi, że się nie udało, pozdrawiam serdecznie
Baaaaardzo dowcipne.
Wyszło takie PO UPIECZENIU, zakładając, że było to nieporozumienie, a nie celowa złośliwość.
upiec, pozdrawiam
Wyszło nam płynne lub półpłynne. Co robić?
używam szklanki o pojemności 250ml, pozdrawiam
Halo, ciasto wyglada bardzo smacznie. Prosze tylko o podanie ile g poszczegolnych skladnikow miesci sie w pani szklance.
Pozdrawiam
cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam
no i znowu w piekarniku . szybkie smaczne i duza porcja
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Piekłam je wielokrotnie. Jest pyszne, wilgotne, bardzo długo zachowuje świeżość. Robi sie ekspresowo, pieknie wyrasta. Bardzo polecam :)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz i radę, pozdrawiam serdecznie
W sobotę upiekłem, bardzo dobre tylko bardzo gęste u mnie było po wymieszaniu składników. Jeden minus sodą pachnie, ale można temu zaradzić gasząc sodę octem, następnym razem tak zrobię.
aha….120 ml oleju to też nie wiem ile to w szklance lub ile łyżek ? …przepraszam za kłopot
Poproszę podać ile tych gramowych produktów jest na szklanki bo bym chciała na weekend to ciasto zrobić, a nie wiem ile to jest , nie mam wagi w domu . Pozdrawiam :)
cieszę się, również pozdrawiam :)
Szału nie ma, ale fajne bo szybko się robi :) Wypróbuję jeszcze nie jeden przepis. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę:) dziękuję i życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Potwierdzam, ciasto pyszne! Mało skomplikowane i znika w mgnieniu oka! Kolejne ciasto wyszło rewelacyjnie ;-) Teraz czas na coś bardziej skomplikowanego i na pewno dam znać czy się udało ! Pozdrawiam i dziękuję :-)
to miłe, bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Babka zrobiona według przepisu, choć dodałam do niej gratisowo M&Msy. ;p Wyszła pysznie! To mój pierwszy tego typu wypiek, a zostałam pochwalona, że „bardzo dobra jak na pierwszy raz, zezwalamy piec” xD, więc jest dobrze. Taki komplement od najbliższych dodaje skrzydeł, aż się chcę zabrać za coś bardziej „zaawansowanego”. ;)
Pozdrawiam i dzięki wielkie za udostępnienie przepisu! ^^
Może mam trochę inną foremkę, to dobrze że jest wilgotne, ale nie zakalec, pozdrawiam serdecznie
Ja zrobiłem je dziś drugi raz, udało się, ale wyszło dosyć wilgotne mimo, że piekłem je aż 75 minut, może dodawać mniej oleju? U Pani wyrosło ono bardziej,a wszystko skrupulatnie odmierzyłem.
Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upiekłam z moim dwuletnim synkiem:) Zrobiłam na tortownicy, góra-dół 170 stopni. Proszek do pieczenia pomieszałam z sodą, śmietanę z jogurtem, bo nie miałam idealnych proporcji. Wyszło super, pięknie wyrosło. Następnym razem chciałabym spróbować z jabłkami zamiast rodzynek :) dziękuję za fajny przepis, idealny do zrobienia ciasta z moim Kubusiem :) pozdrawiam
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Przepis jest genialny. Zamiast rodzynek dałam żurawinę. Mąkę – pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą. Piekłam na funkcji góra-dół w temperaturze 170 stopni. Wszystko pięknie się udało. Dzięki za świetny przepis.
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Waga nie jest konieczna. Wystarczy zakupić plastikową miarkę (pojemnik). Bardzo praktyczny przedmiot – korzystałam z niego podczas przygotowywania wczoraj tego ciasta, co znacznie przyspieszyło prace :-)
Ciasto jest pyszne, wilgotne (moje trochę za bardzo, bo piekłam bez termoobiegu i dopiero teraz doczytałam w komentarzach, że temperatura powinna być wówczas nieco wyższa).
Brązowy cukier sprawdził się świetnie. Na pewno też można śmietanę zastąpić jogurtem albo maślanką, oby nie w wersji light ;-)
Dziękuję za przepis, pozdrawiam!
Upieklam dzisja to ciasto jest fenomenalne a w całym domu pachnie cynamonem!!!
Ciasto wygląda cudownie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ale ja mam problem. Nie mam wagi. Wolałabym , aby składniki były podane w łatwiejszych miarach: szklanki, łyżeczki. Może kiedyś spróbuje. Pozdrawiam
tak do suchego :) pozdrawiam
Czy ciasto powinnam piec do suchego patyka? :-)
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjne ciasto :) zamiast rodzynek dalam jablka i wyszedl przepyszny
Pozdrawiam :)
można na funkcji góra-dół w temperaturze 170oC, pozdrawiam
Czy ciasto można też piec bez termoobiegu na funkcji góra-dół? Na ile stopni trzeba wtedy nastawić piekarnik? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
bardzo mi przykro, że się nie udało, można piec w tortownicy albo kwadratowej formie, pozdrawiam serdecznie
A ja robilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto po 40 min wyplywa mi z formy, uzylam jak w przepisie keksówke 30x12cm. Mozna piec np w tortownicy albo kwadratowej formie? Pozdrawiam.
Ja nie robiłam bez sody, więc nie wiem czy się uda, pozdrawiam
A co jeśli nie mogę dodać sody? Wyjdzie to ciasto? Robiłaś może bez dodania sody?
Ciasto pyszne! zamiast rodzynek dodałam żurawinę. Bardzo proste w przygotowaniu. Ms tylko jedną wadę: za długo się czeka ąż się upiecze :) bo od razu by się chciało zjeść jak tylko zaczyna unosić się zapach w mieszkaniu :)
hm… można spróbować, ale dałabym pół na pół, pozdrawiam
mam pytanie. czy zamiast cukru można użyć tylko miodu?
Dziekuje, przepis prosty , ciasto doskonale. Pieklam kilka razy. Make mieszam z wieloziarnista , dodaje troszke mielonego lnu i starta skorke pomaranczowa. Cukier brazowy jasny.Pycha. Pozdrowienia
Proste i dobre ciasto. Bardzo wszystkim smakowało. Polecam.
myślę, że można dodać pełnoziarnistą, ale najlepiej dodać ją pół na pół ze zwykłą,
nie wiem ile to będzie oleju, oliwa ma specyficzny smak, więc wydaje mi się, że może „zepsuć” ciasto, pozdrawiam
Wygląda smakowicie mniam ;)
Mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki można dać pełnoziarnistą czy razową? Ile mżna dać masła zamiast oleju? Czy można również zastąpić oliwą?
Będę wdzięczna za odpowiedzi
Pozdrawiam
można użyć masła, cieszę się, że będzie Pani zaglądać! pozdrawiam serdecznie
Dziekuje! Bardzo fajny i szybki przepis,ciasto wyglada super, w smaku troche dziwnie,nie wiem czy to nie przez olej (uzylam pozyczonego,nie wiem do konca czy byl dobry). Czy ewentualnie mozna uzyc masla w zamian?
Bardzo fajna strona,bede czesto tu zagladac :-)
Pozdrawiam serdecznie!
120ml oleju to połowa szklanki, można sodę zastąpić proszkiem, pozdrawiam
Dzien dobry, te 120 ml oleju to ile mniej wiecej szklanki/lyzek?
A czy sode mozna zastapic proszkiem do pieczenia?
Pozdrawiam :-)
jeśli chodzi o cukier to się zgadza, ale jeśli chodzi o mąkę to 3 szklanki, szklanka mąki to około 170g, pozdrawiam
witam :) a 520 g mąki to inaczej 2 szkl i niecała połowa z trzeciej , a cukier niecala szklanka(170g) ? dopiero się ucze i nie ogarniam gramów :(
może Pani dodać jogurt i cukier może być brązowy jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie :-) mam kolejne dwa pytania :-). Czy zamiast śmietany mogę dodać jogur? I drugie pytanie czy cukier, który będą mieszała z tym cynamonem może być brązowy czy to musi być biały cukier?
bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie
Zawsze sceptycznie podchodzę do sformułowań: „jest wilgotne, puszyste, delikatne” bo różnie to bywa, ale tu wszystko się sprawdziło, nawet po dwóch dniach ciasto jest super. Strasznie mi posmakowało i na pewno ciacho będzie często gościło na moim stole :) Dodam że raz miałam tylko pół szklanki śmietany i brak dopełniłam jogurtem naturalnym i też wyszło idealne.
Polecam!!!
Ja polałam je dodatkowo polewą z czekolady ciasto niebo w gębie:)
właśnie upiekłam – zapach i smak rewelacyjny ! :)
Od świąt wielkanocnych zrobiłem je już trzeci raz… Wychodzi znakomicie, wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam. :-)
uwielbiam słodkosci i ciasta
Dziękuję, życzę smacznego i Wesołych Świąt:) pozdrawiam serdecznie!
Wygląda sssssssssssmakowicie, upiekę je na wielkanoc.
POGODNYCH I SŁODKICH ŚWIĄT !!!
Rewelacyjne ciasto :-) Zniknęło od razu po upieczeniu.Polecam wszystkim niezdecydowanym!Do kawy na drugie śniadanie nie ma nic lepszego:-)
jak najbardziej, pozdrawiam:)
Przymierzam się do zrobienia tego ciasta – czy na wierzch polewa czekoladowa z orzeszkami będzie pasowała? :)
Zapomniałam dodać, że piękny zapach wypełnia cały dom :)
Ciasto jest fantastyczne, nie wymaga żadnego doświadczenia i wszystkim smakuje do ostatniego okruszka. Z pewnością będę stałym gościem twojej strony, podobnie jak moja koleżanka, od której dostałam ten adres. Pozdrawiam i życzę powodzenia
Ciasto jest przepyszne :) Dziękuję za genialny przepis- bardzo szybkie do zrobienia, naprawdę łatwe i co dla mnie najważniejsze – to pierwsze od długiego czasu ciasto z którym nie miałam problemu z dopieczeniem ciasta, dopiekło się idealnie, nie jest surowe, jest mięciutkie, wilgotne, idealnie cynamonowe, pięknie wygląda i jest przepyszne! :)
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe! Piekłam z przyprawą do piernika zamiast z cynamonu, robię je prawie co tydzień, rewelacyjny przepis, ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta, przepyszne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wyszło przepyszne!!!! skorzystam z kolejnych przepisów!!!
myślę, że tak pozdrawiam
Witam, czy zamiast śmietany i jogurtu może być kefir?
Pozdrawiam
Cieszę się bardzo, że się udało i smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam to ciasta w ubiegłym tygodniu :)Wyszło bardzo pyszne ,dałam dodatkowo skórkę pomarańczową ,domową.Formę miałam dłuższa o 5 cm,i piekłam ok 70 min,w 180 na dolnej grzałce:)
Ciasto warte polecenia !Pozdrawiam serdecznie :)
ogromnie się cieszę, wspaniale, że smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto super, dziś upiekłam i nie mogę się go najeść. Szkoda, że tak późno odkryłam tę stronę, przepisy są super, wypróbowałam kilka innych. Pozdrawiam
myślę, że tak, ale ciasto będzie miało trochę inny smak, pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast cynamonu można dać przyprawę do piernika?
tak, można spróbować, pozdrawiam
Dobry wieczór, mam pytanie :) Czy zamiast sody można dodać taką samą ilosć proszku do pieczenia?? Pozdrawiam :D
bardzo dziekuje za komentarz, ciesze sie ze ciasto tak smakuje:) pozdrawiam serdecznie, Wesolych Swiat!
Witam!
Pieczcie dziewczyny, nie zastanawiajcie się ja ten przepis trzymam jak świętość. Ciasto piekę na święta już trzeci rok z rzędu z tego właśnie przepisu (tylko podwajam ilość składników na dwie duze keksówki i jedna mniejsza) i zawsze wychodzi i robi się go bardzo szybko ok 15 min. Jest przepyszne.
P.S. DZIĘKI MAŁA CUKIERENKO pozdrawiam
witam, robię to ciasto już po raz kolejny, zachęciła mnie duża liczba pozytywnych komentarzy:) ciasto jest pyszne, wilgotne i pięknie pachnie cynamonem, i do tego bardzo szybko się robi ( nie licząc pieczenia) dziękuje bardzo za przepis i pozdrawiam
wygląda świetnie! na bardzo wilgotne, tak ma być, cieszę się, że smakowało, dobry pomysł z orzechami i może się studzić przy uchylonym oknie,
życzę smacznego i dziękuję za komentarze i zdjęcie,
pozdrawiam serdecznie
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/q71/s720x720/1472989_568086169913457_274368190_n.jpg
Tak mi wyszło..może i wygląda jak zakalec..ale na pewno nim nie jest… jest tylko spieczone :(
Ach…dodałam jeszcze garść pokrojonych orzechów włoskich :) fajnie się wpasowały ;)
Ciasto bardzo łatwe do zrobienia..jednak ja piekłam więcej niż 70 min… wkładając długiego patyczka był jeszcze mokry…. trochę mi sie przez to zaciemniło i nie jest takie jasne jak u Ciebie :( chyba następnym razem może wezmę trochę szersza keksówkę… może moja była za wąska…. czy ciasto może studzić się przy uchylonym oknie o takiej porze roku? czy lepiej nie??
Właśnie wyjęłam z piekiarnika – fantystyczne !! Nie lubię rodzynek, więc zastąpiłam je uprażonymi wcześniej w piekarniku migdałami, a zamiast śmietany 12% dałam 30% (tylka taka miałam w domu :)). Po zmieszaniu wszystkich składników ciasto wyszło bardzo, bardzo gęste, trudno mi było nawet rozkładać poszczególne warstwy, a piekłam 85min, ale wyszło idealne. W końcu to przepis z Cukierenki :) Dziekuję!
Zrobiony wczoraj i wyszedl perfekcyjnie! Troche dalam za malo cynamonu w srodku ciasta bo balam sie ze bedzie za slodkie – blad, ale i tak wyszlo pyszne. Dziekuje!!! :)
Wydaje mi się, że jogurt grecki będzie dobry lub zwykły naturalny,
pozdrawiam ciepło
Ależ apetycznie wygląda to ciasto cynamonowe – aż ślinka cieknie. Mieszkam w Kanadzie i niestety nie znam tak tłustej śmietany. Czy można użyć czegoś innego lub o znacznie mniejszej zawartości tłuszczu? Dziękuję za przepis i mam nadzieje, że uda mi się upiec!
Przepis wykorzystany w poście! Ciasto ZNAKOMITE!! Wszystkie koleżanki nim zaraziłam i piekły od razu, naprawdę wspaniałe :)
Ciasto rewelacja.Nawet mi wyszło, a proszę mi uwierzyć że rzadko mi wychodzą nawet najprostsze ciasta, zawsze wychodzi zakalec.Smaczne nie za słodkie, puszyste i nie za suche.Poprostu niebo w buzi. Serdecznie pozdrawiam
tak, można, pozdrawiam
Witam serdecznie :)
mam pytanie, czy jogurt można zastąpić maślanką?
pozdrawiam
tak można, w takiej samej po stopieniu margaryny, tak około 100g margaryny,
pozdrawiam ciepło
Witam, czy olej można zastąpić margaryną ? jeśli tak to w jakiej ilości ? Dziękuję
weera: – bardzo się cieszę, że smakowało:)
Basiek: – szklanka taka typowa jak z PRLu, czyli 250ml
pozdrawiam ciepło
Dziękuję, zrobiłam, jeszcze nie zdążyłam spróbować, ale moja mama juz tak i stwiedziła, że jest przepyszne :D Super stronka. Pozdrawiam :)) Następne ciasto jakie zrobie to cytrynowe. Wygląda przepysznie :D
Dlaczego ciasto wychodzi mi strasznie wilgotne czyzby za duzo mokrych skladnikow.u ciebie szkl jogurtu ile dokladnie ma
tak, można
pozdrawiam ciepło
A ja mam z kolei pytanie: czy można zamiast szklanki śmietany dać 2 szklanki jogurtu? Pozdrawiam :D
oczywiście że tak:) mam dwa przepisy:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-bialek.html
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-bialek-makowo-kokosowe.html
pozdrawiam ciepło
Jeszcze raz gratuluję świetnie tj. profesjonalnie i”sprawdzalnie ” opracowanych przepisów! Czy można prosić o przepis na ciasto z białek ? Z góry dziękuję :)
właśnie zjadłam pierwszy kawałek i nie mogę się powstrzymać żeby dodać komentarz, bo naprawdę ciasto jest pyszne. nie mam keksówki- zrobiłam w małej tortownicy pięknie wyrosło i bardzo ładnie wygląda:)
Może być żurawina lub czekolada, orzechy,
pozdrawiam
Witam, u mnie nikt rodzynek nie lubi więc co mogłabym dać zamiast nich?? Mogłaby to być żurawina albo kawałki czekolady np?? Albo coś innego??
Dziękuję :) Piekłam sporo dłużej, ale się udało :) Nie miałam jogurtu, więc dałam 2x śmietanę 12% i połowę mąki zastąpiłam razową. Wyszło rewelacyjne!! Wilgotne, zwarte, idealnie upieczone, nie za słodkie i nie „przecynamonowane” – bomba! Dziękuję :)
180oC przez około 60 minut,
pozdrawiam serdecznie
Jeszcze bardzo proszę o podpowiedź, jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem, w jakiej temperaturze i czasie powinnam je piec?
Dziękuję bardzo! idę piec :D Napiszę jak wyszło i wstawię fotkę. Już się nie mogę doczekać! :D
najlepiej gęsta kwaśna, można dać zamiast jogurtu śmietanę,
pozdrawiam
Witam. Czy śmietana ma być gęsta, kwaśna, czy też słodka śmietanka? i czy mogę zamiast jogurtu dać więcej śmietany? jak Pani sądzi?
witam serdecznie,
tak, można użyć zwykłej mąki,
życzę smacznego i dziękuję za komentarz, pozdrawiam
Witam,
mam pytanie, czy mogę użyć zwykłej mąki, zamiast tortowej? Niestety, tortowa, jest nie do zdobycia w Melbourne (Australia).
Gratuluję świetnie prowadzonej stronki!
Życzę dalszych udanych wypieków!
100g rodzynek to takie 3 garście, pozdrawiam
jeśli użyjemy jako miarki szklanki jak z PRL-u to w niej mieści się 170g mąki (tak po sam brzeg),
cukru mieści się 250g (po sam brzeg),
więc 520g mąki to będzie 3 szklanki mąki + jeszcze odrobina około 1 łyżeczki
170g cukru – to tak nie pełna szklanka cukru, trochę więcej niż 3/4 szklanki,
pozdrawiam ciepło
Ponieważ nie mam wagi: czy da się jakoś przeliczyć ilość składników na szklanki? Wypróbowałam już większość przepisów na ciasta bez miksera, gdzie składniki podane są w ilości szklankowej, wyszły przepyszne (w pracy wręcz się bili o ostatnie kawałki). Z chęcią wypróbowałabym i to, tylko ten nieszczęsny brak wagi…
myślę, że może Pani użyć kefiru,
cieszę się, że ciasto smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,
robilam juz 2 razy to ciasto i za kazdym razem wyszlo znakomicie:) uwielbiam ten przepis i dziekuje za publikacje na blogu. Blog rowniez jest bardzo fajnie prowadzony, lubie czytac Pani wstepy do przepisow:) Mam pytanie czy ciasto uda sie jesli zamiast jogurtu i smietany uzyje 2 szklanek kefiru naturalnego 1,5% ? z gory dziekuje za szybka odpowiedz:)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Pierwszy raz udało mi się ciasto z piekarnika-dziękuję za cudną stronkę!:)
Bardzo dziękuję za komentarz! Myślę że wykorzystam Pani modyfikacje i zrobię wpis na ciasto z jabłkami i gruszkami:) pozdrawiam serdecznie
Witam :) zrobiłam to ciasto już drugi raz. Za pierwszym razem mąkę tortową zmieniłam na orkiszową grubo mieloną, śmietanę na jogurt, zamiast sody proszek do pieczenia a do cynamonu dodałam jeszcze cukru z wanilią, nie dodawałam rodzynek. Wyszło wyśmienite :) Dziś natomiast postanowiłam jeszcze je 'podrasować’ i upiec 2 foremki. Użyłam oczywiście mąki orkiszowej, zamiast śmietany jogurtu wymieszanego z mlekiem (ah ci producenci jogurtów i ich kubeczki po 400 ml ;/), oleju też był pewien niedomiar więc rozpuściłam troszkę masła. Do 1 porcji dodałam orzechów włoskich, do drugiej natomiast 3 jabłka i 2 gruszki pokrojone w kostkę, odrobinę orzechów włoskich, najpierw nakładałam ciasto, potem cynamon z cukrem i na to pokrojone jabłka i tak do wyczerpania składników. Oba ciasta wyszły rewelacyjnie. To z jabłkami jest jednak lepsze :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Udało się i nawet nam posmakowało:)
wspaniale, gratulację! bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
moje pierwsze ciasto jakie upiekłam całkiem sama – wyszło przepyszne:) pozdrawiam
tak można, pozdrawiam
prosze o informacje czymoge zrobic ciasto w foremkach od muffinek?pozdrawiam
Wg mnie 1/2 łyżeczki soli to za dużo. Za bardzo wyczuwa się tą sól
cieszę się:) życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Wlaśnie się piecze. Pachnie obłędnie!!!
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za tak pozytywny komentarz,
mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało:)
życzę wspaniałych wypieków i smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie obejrzałam film i przygotowałam całą mieszanke. Ciasto własnie się piecze. Dziekuje za film , oczarował mnie gdyż nie tylko przedstawia sposób przygotowania ale wysyła bardzo dobrą energie i mnóstwo inspiracji. Juz nie raz przepisy z Pani strony gosciły i goszczą na moim stole i dzieki nowym inspiracjom jestem w stanie zaskoczyć rodzinke i znajomych niesamowitymi wypiekami. Dziekuje
użyłam tortowej,
na pewno się uda,
pozdrawiam
A jaka ma byc maka?
Dzisiaj mam zamiar upiec to ciasto, co prawda dopiero zaczynam swoje wypieki i juz mam za soba wiele nie udanych ciast ;/ mam nadzieje że to wyjdzie :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego!!
Naprawdę dobre,podchodzi pod drozdzówkę z cynamonem…Mało pracy a dużo smacznego ciasta-to jest to co lubimy najbardziej:-)))Nam najlepiej smakowało kiedy było jeszcze ciepłe :-) Napewno zrobię je jeszcze raz!Pozdrawiam !
nic nie szkodzi, powinno być i tak smaczne!
pozdrawiam ciepło
Zamiast trzec łyżeczek cynamonu dodałem 3 ŁYŻKI :D tak to jest jak się czyta szybko, w dodatku na telefonie. Teraz się piecze… zobaczymy czy wyjdzie .
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Właśnie zrobiłam to ciasto. wysawało mi się, że będzie mało cynamonowe, więc dodałam jeszcze 2 łyżki cynamomu do masy przed wylaniem ciasta do formy. Wyszło świetne, pieknie urosło :). polałam je czekoladą, żeby troche je urozmaicić i nie zepsuło to efektu chrupiącej skórki. Polacam, szczególnie na święta :)
Bardzo dobre ciasto. W pracy dziewczyny nie mogły się nachwalić. Proste i szybkie w przygotowaniu a zapach cynamonu zniewalający. Warto piec.
zamiast jogurtu można użyć śmietany, więc 2 szklanki śmietany,
pozdrawiam
Dzien dobry, czy mogę uzyc dwoch szklanek smietany jesli nie mam jogurtu? czy poprostu jedna szklanke smietnay tyle?
cudne modyfikacje, bardzo dziękuję za komentarz,
życzę smacznego:) pozdrawiam
Dzisiaj u mnie jest dzień cynamonu:) Oprócz zawijańców z cynamonem zrobiłam to ciasto:) Użyłam 2 szklanek jogurtu i rodzynki zmieszałam z żurawiną. Wyszło przepysznie:) Z latte smakuje cudnie:) Aaa i pomyślałam, że spokojnie można tam wrzucić trochę orzechów:) Coby coś chrupało w zębach:D
nie mam pojęcia,
pozdrawiam
Ile kalori moze miec kawałek takiego ciasta?
można, około 100-120g
pozdrawiam
czy mogę olej zastapić margaryną i jeśli tak to jaką ilością?
myślę, że bez sody nie urośnie,
pozdrawiam
A jesli nie dodam sody? Urośnie ?
zależy jak wielka tortownica, ale na pewno urośnie,
pozdrawiam
Hej mam ochotę zrobic jutro ciasto:) tylko nie mam keksowki.. Moge zrobic w tortownicy urośnie zeby nie wyszlo za płaskie hmm ?
kwaśną śmietanę,
pozdrawiam
Witam, ciasto wyglada bardzo apetycznie. Mam ochote wypróbować bo lubimy smak i zapach cynamonu, ale nie wiem jaką śmietanę dodać kwaśną czy słodką?
Pozdrawiam
Rzeczywiscie super ciasto, tak proste do zrobienia i smaczne, takie proste wlasnie czasami sa najlepsze – bez kremow i polewy – zwykle a pyszne. Ja wylozylam na duza blache a pomimo to wyroslo spore i pieklam chyba jakies 40 – 45 mnut. Zaniepokoilam sie tylko, gdy krotko po wlozeniu do piekarnika zbrazowialo, sadzilam ze sie przypalio, jednak to przez ten cynamon pewnie i sode, wyszlo pyszne i juz polecilam siostrze przepis:)
myślę, że tak, ale trzeba zastąpić je np. mlekiem sojowym,
pozdrawiam
Witam. Czy te pysznz ciasta mozna zrobic bez jogurtu i smietanki (jestesmy uczuleni na produkty mleczne)?
witam,
bez termoobiegu 180oC
pozdrawia serdecznie
Witam serdecznie,
przede wszsystkim gratulacje za swietnie prowadzony blog! :) Mam ogromna chec wyprobowania tego przepisu, wlasnie przygotowalam wszystkie skladniki – mam tylko pytanie: na jaki czas i jaka temperature mam nastawic piekarnik bez termoobiegu?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)
ciasto super!! zamiast śmietany dodałam tylko jogurt, upiekłam na blaszce 12cm/36cm, wyrosło bardzo ładnie
Ciasto rewelacja nie mogłam sie powstrzymać , jestem zaskoczona smakiem , anie przepadam za cynamonem pozdrawiam ciepło i życzę wszystkim wesołych świąt. ps juz szukam kolejnych przepisów na tej stronce i polecam dalej
Właśnie się piecze ale już wygląda super apetycznie , mam nadzieję że wyjdzie prezent świąteczny dla teściowej a pomarańczowe pycha prezent dla mojej mamy na święta wielkanocne,trzymajcie kciuki
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
wspaniałe modyfikacje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ja zamiast jogurtu i śmietany dodałam serki homogenizowane o smaku waniliowym z płatkami czekolady i ciasto też wyszło piękne! Super przepis!
Mąż orzekł, że nie odda tego ciasta gościom! Co robić? ;) Przepyszne!!
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
To ciasto jest pyszne! Wczoraj piekłam, wprawdzie z początku bez przekonania, bo już nie raz wychwalane na stronach internetowych ciasta okazywały się totalną klapą, Jednak w tym przypadku mogę szczerze przyznać, że ciasto nie dość, że jest pyszne, puszyste, wilgotne i pachnące to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Dziękuję za przepis i biorę się za wertowanie kolejnych na Pani stronie:)
przy funkcji termoobieg można na środkowej,
pozdrawiam
Chcialam zapytac czy ciasto nalezy piec w dolnej czesci piekarnika czy posrodku?
Ciasto bardzo smaczne, banalne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to zgadzam się z NomiMalone, 65 min to trochę za krótko. Gorąco polecam ;)
nie wykipiało, użyłam mniejszej keksowki i resztę po prostu upiekłam jako ciasteczka :) też pyszne :)
cieszę się, że smakowały:) i szkoda że ciasto wykipiało,
pozdrawiam ciepło
Mmmm mmmm mmm!!!!!!
Ciasta jeszcze nie spróbowałam bo najadłam się… ciasteczkami :) moja keksówka okazała się trochę za mała i to co pozostało upiekłam jako ciasteczka. Nie zdążyły wystygnąć :)
Super:) bardzo się cieszę,
pozdrawiam serdecznie, dziękuję za komentarz,
życzę smacznego
Witam serdecznie,
Super przepis, łatwy i bardzo szybki, a do tego bez miksera (który kilka dni temu odmówił posłuszeństwa). Ciasto wyszło pyszne i mimo późnej pory nie dało się nie próbować choćby małego kawałka ;). Zapach cynamonu podczas pieczenia obłędny.
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za super przepis
świetny przepis, ciasto rewelacyjne. Pasuje zarówno na co dzień jak i od święta. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Ciasto w s p a n i a ł e!!!! wyszło mi idealnie jak na obrazku:-)i zniknęło w 3 minuty:-)Po prostu PYCHAAA!Pozdrawiam serdecznie:-)
Dziś wypróbowałam przepis z cynamonowcem :)
Mnie również wyszło w środku ciemne , poza tym również musiałam piec 90 min , bo po 65 -ciu było surowe w środku.
Jakieś 10 minut temu ukroiłam 1 kawałek (musiałam poczekać jak przestygnie)
Wyszło pyszne !! Pomimo ciemnego środka i dłuższego czasu pieczenia kolejne super ciacho :)
Dziękuję ;)
wystarczy krótko, jak dłużej będziemy mieszać ciasto nie urośnie,
pozdrawiam
Ja nie rozumiem tej czynności „Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników”… Czy to się nie skawali, nie zrobi klucha jak pół kg mąki wymiesza się z mokrymi składnikami i to krótko tylko wystarczy?
Mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam je dzisiaj, tylko kawałki cukru zostały na wierzchu ciasta, natomiast cynamon jakby „wsiąkł” w ciasto. Na razie stygnie, ciekawa jestem, jak będzie smakować :-)
nie ma za co:) i żaden cud tylko widać, że ma Pani rękę do ciast,
życzę smacznego i dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
wspaniale ciasto..drugie z rzedu z tej strony..nie jestem specjalistka w takich ciastach..zawsze mi wychodzil zakalec..a tu…cud!wyszlo…!i jakie dobre..to samo z pomaranczowym..teraz kolej na ciasteczka z musli!DZIEKI ZA WSPANIALE PRZEPISY:)!
super przepis, 4 raz piekę zmieniając trochę dodatki: teraz w piekarniku siedzi wg. przepisu Małej Cukierni plus.. z posiekanymi migdałami i kawałkami czekolady, a i dosypałam trochę kakao. Do trzeciej próby pokroiłam morele suszone i śliwki zamiast rodzynek też smacznie wyszło.
Pachnie cudnie już w trakcie pieczenia. Dziękuję bardzo za rewelacyjny, szybki przepis! :)
Ciasto pachnace i przepyszne …. piekłam juz dwa razy , a moja rodzinka zjada je w mig.
witam,
myślę że można użyć maślanki,
pozdrawiam
Ciasto przepyszne- sam zapach podczas pieczenia jest zniewalający!
Zastanawiam się czy nie można zastąpić śmietany maślanką (mam akurat pod ręką;))?
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis
Pyszne ciasto! Skorzystałam z kolejnego Pani przepisu i jestem zachwycona bo wszystko wychodzi mi idealnie:) dziękuję!
Bardzo pyszne ciasto. Ja zamiast rodzynek dodałam kawałki gorzkiej czekolady. Rewelacja. Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka.
Pozdrawiam
z tego co inni czytelnicy pisali to chyba od sody lub cynamon trochę bardziej się przemieszał,
pozdrawiam ciepło
ŚLICZNIE WYGLĄDA TE CIASTO NA ZDJĘCIU . lECZ MOJE JEST CIEMNE W ŚRODKU DLACZEGO??
tak, może Pani
pozdrawiam ciepło
Mam tylko jogurt pod ręką. czy mogę dać dwie szkalnki jogurtu zamiast jednej jogurtu i jednej śmietany?
Super ciasto, idealne za jesienno-zimowy podwieczorek :) Masa była bardzo gęsta, zmniejszyłam trochę ilość mąki i cukru. Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :)
właśnie znalazłam przepis wypróbuję ,już mi się podoba bo zapachniało świętami
Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
wyszło super :-) mąż zaglądał co chwile do kuchni zwabiony zapachem cynamonu :-) pozdrawiam serdecznie
piecze się…. ciekawa jestem co mi wyjdzie :-)
Upiekłam , spróbowałam i zakochałam się . Dziękuję za kolejny wspaniały przepis . Pozdrawiam .
Udalo sie ale szczerze mówiąc wole to szybkie ze sliwakami.Pozdrawiam cieplutko:)
mam nadzieję że ciasto się udało i smakowało,
pozdrawiam ciepło
Ciasto po upieczeniu wyglada slicznie tylko niestety do cynamonu nie dodałam cukru:) Mam nadzieje,ze bedzie dobre.Pozdrawiam i dziekuje
również serdecznie pozdrawiam i życzę przyjemnego pieczenia
Witam napewno ciasto super,ale wolę przepis na szklanki,łyżki, łyżeczki jak c. jogurtowe,które b. b. lubię /troszeczke zmodyfikowałam ekkstrat wanil. i rodzynki w wódce/ Serdecznie pozdrawiam,dziękuję za proste przepisy,które p[referuję i „najzdrowsze”
Witam,
Wydaje mi się, że to takie ciasto, wszystko dobrze Pani robi, proszę kroić na grubsze plastry,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne dzisiaj upiekłam drugi raz dodałam jeszcze orzechy :) tylko nie wiem czemu strasznie się kruszy nie mogę normalnie pokroić bo rozsypuje się na kawałki może jakaś rada? :) Więcej oleju? Nie wiem co robię nie tak.
Mmniam, mniam… Kolejne ciasto wypróbowane z tej strony – i wyszło! :) Polecam wszystkim, nawet tym nie doświadczonym w pieczeniu ciast(jak ja:P). O dziwo mi na upieczenie ciasta zeszło nie 65min, a 90min, ale wyszło doskonałe. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
Ciasto rewelacja… zrobiłam pierwszy raz i wyszło wyśmienite…
Wilgotne, pachnące w sam raz do porannej kawy:)
Polecam… :)
życzę smacznego,
pozdrawiam:)
pięknie pachnie, ciasto już w piekarniku :) pozdrawiam!
życzę smacznego,
pozdrawiam
wlasnie sie piecze… zobaczymy co z tego wyjdzie:) mam nadzieje ze cos dobrego bo pachnie przeslicznie
można użyć jogurtu greckiego,
pozdrawiam
można jogurt naturalny zastąpić greckim? wygląda przepysznie, ale w mojej lodówce tylko grecki
ciasto zrobiło się gliniaste, bardzo gęste :( i już wtedy przeczuwałam ze nie będzie dobre
wyrosło piękne, wygląda jak na zdjęciu ale w smaku żadna rewelacja
Bardzo mi miło, że odkryła Pani M.Cukierenkę i proszę się nie martwić, od własnych wypieków się nie tyje,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
odkryłam Pani blog przedwczoraj… wczoraj upiekłam ciasto cynamonowe i sezamowe muffinki- obie rzeczy obłędnie dobre!! W kolejce czekają owsiane ciasteczka;)
A ja prawie zgubiłam pociążowe kilogramy…
Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że ciasto smakowało:)
udanej niedzieli i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Kocham wszystko, co jest zwiazane z cynamonem!
Moje ciasto wlasnie „siedzi” w piekarniku!
Pachnie w calym domu!
Juz nie moge sie doczekac, zeby go sprobowac!
Super przepis!
wygląda na to, że wszystko będzie dobrze:)
improwizowałam z nabiałem, dałam mieszankę kwaśnej 18, słodkiej 12 i 30 oraz mleka, bo tylko takie resztki miałam, narazie rośnie, zobaczymy co dalej:)
Ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Najlepsze ciasto jakie jadłam.Pieką je już wszyscy moi znajomi :-)
przyjemnego pieczenia i smacznego:)
pozdrawiam
Podbudowana pozytywnymi opiniami zabieram się do wypieku tego ciacha :D
Bardzo miło to słyszeć, a raczej czytać:) cieszę się, że tak ładnie wyrosło,
pozdrawiam serdecznie:)
Pycha!pięknie wyrosło, jest mięciutkie i mega aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste:> Ja użyłam samego jogurtu, a górę posypałam kruszonką. Wyszło niesamowicie:)
tak, ale na funkcji termoobieg, jak pieczemy na funkcji góra-dół to wtedy 170-180oC,
ale jak dała Pani 150oC i funkcję góra-dół to proszę zostawić też się upiecze tylko będzie trwało to dłużej,
pozdrawiam
zaczynam pieczenie i zastanawiam sie nad temp. 150 C to tylko 302 F ????
To kolejne ciasto jakie wyszło mi idealnie z Twoich przepisów. Po wczorajszej degustacji linki do Twojej strony musiałam wysłać do moich przyjaciółek. Cóż – co dobre niech się rozprzestrzenia :)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Najlepsze ciasto pod słońcem.Ja dodatkowo polecam z polewą czekoladową :-)
pyszne:) he
Bardzo się cieszę:)
pozdrawiam i życzę kolejnych pysznych wypieków
No nareszcie upiekłam, czaiłam się na tą cynamonową smakowitość już jakiś czas. Ciasto jest przepyszne, ta chrupiąca skorupka, wilgotne, cudownie aromatyczne wnętrze, mniam, a jak pachniało, nie mogłam się doczekać, a musiałam piec troszkę dłużej niż w przepisie. Dziękuję serdecznie za przepis, upiekę jeszcze nie raz, pozdrawiam :)
myślę, że tak, tylko najlepiej użyć z mąką zwykłą pół na pół
pozdrawiam
a jakby tak użyć mąki pełnoziarnistej? Udałoby się?
Witam:)
życzę smacznego, jest to aromatyczne, proste ciasto mam nadzieję, że będzie smakowało,
ale ciepło u Pani:) u mnie dzisiaj 4 stopnie, więc też nie tak źle,
już nie mogę się doczekać wiosny,
pozdrawiam serdecznie
witam jak zwykle bardzo cieplo dzis za oknem piekne slonce i 10 stopni nareszcie… wszystkie zdiecia i przepisy uderzaja mi do glowy, sniadanie to moj problem od zawsze. niech bedzie to piekne ciacho z cynamonem czytajac komentarze wszyscy sa zachwyceni,no to do dziela xxx
:) Bardzo mi miło, że ciasto tak się podoba, życzę smacznego i dobrej zabawy przy pieczeniu,
pozdrawiam:)
Robię je kolejny raz, moja córeczka (3 lata) specjalizuje się w sypaniu warstw cukru z cynamonem:) jest to jej ulubione ciasto do robienia (oprócz lepienia ciasteczek):)pozdrawiamy
To ciasto jest proste i genialne, pelnia smaku i aromatu. Wyroslo jak bochen chleba:) na stale zagosci w moim repertuarze;)) ma w sobie cos skandynawskiego he he
Upiekłam! Wyszło idealnie:). Dałam tylko mniej cukru, do warstwy cynamonowej dodałam cukru wanilinowego i rodzynki pomieszałam z posiekanymi suszonymi śliwkami. Ślicznie wyrosło, aczkolwiek nie aż tak bardzo jak to na zdjęciu:).
Przyznam, że długo siedziało w piekarniku – ale było warto!
nie mam termoobiegu stąd musiałam często je kontrolować. Do cynamonu dodałam cukier waniliowy i posypałam po wierzchu… bardzo się zarumieniło, a zapach pięknie roznosił się po mieszkaniu.
Wszyscy zajadali się ze smakiem :)
Przepis już poszedł dalej… !
Miło to słyszeć, smacznego
pozdrawiam:)
Właśnie upiekłam ciasto…jest przepyszne:)
To drugie ciasto ktore zrobilam z przepisu tej strony,….JEST WYSMIENITE, PYSZNE I DLA OSOB KTORE PRZEPADAJA ZA CYNAMONEM!!!
To można cynamon zastąpić np. kakao już jedna Pani tak piekła i była bardzo zadowolona,
pozdrawiam:)
Może być dobre ale cynamonu nie lubię :-(
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Wyszło super!Wszyscy zachwalali, bardzo proste wyglada olsniewajaco!POlecam tez przepis!!:)
Oznajmiam wszem i wobec, ze wyszlo pieknie, wyroslo ponad norme, pieklam w okraglej formie, smakuje wybornie z kakao :), dziekuje za super przepis, pozdrawaim :)
tak ma być gęste :)
pozdrawiam
Mala Cukierenko jestem w trakcie pieczenia, pachnie cudnie. Czy to ciasto ma byc geste? Zostawialm je na chwile w formie, i po powrocie do kuchni uroslo jak drozdzowe :P. teraz siedzi w piekarniku, juz sie nie moge doczekac :)
Wgląda bosko, dlatego już siedzi u mnie w piekarniku! Mam nadzieję, że wyjdzie…
Pozdrawiam!
Moze i proste, ale wygląda niebiańsko ….
Ależ ma niesamowity wygląd. Wspaniałe!
dzięki Alinka:)
Pięknie wygląda:)