Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem – Bardzo smaczne ciasto z mnóstwem wiórków kokosowych, daktylami i cytrynowym syropem. Jest delikatne, puszyste, aromatyczne, o interesującym smaku. Dobrze się łączą mięciutkie, słodkie daktyle z kokosem i nasączonym, cytrynowym wierzchem. Wszystkie składniki wspaniale się dopełniają, tworząc doskonałą całość. Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień dobrze przestygnięte, będzie się lepiej kroiło, chociaż przy takiej ilość wiórków kokosowych i tak będzie się kruszyło. Przepis podobno jest grecki i w oryginale była podana niesamowita ilość cukru, którą zmniejszyłam o połowę, do tego wprowadziłam jeszcze parę małych zmian. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Najlepsze ciasta świata”, autor: Tamara Milstein).

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem
Składniki:
3,5 – 4 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
7 dużych jaj
50ml oliwy z oliwek
100g drobno pokrojonych, suszonych daktyli
Syrop:
2/3 szklanki cukru
3 cytryny
wiórki kokosowe do posypania

1. Na suchej patelni uprażyć jedną szklankę wiórków kokosowych, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły (mają się ładnie przyrumienić), odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem pudrem na lekką, puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby dobrze połączyły się składniki.

4. Do masy dodajemy oliwę, wiórki kokosowe (razem z wiórkami uprażonymi), daktyle oraz mąkę, całość dokładnie mieszamy łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 190oC przez 10 minut na funkcji góra-dół (na najniższym poziomie piekarnika), a następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze przez 65 minut.

Syrop:
6. Z cytryn wycisnąć sok i razem z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3-4 minuty, zdjąć z ognia.

7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika (nie zdejmujemy obręczy) polewamy je syropem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy ciasto dobrze przestygnie, ostrożnie zdejmujemy obręcz.

Udanych wypieków:)

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

16 thoughts on “Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

  1. ABSOLUTNIE…NIEMOZLIWE…NIE WYTRZYMAM…..MIESZKAM W IRLANDII I CO ONI WIEDZĄ O CISTACH??? TYLKO MUFFINKI, SWISS ROLSY I CUP CAKES-Y……………TU TO SIE DZIEJA CUDA…NIE MOGĘ…ZASLINI MI SIE EKRAN;-))))))))))))))) BUZIAKI

  2. Co sie stanie jesli użyję trochę mniej proszku do pieczenia – powiedzmy 2 zamiast 3 lyżeczek? Czy ciasto będzie wtedy po prostu mniejsze, czy może mi się przydarzyc zakalec? Pozdrawiam.

  3. Bardzo proszę o pomoc, bo odrobinę się pogubiłam…
    Na ciasto potrzebuję 3,5 szklanki kokosu (taka informacja wynika z wymienionych składników) czy 5 szklanek tego produktu (taka ilość wynika z właściwego przepisu…)?
    Czekam na odpowiedź, by zabrać się do pieczenia tych pyszności.
    Serdecznie pozdrawiam, przepraszam, jeśli czegoś nie doczytałam…

  4. To ja przepraszam, że tak niejasno napisałam w przepisie można użyć od 3,5-4 szklanki wiórków kokosowych, może Pani dodać 3,5 lub 4 szklanki wiórków do ciasta i w tych szklankach mieszczą się już te uprażone z punktu 1., w przepisie już poprawiłam,
    pozdrawiam serdecznie

  5. Fajny przepis. Chcialam zrobic cytrynowe ciasto, ale mysle samo cytrynowe troche nudne, a mam tez daktyle i kokos, wiec wymyslilam sobie zeby moze to jakos polaczyc. A tu prosze jest przepis fajny na takie polaczenie….
    Przy okazji bardzo podoba mi sie Twoja strona, taka pozytywna, sympatyczna i inspirujaca. Jestem paczatkujaca w wypiekach i ta strona jest jedna z moich ulubionych.
    Dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

  6. Witam, czy zamiast cukru pudru albo chociaż połowy zalecanej ilości mogę dodać syrop daktylowy? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

.