Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem – Bardzo smaczne ciasto z mnóstwem wiórków kokosowych, daktylami i cytrynowym syropem. Jest delikatne, puszyste, aromatyczne, o interesującym smaku. Dobrze się łączą mięciutkie, słodkie daktyle z kokosem i nasączonym, cytrynowym wierzchem. Wszystkie składniki wspaniale się dopełniają, tworząc doskonałą całość. Ciasto najlepiej podawać na drugi dzień dobrze przestygnięte, będzie się lepiej kroiło, chociaż przy takiej ilość wiórków kokosowych i tak będzie się kruszyło. Przepis podobno jest grecki i w oryginale była podana niesamowita ilość cukru, którą zmniejszyłam o połowę, do tego wprowadziłam jeszcze parę małych zmian. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Najlepsze ciasta świata”, autor: Tamara Milstein).

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem
Składniki:
3,5 – 4 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
7 dużych jaj
50ml oliwy z oliwek
100g drobno pokrojonych, suszonych daktyli
Syrop:
2/3 szklanki cukru
3 cytryny
wiórki kokosowe do posypania

1. Na suchej patelni uprażyć jedną szklankę wiórków kokosowych, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły (mają się ładnie przyrumienić), odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem pudrem na lekką, puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby dobrze połączyły się składniki.

4. Do masy dodajemy oliwę, wiórki kokosowe (razem z wiórkami uprażonymi), daktyle oraz mąkę, całość dokładnie mieszamy łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 190°C przez 10 minut na funkcji góra-dół (na najniższym poziomie piekarnika), a następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez 65 minut.

Syrop:
6. Z cytryn wycisnąć sok i razem z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3-4 minuty, zdjąć z ognia.

7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika (nie zdejmujemy obręczy) polewamy je syropem, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy ciasto dobrze przestygnie, ostrożnie zdejmujemy obręcz.

Udanych wypieków:)

Ciasto kokosowe z daktylami i syropem

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Szałowa Krówka z Bezą i Orzechami

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Pomarańczowy sernik wegański z jagodami, bez glutenu, bez cukru

Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie

Chlebek daktylowy z miodem

17 komentarzy do “Ciasto kokosowe z daktylami i syropem”

  1. Z racji tego, że uwielbiam kokos,to dla mnie jest bajer ;) Posmak cytryny bardzo fajny :) Miałam mniej daktyli, co w niczym nie przeszkodziło. Oczywiście dałam 4 szklanki kokosu ;)

    Odpowiedz
  2. Witam, czy zamiast cukru pudru albo chociaż połowy zalecanej ilości mogę dodać syrop daktylowy? Jeśli tak to ile? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Fajny przepis. Chcialam zrobic cytrynowe ciasto, ale mysle samo cytrynowe troche nudne, a mam tez daktyle i kokos, wiec wymyslilam sobie zeby moze to jakos polaczyc. A tu prosze jest przepis fajny na takie polaczenie….
    Przy okazji bardzo podoba mi sie Twoja strona, taka pozytywna, sympatyczna i inspirujaca. Jestem paczatkujaca w wypiekach i ta strona jest jedna z moich ulubionych.
    Dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. To ja przepraszam, że tak niejasno napisałam w przepisie można użyć od 3,5-4 szklanki wiórków kokosowych, może Pani dodać 3,5 lub 4 szklanki wiórków do ciasta i w tych szklankach mieszczą się już te uprażone z punktu 1., w przepisie już poprawiłam,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Bardzo proszę o pomoc, bo odrobinę się pogubiłam…
    Na ciasto potrzebuję 3,5 szklanki kokosu (taka informacja wynika z wymienionych składników) czy 5 szklanek tego produktu (taka ilość wynika z właściwego przepisu…)?
    Czekam na odpowiedź, by zabrać się do pieczenia tych pyszności.
    Serdecznie pozdrawiam, przepraszam, jeśli czegoś nie doczytałam…

    Odpowiedz
  6. Co sie stanie jesli użyję trochę mniej proszku do pieczenia – powiedzmy 2 zamiast 3 lyżeczek? Czy ciasto będzie wtedy po prostu mniejsze, czy może mi się przydarzyc zakalec? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. ABSOLUTNIE…NIEMOZLIWE…NIE WYTRZYMAM…..MIESZKAM W IRLANDII I CO ONI WIEDZĄ O CISTACH??? TYLKO MUFFINKI, SWISS ROLSY I CUP CAKES-Y……………TU TO SIE DZIEJA CUDA…NIE MOGĘ…ZASLINI MI SIE EKRAN;-))))))))))))))) BUZIAKI

    Odpowiedz

Dodaj komentarz