Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Słoneczna Delicja - Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopty:
8 białek
3 żółtka
180g cukru
100g orzechów włoskich – posiekanych
100g orzechów włoskich – zmielonych
100g wiórków kokosowych
100g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku pomarańczowym
około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy

Słoneczna Delicja - Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Biszkopty:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.

6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

7. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.

8. Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM). Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.

9. Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać (patrz FILM). Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.

10. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

11. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Słoneczna Delicja podawać dobrze schłodzone, pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków :)

Słoneczna Delicja - Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

96 komentarzy do “Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami”

  1. Dzień dobry.
    Czy mogę upiec osobno 2 biszkopty, każdy z połowy porcji? Nie mam 2 blaszek. Jak w takim przypadku podzielić żółtka? Dać po 3 do każdego biszkoptu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Obłędne ciasto. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta. Nie za słodkie, delikatne, smak delicji w środku stanowi ciekawe zaskoczenie.

    Odpowiedz
  3. Witam czy mogę pominąć orzechy lub zamienić na inne , w rodzinie dwie osoby są uczulone a chciałabym bardzo zrobić to ciasto

    Odpowiedz
  4. Witam. Nie mogę się doszukać wymiarów blaszek, mogę prosić o wymiary? A jeśli chodzi o namaczanie tych delicji, będzie to bardzo odczuwalne, jeśli nie namoczę ich ani w kawie ani w alkoholu? Bo nie przepadam ani za jednym ani za drugim 😉

    Odpowiedz
  5. Ja biszkopt piekłam wg podanego przepisu z tym, że wszystkie orzechy dodałam zmielone. Masę budyniową zrobiłam jednak z podwójnej porcji, ale to dlatego, że miałam troszkę większą blaszkę. Ogólnie bardzo dobre ciasto. Polecam😋👍

    Odpowiedz
  6. Do pieczenia biszkoptu na 3 dodane żółtka powinny być 3 łyżki mąki tortowej a w przepisie jest jedna czy to jest jakieś przeoczenie?pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Znam ten przepis z dzieciństwa. Nie doceniam go dopiero po 18 -stce doceniłam. Moja mama jednak delicje maczała w alkoholu 😁 Teraz czesto sa na robie to ciastko, znajomi je uwielbiają 😊

    Odpowiedz
  8. Bardzo mi się spodobał, orzechy, budyń, brzoskwinia i Pomarańcza, ciekawe połączenie smakowe, chyba zrobię na święta 😍😍

    Odpowiedz
  9. Dzień dobry, czy biszkopty mogę upiec jako jeden i następnie przeciąć nożem strunowym? Mam jedną formę tylko… chyba, że biszkopt z takiej ilości będzie za ciężki najpierw upiec jeden, a następnie drugi?

    Odpowiedz
  10. Przepis fenomenalnie dokładny. Jeśli idziecie zgodnie z instrukcją pieczenia to poprostu nie może nie wyjść !!! To jest ogromna zaleta tego ciasta jaki jest na zdjęciu taki w rzeczywistości ma wygląd. Dodatkowo jest pyyychota mhmmmm palce lizać i o więcej pytać :) Zrobił furorę na święta znów piekę go na imieniny dla teściowej ;)

    Odpowiedz
  11. Chciałabym zrezygnować z kokosu i rodzynek w biszkopcie. Czy dodać proporcjonalnie więcej orzechów zmielonych i/lub posiekanych ?

    Odpowiedz
  12. Witam. Bardzo lubie te slodkie przepisy w twoim wykonaniu i zawsze z niecierpliwiscia wypatruje nowych.
    Czy uzycie budyniu z cukrem zamiast budyniy bez cukru ma jakis wplyw na koncowy rezultat?

    Odpowiedz
  13. Ciasto udało się bez problemu, chociaż wygląda na skomplikowane :-) Bardzo ciekawe w smaku. Polecam wszystkim łasuchom :-)

    Odpowiedz
  14. Robię to ciasto od dobrych kilku lat. Nazywa się „Kora orzechowa „, niektórzy nazywali je „Kora Dębu „. Jak widać wystarczy odświeżyć nazwę i znów robi furorę.

    Odpowiedz
    • Ja pozwolę sobie odpowiedzieć. Zawsze zostawiam trochę kremu i smaruję cienką warstwę na wierzchu ciasta. Potem brzoskwinie i galaretkę. Galaretka „złapie ” się kremu.

      Odpowiedz
  15. Wspaniały blog i ciekawe przepisy (koniecznie muszę zrobić ciasto bananowe i to z agrestem i pianą) co do tego przepisu to znam go pod inną nazwą Kora Dębu albo Kora orzechowa (zawsze pomijam delicje) jest naprawdę pyszne piekłem go chyba już 4 razy za każdym razem pozostaje ból że już się skończyło.

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam na urodziny, znikło tak szybko jak się pojawiło. Właśnie wcinam ostatni kawałek. Ciasto obłedne, pyszne i pięknie wyglądające. Już je kocham

    Odpowiedz
  17. Ja upieklem bez papieru i nie chce mi się teraz oderwać :D wysmarowalem blaszki masłem i posypałem mąką ale to nic nie dało, ciasto się klei to chyba dlatego musi być papier no trudno, ważne że 2 pozostałe wyszły :D

    Odpowiedz
  18. Wypróbowałam już Czekoladową fantazję i biszkopt z jabłkami,jogurtem i śmietaną. Wyszły mega pyszne teraz chcę ten spróbować czy mogę upiec biszkopty dzień wcześniej? ??

    Odpowiedz
  19. Właśnie skończyłam robić to ciasto. Jest czasochłonne ale myślę, że warto. Już się nie mogę doczekać gdy go jutro spróbuję :-)

    Odpowiedz
  20. Witam serdecznie, mam pytanie : do masy budyniowej dodaje pani takze wode. W przepisie na krem nie ma podanej wody. Chcialam sie zapytac ile tej wody musze dodac do masy. Pozdrawiam Magda

    Odpowiedz
  21. Robilam to ciasto w ostatni weekend. Jest bardzo slodkie – dzieciom smakowalo ale doroslych az zemlilo. Na 3 dzien ciasto trzymane w lodowce zaczyna sie „topic” – bardzo nasiaka i jest az zbyt mokre. W ciescie jest tez tak duzo smakow ze nie wiadomo na ktorym sie skupic (mocno wyczuwalne orzechy, kokos, kawa, galaretka z brzoskwiniami). Przepis dobry ale jesli ktos nie lubi przesadnie slodkich wypiekow to niech pominie delicje.

    Odpowiedz
  22. Chcę pominąć kokos i siekane orzechy a dodać tylko orzechy mielone,czy dodać ich więcej i czy więcej mąki aby ciasto się udało?

    Odpowiedz
  23. Mam zamiar zrobić to ciasto,tylko zastanawiam się czy galaretka nie wsiąka w ciasto jeśli wykłada się ją bezpośrednio na nie,bez choćby cienkiej warstwy kremu?Czy jednak byłoby lepiej lekko posmarować tym samym kremem?

    Odpowiedz
  24. Pani Natalio! Czy kawa będzie bardzo wyczuwalna? Pytam, bo mąż kawy nie lubi (niestety), ewentualnie proszę o podpowiedź, czym nasączyć delicje.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • tak będzie wyczuwalna, można nasączyć jakimś likierem cytrynowym, wiśniowym, herbatą lub trochę posłodzoną wodą z cytryną,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  25. Kolejny cudny pomysł i przepiękne ciasto Małej Cukierenki, uwielbiam oglądać te ciasta, ciasteczka i inne cudeńka :)
    Ale komentarz piszę w konkretnej sprawie – jeżeli ktoś, tak jak ja, ze względu na chorobę, szuka przepisów bezglutenowych i niebanalnych, to „Słoneczna delicja” jest idealna – wystarczy dwie pojawiające się łyżki mąki tortowej zamienić na ryżową, i oczywiście zadbać o bezglutenowość budyniów, delicji itd. i voila! – gotowe :) robię na urodziny męża i też będę mogła zjeść coś pysznego :)))

    Odpowiedz
  26. Zrobiłam… nie miałam brzoskwiń, dałam ananas i tak wyszło obłędnie! genialne w smaku i na wygląd! Będzie na komunię

    Odpowiedz
  27. Bardzo proszę o radę, jak zrobić ciasto bez termoobiegu – ile mniej więcej czasu i czy jedna blaszka może poczekać, gdy druga się piecze? :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz