Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Słoneczna Delicja - Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopty:
8 białek
3 żółtka
180g cukru
100g orzechów włoskich – posiekanych
100g orzechów włoskich – zmielonych
100g wiórków kokosowych
100g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku pomarańczowym
około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy

Słoneczna Delicja - Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Biszkopty:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.

6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

7. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.

8. Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM). Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.

9. Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać (patrz FILM). Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.

10. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

11. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Słoneczna Delicja podawać dobrze schłodzone, pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków :)

Słoneczna Delicja - Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

103 komentarze do “Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami”

  1. Dzień dobry.
    Czy mogę upiec osobno 2 biszkopty, każdy z połowy porcji? Nie mam 2 blaszek. Jak w takim przypadku podzielić żółtka? Dać po 3 do każdego biszkoptu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz