Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami
Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.

2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.

3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.

5. Keksówkę 35x12cm lub 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150°C na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

Udanych wypieków:)

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

282 komentarze do “Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami”

  1. To kolejne ciasto jakie wyszło mi idealnie z Twoich przepisów. Po wczorajszej degustacji linki do Twojej strony musiałam wysłać do moich przyjaciółek. Cóż – co dobre niech się rozprzestrzenia :)

    Odpowiedz
  2. No nareszcie upiekłam, czaiłam się na tą cynamonową smakowitość już jakiś czas. Ciasto jest przepyszne, ta chrupiąca skorupka, wilgotne, cudownie aromatyczne wnętrze, mniam, a jak pachniało, nie mogłam się doczekać, a musiałam piec troszkę dłużej niż w przepisie. Dziękuję serdecznie za przepis, upiekę jeszcze nie raz, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Witam:)
    życzę smacznego, jest to aromatyczne, proste ciasto mam nadzieję, że będzie smakowało,
    ale ciepło u Pani:) u mnie dzisiaj 4 stopnie, więc też nie tak źle,
    już nie mogę się doczekać wiosny,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. witam jak zwykle bardzo cieplo dzis za oknem piekne slonce i 10 stopni nareszcie… wszystkie zdiecia i przepisy uderzaja mi do glowy, sniadanie to moj problem od zawsze. niech bedzie to piekne ciacho z cynamonem czytajac komentarze wszyscy sa zachwyceni,no to do dziela xxx

    Odpowiedz
  5. Robię je kolejny raz, moja córeczka (3 lata) specjalizuje się w sypaniu warstw cukru z cynamonem:) jest to jej ulubione ciasto do robienia (oprócz lepienia ciasteczek):)pozdrawiamy

    Odpowiedz
  6. To ciasto jest proste i genialne, pelnia smaku i aromatu. Wyroslo jak bochen chleba:) na stale zagosci w moim repertuarze;)) ma w sobie cos skandynawskiego he he

    Odpowiedz
  7. Upiekłam! Wyszło idealnie:). Dałam tylko mniej cukru, do warstwy cynamonowej dodałam cukru wanilinowego i rodzynki pomieszałam z posiekanymi suszonymi śliwkami. Ślicznie wyrosło, aczkolwiek nie aż tak bardzo jak to na zdjęciu:).

    Odpowiedz
  8. Przyznam, że długo siedziało w piekarniku – ale było warto!
    nie mam termoobiegu stąd musiałam często je kontrolować. Do cynamonu dodałam cukier waniliowy i posypałam po wierzchu… bardzo się zarumieniło, a zapach pięknie roznosił się po mieszkaniu.
    Wszyscy zajadali się ze smakiem :)
    Przepis już poszedł dalej… !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz