Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…
Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.
3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.
4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.
6. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.
Udanych wypieków:)
wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Kochana mala cukierenko teraz dopiero trafilam na twoje przepisy i w czwartek pieklam ciasto pomaranczowe a dzisiaj bananowe z cynamonem wyszly wysmienicie i teraz zawsze bede korzystac z twoich przepisow dziekuje mala cukierenko
życzę smacznego! pozdrawiam
Ciasto w piekarniku :) zastosowałam tortownicę, zamiast keksówki, napiszę czy wyszło :) pozdrawiam
super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Dzięki, ostatecznie sąsiedzi poratowali masłem i wyszło pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyysznie! W życiu takiego dobrego nie jadłam:)
myślę, że można zastąpić olejem około 1/2 szklanki, pozdrawiam
Czy mozna pominąc albo zastąpić czymś masło…?
miło mi że opisy są pomocne, pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że tak szczegółowo opisuje Pani jak piec, na jakim obiegu i poziomie piekarnika. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z wypiekami, po tym jak na Facebooku znalazłam tego bloga to następnego dnia kupiłam formę do ciast :) dlatego te wszystkie szczegóły, które dla innym może są oczywiste dla mnie są takie ważne :)
bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Świetny przepis! Mam 13 lat i pierwszy raz upiekłam ciasto, wyszło przepyszne :) .
Wyszło pyszne, co prawda zrobiłam bez orzechów ale i tak jest pyszne. Mniami
Pyszności! Zrobiłam bez śliwek i orzechów, bo za nimi nie przepadamy. Bardzo szybkie i jakie smaczne. Mmmniami. Wpiszę przepis do stałego menu :) Pozdrawiam
Świetne wyszło! Nie dodałam co prawda żadnych bakalii tylko skórki pomarańczowe w syropie i polałam całość polewą czekoladową z pomarańczowym aromatem, ale było niesamowicie smaczne. Dzięki za przepis!