Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – Bardzo proste ciasteczka i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto i uformować kuleczki. Podczas pieczenia wspaniale pachnie masłem orzechowym w całym domu. Ciasteczka są interesujące w smaku i świetne dla wielbicieli masła orzechowego. Czujemy tylko jego intensywny smak i zapach, który przełamuje czekolada z nutką waniliową. Bardzo polecam… (przepis ze strony Food „Chocolate Chip Peanut Butter Ball Cookies”).

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
składniki na około 25 ciasteczek:
ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
5-6 kopiastych łyżek masła orzechowego
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady 60% (połowę gorzkiej czekolady możemy zastąpić mleczną)
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dodatkowo:
2-3 łyżki cukru

1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej rękoma.

2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do wpisu „Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

  1. właśnie chodziłąm po domu i szukałąm czegoś słodkiego i nic nie znalazłam :( ale widze, że za 15 minut będę miała co podjeśc ;)

  2. hm… nie wiem, czy to wyjdzie z Nutella, ale myślę, że dałoby radę, tylko trzeba dodać mniej nutelli bo jest mniej gęsta niż masło orzechowe,
    pozdrawiam

  3. Polecam! ja robiłam z domowym masłem orzechowym :) dwie garści orzeszków ziemnych (250g). Wsyp do blendera, dodaj 2 łyżki oleju – w domu używamy zwykłego oleju słonecznikowego. Zmiksuj zawartość. Można też użyć oleju archaidowego lub z winogronowych pestek. Można też uprażyć orzechy z olejem na patelni, potem miksować. Można dodać troche cukru brązowego. Wszystko zależy od naszego smaku :)

  4. mmmm…. to prawda co mówią małe- a cieszy! Ciacha są niesamowite! co ja bym zrobiła bez małej cukierenki ?!

  5. właśnie się pieką :) niestety nie miałam aromatu waniliowego więc dodałam pomarańczowego, zobaczymy… ;) ale już pięknie pachnie :)

  6. do Izaura : nutella sie nie nadaje ,bo to zwykla czekolada …. u nas znana pod nazwa maslo orzechowe…..i jak to z czekolada bywa podczas ciepla -rozpuszcza sie poprostu…..

  7. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale nie wiem co nie zadziałało, bo niestety ciasteczka się rozpadają ;/
    Ale smak jest wyborny :)

  8. nie miałam ciemnej czekolady więc zużyłam białą, ciastka WSPANIAŁE. piekłam o 10 minut dłużej, bo miałam wrażenie, że w środku nie dopiekły się :D

  9. Jaka powinna być konsystencja cista? Mi wyszło jak kruszonka i sporo się namęczyłam, żeby ulepić kuleczki :) W smaku są pyszne, chociaż mocno zbite i kruszą się od pierwszego kęsa.

  10. Moje ciasteczka właśnie się pieką , dodałam dwa jajka i ciasto fajnie się kleiło, zobaczę jak będą smakować,ale już nie mogę się doczekać bardzo lubię masło orzechowe, fajny szybki przepis ,dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

.