Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – Bardzo proste ciasteczka i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto i uformować kuleczki. Podczas pieczenia wspaniale pachnie masłem orzechowym w całym domu. Ciasteczka są interesujące w smaku i świetne dla wielbicieli masła orzechowego. Czujemy tylko jego intensywny smak i zapach, który przełamuje czekolada z nutką waniliową. Bardzo polecam… (przepis ze strony Food „Chocolate Chip Peanut Butter Ball Cookies”).
Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
składniki na około 25 ciasteczek:
ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
5-6 kopiastych łyżek masła orzechowego
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady 60% (połowę gorzkiej czekolady możemy zastąpić mleczną)
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dodatkowo:
2-3 łyżki cukru
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej rękoma.
2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut.
Udanych wypieków:)
Przepyszne….dziekuje bardzo…w srodek włożyłam skórkę pomaranczowa do dekoracji..
Mega szybkie w przygotowaniu… i jakie pyszne!!!
sie pieką :)))))))))))) dodałam 2 jajka bo cos jakby za suche ciasto było.w piekarniku wygladają super!
A wyjdą jeśli mam masło orzechowe 32℅ ?
nie wiem jaką konsystencję ma to masło, ale chyba tak, pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Moje ciasteczka właśnie się pieką , dodałam dwa jajka i ciasto fajnie się kleiło, zobaczę jak będą smakować,ale już nie mogę się doczekać bardzo lubię masło orzechowe, fajny szybki przepis ,dziękuję i pozdrawiam.
ciasto gęste, ale powinno się bez problemu lepić kuleczki, pozdrawiam
Jaka powinna być konsystencja cista? Mi wyszło jak kruszonka i sporo się namęczyłam, żeby ulepić kuleczki :) W smaku są pyszne, chociaż mocno zbite i kruszą się od pierwszego kęsa.
myślę, że tak
pozdrawiam
Można użyć cukru brązowego?
bardzo się cieszę, że smakują, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
nie miałam ciemnej czekolady więc zużyłam białą, ciastka WSPANIAŁE. piekłam o 10 minut dłużej, bo miałam wrażenie, że w środku nie dopiekły się :D
cieszę się, pozdrawiam
super kruche ciasteczka….
to przykro mi, ale cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale nie wiem co nie zadziałało, bo niestety ciasteczka się rozpadają ;/
Ale smak jest wyborny :)
wydaje mi się że nie
pozdrawiam
A czy wyjdzie z masą krówkową zamast masła orzechowego?
do Izaura : nutella sie nie nadaje ,bo to zwykla czekolada …. u nas znana pod nazwa maslo orzechowe…..i jak to z czekolada bywa podczas ciepla -rozpuszcza sie poprostu…..
świetny przepis , rodzince bardzo smakują ;)
i idealne na prezencik ;p
masełko pachnie cudnie w całym domciu ;)
dziękuję <3
mmmm napewno bylyby wspaniałe ale niestety wyszły zakalceeee
wspaniałe
witam:)
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
właśnie się pieką :) niestety nie miałam aromatu waniliowego więc dodałam pomarańczowego, zobaczymy… ;) ale już pięknie pachnie :)
mmmm…. to prawda co mówią małe- a cieszy! Ciacha są niesamowite! co ja bym zrobiła bez małej cukierenki ?!
ooo tak, wspaniale smakowały na Comino z Kilimanjaro:D
pozdrawiam:)
Oh te pamietne ciasteczka z Comino i wspinaczki z Kilimanjaro!!! ;)) Wspaniale smakuja z kawa!!
Hello:)
I’m sorry, I will translate it at the weekend
or use google translate.
So I was totally going to try and make these, then I realized I couldn’t read any of the directions…lol!
Bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też zrobić masło orzechowe, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Polecam! ja robiłam z domowym masłem orzechowym :) dwie garści orzeszków ziemnych (250g). Wsyp do blendera, dodaj 2 łyżki oleju – w domu używamy zwykłego oleju słonecznikowego. Zmiksuj zawartość. Można też użyć oleju archaidowego lub z winogronowych pestek. Można też uprażyć orzechy z olejem na patelni, potem miksować. Można dodać troche cukru brązowego. Wszystko zależy od naszego smaku :)
cudne:) zjadłabym chyba wszystkie:)
Bardzo ładnie się prezentują i na pewno pysznie smakują :)
Kapitalnie wygladaja, a smakuja pewnie jeszcze lepiej :)
Wyglądają wspaniale:)
masło orzechowe <3
mmmm… marzenie…
hm… nie wiem, czy to wyjdzie z Nutella, ale myślę, że dałoby radę, tylko trzeba dodać mniej nutelli bo jest mniej gęsta niż masło orzechowe,
pozdrawiam
Czy zamiast masła orzechowego można użyć Nutelli?
śliczne są, a jakie apetyczne
muszę je wypróbować :) wyglądają przepysznie :))
właśnie chodziłąm po domu i szukałąm czegoś słodkiego i nic nie znalazłam :( ale widze, że za 15 minut będę miała co podjeśc ;)
Jakie fajne kuleczki ;)