Szybkie wilgotne ciasto bananowe z cynamonem – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto bananowe. Wilgotne, puszyste, szybkie w przygotowaniu. Cudownie pachnie i wspaniale smakuje. Jest dość mocno cynamonowe i apetycznie wygląda z polewą. Polecam!
A osoby, które dostaną książkę Uczta Bohaterów Dungeons & Dragons to Kasia, która napisała komentarz:
“Całonocny” piecze zwykle moja mama. Ja jakoś zawsze miałam wrażenie, że pieczenie chleba to wyższa szkoła jazdy i przez to zostawałam przy ciastach i przekąskach. Teraz może się to zmienić, bo uwielbiam fantastykę, również świat Lochów i Smoków :) Właśnie fantastyka inspiruje mnie w kreatywnych i rzemieślniczych działaniach; w kuchni to między innymi elficki “Leśny Mech” (z opłatkowymi kwiatkami) czy gwiezdna “Stefania” (z kaszą manną, ciemną polewą i białymi zdobieniami). Zawsze wychodzą… fantastyczne ;)
oraz Asia, która napisała komentarz:
Cudnie wygląda 😍 o tak, często inspiruję się potrawami z gier czy książek, mogłabym zamieszkać w spiżarce Hobbita. Jestem wielką fanką filmików, gdzie przyrządzane są różne smakowitości inspirowane fantastyką czy grami komputerowymi. Często robię takie przekąski na spotkania ze znajomymi geekami lub dla Męża – zapalonego gracza. Ostatnio robiliśmy chlebki/podpłomyki z ogniska i wyszły super! To jednak ma swój klimat ❤️
Bardzo dziękuję wszystkim za udział!!!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie wilgotne ciasto bananowe z cynamonem
Składniki:
Ciasto:
- 2 dojrzałe banany
- 60g masła, roztopionego
- 100g jasnego brązowego cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 duże jajko L
- 120ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego można zastąpić cukrem waniliowym
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Warstwa cynamonowa:
- 5 łyżek jasnego brązowego cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 łyżka cynamonu
- 50g masła, roztopionego
Polewa:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36% (można zastąpić mlekiem)
Warstwa cynamonowa:
1. Wymieszać razem cukier, cynamon i roztopione masło, odstawić.
Ciasto:
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać masło, jajko, mleko, cukier, wanilię i krótko wymieszać do połączenia składników.
4. W drugiej misce wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
5. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać.
6. Na wierzch ciasta wyłożyć warstwę cynamonową i następnie nożem trochę przemieszać warstwy, patrz FILM.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Polewa:
8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
9. Śmietankę zagotować i wlać ją do cukru pudru, ucierać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie za rzadki dodać jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty dodać jeszcze troszkę gorącej śmietanki.
10. Gotowym lukrem udekorować ciasto, odstawić na chwilę, aż polewa trochę stężeje.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.