Proste ciasto bananowo cynamonowe

Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…

Proste ciasto bananowo cynamonowe

Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.

3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.

4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.

6. Ciasto piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto bananowo cynamonowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

57 komentarzy do wpisu „Proste ciasto bananowo cynamonowe”

  1. Zrobiłam , co prawda dodałam jeszcze jednego banan, i rodzynki.Nie miałam orzechów wiec jest bez. Ciasto pycha, trzymałam troche dłuzej w piekarniku.Łatwe i słodziutkie w smaku.!

    Odpowiedz
  2. Miło mi to słyszeć:)
    ja bardzo lubię to ciasto i też je piekę od czasu do czasu, następnym razem również posmaruję miodem:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Witam.Ciasto piekłam 2 razy,za każdym razem się udało,smaczne i szybkie:) Co prawda nie dodałam śliwek bo nie przepadam ale i tak bardzo smakowało.Polecam :)

    Odpowiedz
  4. Świetne wyszło! Nie dodałam co prawda żadnych bakalii tylko skórki pomarańczowe w syropie i polałam całość polewą czekoladową z pomarańczowym aromatem, ale było niesamowicie smaczne. Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
  5. Pyszności! Zrobiłam bez śliwek i orzechów, bo za nimi nie przepadamy. Bardzo szybkie i jakie smaczne. Mmmniami. Wpiszę przepis do stałego menu :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Bardzo się cieszę, że tak szczegółowo opisuje Pani jak piec, na jakim obiegu i poziomie piekarnika. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z wypiekami, po tym jak na Facebooku znalazłam tego bloga to następnego dnia kupiłam formę do ciast :) dlatego te wszystkie szczegóły, które dla innym może są oczywiste dla mnie są takie ważne :)

    Odpowiedz
  7. Dzięki, ostatecznie sąsiedzi poratowali masłem i wyszło pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyysznie! W życiu takiego dobrego nie jadłam:)

    Odpowiedz
  8. Kochana mala cukierenko teraz dopiero trafilam na twoje przepisy i w czwartek pieklam ciasto pomaranczowe a dzisiaj bananowe z cynamonem wyszly wysmienicie i teraz zawsze bede korzystac z twoich przepisow dziekuje mala cukierenko

    Odpowiedz
  9. Wczoraj w moim komentarzu zapomnialam napisac ze mieszkam w Hiszpani a moj syn jest zonaty z hiszpanka i wlasnie wczorsj goscil u mnie z zona i tesciami zajadali sie ciastem ze az milo dziekuje mala cukierenko goraco pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Ciasto jednym słowem PRZEPYSZNE !!! Dodałam mnóstwo bakalii i orzechów oraz troche białej czekolady. Efekt wspaniały. Zdecydowanie do powtórzenia :-) serdecznie pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  11. Ciasto z tego przepisu piekłam już milion razy. Jest pyszne a dodatki można śmiało modyfikować. Uwielbiamy całą rodziną <3

    Odpowiedz
  12. Czy można śliwki zastąpić np. rodzynkami (jeśli tak, w jakiej ilości i czy wcześniej namaczać?) i zrezygnować z cynamonu? Wersja z przepisu jest przepyszna, ale w smaku piernikowa. Chciałabym upiec coś bardziej wiosennego, lecz według sprawdzonego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  13. może Pani użyć innych suszonych owoców i nie dodawać cynamonu, też będzie pysznie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. pyszne i szybkie ciasto, a bakalie uwielbiam, no i nadmiar bananów zużyty, zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuję za pyszny przepis :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  15. Tak pysznego bananowca jeszcze nigdy nie jadłam, mniami. Jest pani moją inspiracją i będę zawsze to powtarzać. Mój ulubiony blog, na wierzch polałam orzechy syropem klonowym po wyłączeniu piekarnika

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.