Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…
Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.
3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.
4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.
6. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.
Udanych wypieków:)
Przepyszne, bardzo proste do wykonania, orzechy daje tez rozdrobnione do środka. Dziś zrobiłam trzeci raz :) Dziękuje za inspiracje :)
Potwierdzam, pyszne i bardzo proste.
Pyszne, polecam :) Właśnie będę robiła drugi raz :)
Użyłam połowę mniej cukru i moim zdaniem wystarczy! Ciasto jest fantastyczne, gratuluję pomysłu :)
Tak pysznego bananowca jeszcze nigdy nie jadłam, mniami. Jest pani moją inspiracją i będę zawsze to powtarzać. Mój ulubiony blog, na wierzch polałam orzechy syropem klonowym po wyłączeniu piekarnika
wlasnie robie…. zastanawiam sia jaka temp pieczenia )))
Czy można użyć tortownicy zamiast keksówki?
tak można, pozdrawiam
Świetne ciasto, bardzo dziękuje za przepis :)
Można wiedziec ile ok ma u pani szklanka mąki I czy można dodac mniej cukru?
szklanka mąki około 160 -170g, można dodać mniej cukru
Moge uzyc maki zytniej?
nie używałam więc nie wiem, pozdrawiam
pyszne i szybkie ciasto, a bakalie uwielbiam, no i nadmiar bananów zużyty, zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuję za pyszny przepis :) Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy bez dodatku sody też będzie pyszne czy raczej muszę dodać sode.!??
nie wiem czy wrośnie bez sody, proszę ją zastąpić proszkiem do pieczenia, pozdrawiam
Pyszne, słodkie, u mnie bardziej waniliowe, bo nie dałam cynamonu, po prostu MNIAM!
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto bardzo proste, pycha !
może Pani użyć innych suszonych owoców i nie dodawać cynamonu, też będzie pysznie,
pozdrawiam serdecznie
Czy można śliwki zastąpić np. rodzynkami (jeśli tak, w jakiej ilości i czy wcześniej namaczać?) i zrezygnować z cynamonu? Wersja z przepisu jest przepyszna, ale w smaku piernikowa. Chciałabym upiec coś bardziej wiosennego, lecz według sprawdzonego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!
Ogromnie się cieszę! Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto z tego przepisu piekłam już milion razy. Jest pyszne a dodatki można śmiało modyfikować. Uwielbiamy całą rodziną <3
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jednym słowem PRZEPYSZNE !!! Dodałam mnóstwo bakalii i orzechów oraz troche białej czekolady. Efekt wspaniały. Zdecydowanie do powtórzenia :-) serdecznie pozdrawiam :-)
bardzo mi miło:) dziękuję serdecznie, pozdrawiam i udanego wieczoru
Wczoraj w moim komentarzu zapomnialam napisac ze mieszkam w Hiszpani a moj syn jest zonaty z hiszpanka i wlasnie wczorsj goscil u mnie z zona i tesciami zajadali sie ciastem ze az milo dziekuje mala cukierenko goraco pozdrawiam
wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Kochana mala cukierenko teraz dopiero trafilam na twoje przepisy i w czwartek pieklam ciasto pomaranczowe a dzisiaj bananowe z cynamonem wyszly wysmienicie i teraz zawsze bede korzystac z twoich przepisow dziekuje mala cukierenko
życzę smacznego! pozdrawiam
Ciasto w piekarniku :) zastosowałam tortownicę, zamiast keksówki, napiszę czy wyszło :) pozdrawiam
super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało,
pozdrawiam ciepło
Dzięki, ostatecznie sąsiedzi poratowali masłem i wyszło pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyysznie! W życiu takiego dobrego nie jadłam:)
myślę, że można zastąpić olejem około 1/2 szklanki, pozdrawiam
Czy mozna pominąc albo zastąpić czymś masło…?
miło mi że opisy są pomocne, pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że tak szczegółowo opisuje Pani jak piec, na jakim obiegu i poziomie piekarnika. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z wypiekami, po tym jak na Facebooku znalazłam tego bloga to następnego dnia kupiłam formę do ciast :) dlatego te wszystkie szczegóły, które dla innym może są oczywiste dla mnie są takie ważne :)
bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Świetny przepis! Mam 13 lat i pierwszy raz upiekłam ciasto, wyszło przepyszne :) .
Wyszło pyszne, co prawda zrobiłam bez orzechów ale i tak jest pyszne. Mniami
Pyszności! Zrobiłam bez śliwek i orzechów, bo za nimi nie przepadamy. Bardzo szybkie i jakie smaczne. Mmmniami. Wpiszę przepis do stałego menu :) Pozdrawiam
Świetne wyszło! Nie dodałam co prawda żadnych bakalii tylko skórki pomarańczowe w syropie i polałam całość polewą czekoladową z pomarańczowym aromatem, ale było niesamowicie smaczne. Dzięki za przepis!
mistrzoswo świata! wyszło mi dokładnie takie jak na zdjęciu.
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
Witam.Ciasto piekłam 2 razy,za każdym razem się udało,smaczne i szybkie:) Co prawda nie dodałam śliwek bo nie przepadam ale i tak bardzo smakowało.Polecam :)
Miło mi to słyszeć:)
ja bardzo lubię to ciasto i też je piekę od czasu do czasu, następnym razem również posmaruję miodem:)
pozdrawiam ciepło
Pyszne ciasto. Robimy przynajmniej raz na miesiąc, ale dodatkowo po upieczeniu orzechy smarujemy miodem. Pycha.
Ciasto bananowe upiekłam według przepisu..pyszne, dziękuję za ten przepis:)
To jest najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam! Dziękuję za przepis!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam , co prawda dodałam jeszcze jednego banan, i rodzynki.Nie miałam orzechów wiec jest bez. Ciasto pycha, trzymałam troche dłuzej w piekarniku.Łatwe i słodziutkie w smaku.!
Przyznam szczerze, że nie jestem fanką cynamonu… Ale po wyeliminowaniu tego jednego składnika, ciasto będzie dla mnie idealne! Pięknie wygląda! :)
Ciekawe, czy sprawdzi się na dzień mamy ;) Rewelacyjne, wygląda tak apetycznkie jak zadne inne…
bardzo mi się podoba w przekroju:) …. a bananowe ciasta uwielbiam:)
Do wypróbowania, kiedyś, koniecznie:)
Za takie ciasto mogłabym dać się pokroić ;-)
ładne zdjęcia
robiłam kilka wersji bananowca ale tak ładnego wierzchu jak ty nie miałam.