Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…
Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.
3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.
4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.
6. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.
Udanych wypieków:)
Przepyszne, bardzo proste do wykonania, orzechy daje tez rozdrobnione do środka. Dziś zrobiłam trzeci raz :) Dziękuje za inspiracje :)
Potwierdzam, pyszne i bardzo proste.
Pyszne, polecam :) Właśnie będę robiła drugi raz :)
Użyłam połowę mniej cukru i moim zdaniem wystarczy! Ciasto jest fantastyczne, gratuluję pomysłu :)
Tak pysznego bananowca jeszcze nigdy nie jadłam, mniami. Jest pani moją inspiracją i będę zawsze to powtarzać. Mój ulubiony blog, na wierzch polałam orzechy syropem klonowym po wyłączeniu piekarnika
wlasnie robie…. zastanawiam sia jaka temp pieczenia )))
Czy można użyć tortownicy zamiast keksówki?
tak można, pozdrawiam
Świetne ciasto, bardzo dziękuje za przepis :)