Proste ciasto bananowo cynamonowe

Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…

Proste ciasto bananowo cynamonowe

Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.

3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.

4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.

6. Ciasto piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto bananowo cynamonowe

46 przemyśleń nt. „Proste ciasto bananowo cynamonowe

  1. Zrobiłam , co prawda dodałam jeszcze jednego banan, i rodzynki.Nie miałam orzechów wiec jest bez. Ciasto pycha, trzymałam troche dłuzej w piekarniku.Łatwe i słodziutkie w smaku.!

  2. Miło mi to słyszeć:)
    ja bardzo lubię to ciasto i też je piekę od czasu do czasu, następnym razem również posmaruję miodem:)
    pozdrawiam ciepło

  3. Witam.Ciasto piekłam 2 razy,za każdym razem się udało,smaczne i szybkie:) Co prawda nie dodałam śliwek bo nie przepadam ale i tak bardzo smakowało.Polecam :)

  4. Świetne wyszło! Nie dodałam co prawda żadnych bakalii tylko skórki pomarańczowe w syropie i polałam całość polewą czekoladową z pomarańczowym aromatem, ale było niesamowicie smaczne. Dzięki za przepis!

  5. Pyszności! Zrobiłam bez śliwek i orzechów, bo za nimi nie przepadamy. Bardzo szybkie i jakie smaczne. Mmmniami. Wpiszę przepis do stałego menu :) Pozdrawiam

  6. Bardzo się cieszę, że tak szczegółowo opisuje Pani jak piec, na jakim obiegu i poziomie piekarnika. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z wypiekami, po tym jak na Facebooku znalazłam tego bloga to następnego dnia kupiłam formę do ciast :) dlatego te wszystkie szczegóły, które dla innym może są oczywiste dla mnie są takie ważne :)

  7. Dzięki, ostatecznie sąsiedzi poratowali masłem i wyszło pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyysznie! W życiu takiego dobrego nie jadłam:)

  8. Kochana mala cukierenko teraz dopiero trafilam na twoje przepisy i w czwartek pieklam ciasto pomaranczowe a dzisiaj bananowe z cynamonem wyszly wysmienicie i teraz zawsze bede korzystac z twoich przepisow dziekuje mala cukierenko

  9. Wczoraj w moim komentarzu zapomnialam napisac ze mieszkam w Hiszpani a moj syn jest zonaty z hiszpanka i wlasnie wczorsj goscil u mnie z zona i tesciami zajadali sie ciastem ze az milo dziekuje mala cukierenko goraco pozdrawiam

  10. Ciasto jednym słowem PRZEPYSZNE !!! Dodałam mnóstwo bakalii i orzechów oraz troche białej czekolady. Efekt wspaniały. Zdecydowanie do powtórzenia :-) serdecznie pozdrawiam :-)

  11. Ciasto z tego przepisu piekłam już milion razy. Jest pyszne a dodatki można śmiało modyfikować. Uwielbiamy całą rodziną <3

  12. Czy można śliwki zastąpić np. rodzynkami (jeśli tak, w jakiej ilości i czy wcześniej namaczać?) i zrezygnować z cynamonu? Wersja z przepisu jest przepyszna, ale w smaku piernikowa. Chciałabym upiec coś bardziej wiosennego, lecz według sprawdzonego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!

  13. może Pani użyć innych suszonych owoców i nie dodawać cynamonu, też będzie pysznie,
    pozdrawiam serdecznie

  14. pyszne i szybkie ciasto, a bakalie uwielbiam, no i nadmiar bananów zużyty, zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuję za pyszny przepis :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

.