Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem – Nareszcie typowo letnie ciasto. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z rabarbarem, truskawkami, odrobiną cynamonu i dodatkiem jogurtu. Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców (i oczywiście rabarbaru). Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato, które zresztą już u nas prawie zawitało:). Ciasto nie jest może jakieś wymyślne, ale dla mnie bardzo smakowite i idealne na ciepłe dni. Polecam…
Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem
składniki:
Wierzch:
2 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Ciasto:
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.
2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.
3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.
4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.
7. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy masło i jajka muszą być w temp pokojowej czy można je użyć po wyciągnięciu z lodówki?
radzę żeby były, masło roztapiamy więc nie musi być, pozdrawiam
Rewelacyjne! Piekłam pierwszy raz i zaniosłam do pracy. Zostały okruchy. Osobiście dałam więcej rabarbaru i więcej truskawek. Szybko sie robi naprawde super.
Witam,czy mogę zamiast jogurtu dać maślankę…?Z czym lepsze? Dziękuję.
można dać maślankę, nawet z maślanką może być bardziej puszyste, pozdrawiam
mogę dodać jagód zamiast rabarbaru i truskawek? Robiłam je już raz, wyszło świetne! Zastanawiam się tylko, czy mogę zastąpić owoce.
Właśnie takiego ciacha na niedzielę szukałam. Tylko mam pytanie. Na tortownicę 26 cm składników zwiększyć o 1/2? Pozdrawiam
myślę ze tak, pozdrawiam
Wyszedł zakalec a ciasta zawsze mi wychodzą