Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem – Nareszcie typowo letnie ciasto. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z rabarbarem, truskawkami, odrobiną cynamonu i dodatkiem jogurtu. Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców (i oczywiście rabarbaru). Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato, które zresztą już u nas prawie zawitało:). Ciasto nie jest może jakieś wymyślne, ale dla mnie bardzo smakowite i idealne na ciepłe dni. Polecam…

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem 1

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem
składniki:
Wierzch:
2 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Ciasto:
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
cukier puder do posypania (niekoniecznie)

1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.

2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.

3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.

4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.

7. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem

Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do “Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem”

  1. Rewelacyjne! Piekłam pierwszy raz i zaniosłam do pracy. Zostały okruchy. Osobiście dałam więcej rabarbaru i więcej truskawek. Szybko sie robi naprawde super.

    Odpowiedz
  2. mogę dodać jagód zamiast rabarbaru i truskawek? Robiłam je już raz, wyszło świetne! Zastanawiam się tylko, czy mogę zastąpić owoce.

    Odpowiedz
  3. Właśnie takiego ciacha na niedzielę szukałam. Tylko mam pytanie. Na tortownicę 26 cm składników zwiększyć o 1/2? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Upieklam dzis na jutrzejszy festyn w przedszkolu. Wyglada swietnie jedynie owoce i u mnie zanurkowaly w ciescie. Bardzo fajny i latwy przepis!

    Odpowiedz
  5. Super przepis, dziękuję. Ciasto wyszło cudnie !!! Właśnie siedzimy rodzinnie i rozkoszujemy się kwaskowatym smakiem, pycha !!! Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. moje pierwsze ciasto i wyszło przepyszne. jestem z siebie dumna. wszystkim smakowało pomimo że rabarbaru nie lubią :)

    Odpowiedz
  7. Przepyszne! Absolutnie wyjątkowy smak, przepiękny zapach i do tego jakie mięciutkie! Nie mogłam poprzestać na jednym kawałku. To ciasto zniknie na pewno tak szybko, jak szybko się je robi :)

    Odpowiedz
  8. Dodałam do ciasta samych truskawek, ba za rabarbarem nie przepadam! wyszło pyszne, lekkie, nie za słodkie tylko trochę truskawki utonęły w cieście… zamiast zostać na wierzchu!

    Odpowiedz
  9. jest napisane w przepisie – 7. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Odpowiedz
  10. Dzień dobry:)
    kupuję ją wszędzie, w różnych sklepach, ale najczęściej w Tk maxx,
    pozdrawiam i życzę smacznego

    Odpowiedz
  11. Piękne, zainspirowało mnie do upieczenia ;) Mam pytanie, gdzie mozna kupić takią przepiękną porcelanę, jaką ma pani?

    Odpowiedz
  12. zbliżające się lato to sezon najlepszych ciast, kocham ciasta owocowe, lekko słodki biszkopt z lekko kwaśnymi owocami z własnego ogrodu, niebiańsko po prostu! :)
    Twoje rabarbarowo-truskawkowe ciasto wygląda bardzo smakowicie i oczywiście śliczne zdjęcia :)

    Pozdrawiam słonecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz