Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem – Nareszcie typowo letnie ciasto. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z rabarbarem, truskawkami, odrobiną cynamonu i dodatkiem jogurtu. Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców (i oczywiście rabarbaru). Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato, które zresztą już u nas prawie zawitało:). Ciasto nie jest może jakieś wymyślne, ale dla mnie bardzo smakowite i idealne na ciepłe dni. Polecam…

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem
składniki:
Wierzch:
2 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Ciasto:
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
cukier puder do posypania (niekoniecznie)

1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.

2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.

3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.

4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.

7. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem

Print Friendly, PDF & Email

32 myśli na temat „Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem

  1. zbliżające się lato to sezon najlepszych ciast, kocham ciasta owocowe, lekko słodki biszkopt z lekko kwaśnymi owocami z własnego ogrodu, niebiańsko po prostu! :)
    Twoje rabarbarowo-truskawkowe ciasto wygląda bardzo smakowicie i oczywiście śliczne zdjęcia :)

    Pozdrawiam słonecznie!

  2. Piękne, zainspirowało mnie do upieczenia ;) Mam pytanie, gdzie mozna kupić takią przepiękną porcelanę, jaką ma pani?

  3. Dzień dobry:)
    kupuję ją wszędzie, w różnych sklepach, ale najczęściej w Tk maxx,
    pozdrawiam i życzę smacznego

  4. jest napisane w przepisie – 7. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

  5. Dodałam do ciasta samych truskawek, ba za rabarbarem nie przepadam! wyszło pyszne, lekkie, nie za słodkie tylko trochę truskawki utonęły w cieście… zamiast zostać na wierzchu!

  6. Przepyszne! Absolutnie wyjątkowy smak, przepiękny zapach i do tego jakie mięciutkie! Nie mogłam poprzestać na jednym kawałku. To ciasto zniknie na pewno tak szybko, jak szybko się je robi :)

  7. moje pierwsze ciasto i wyszło przepyszne. jestem z siebie dumna. wszystkim smakowało pomimo że rabarbaru nie lubią :)

  8. Super przepis, dziękuję. Ciasto wyszło cudnie !!! Właśnie siedzimy rodzinnie i rozkoszujemy się kwaskowatym smakiem, pycha !!! Pozdrawiam.

  9. Upieklam dzis na jutrzejszy festyn w przedszkolu. Wyglada swietnie jedynie owoce i u mnie zanurkowaly w ciescie. Bardzo fajny i latwy przepis!

Dodaj komentarz

.