Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…
Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.
3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.
4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.
6. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.
Udanych wypieków:)
Można wiedziec ile ok ma u pani szklanka mąki I czy można dodac mniej cukru?
szklanka mąki około 160 -170g, można dodać mniej cukru
Moge uzyc maki zytniej?
nie używałam więc nie wiem, pozdrawiam
pyszne i szybkie ciasto, a bakalie uwielbiam, no i nadmiar bananów zużyty, zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuję za pyszny przepis :) Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy bez dodatku sody też będzie pyszne czy raczej muszę dodać sode.!??
nie wiem czy wrośnie bez sody, proszę ją zastąpić proszkiem do pieczenia, pozdrawiam
Pyszne, słodkie, u mnie bardziej waniliowe, bo nie dałam cynamonu, po prostu MNIAM!
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto bardzo proste, pycha !
może Pani użyć innych suszonych owoców i nie dodawać cynamonu, też będzie pysznie,
pozdrawiam serdecznie
Czy można śliwki zastąpić np. rodzynkami (jeśli tak, w jakiej ilości i czy wcześniej namaczać?) i zrezygnować z cynamonu? Wersja z przepisu jest przepyszna, ale w smaku piernikowa. Chciałabym upiec coś bardziej wiosennego, lecz według sprawdzonego przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!
Ogromnie się cieszę! Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto z tego przepisu piekłam już milion razy. Jest pyszne a dodatki można śmiało modyfikować. Uwielbiamy całą rodziną <3
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jednym słowem PRZEPYSZNE !!! Dodałam mnóstwo bakalii i orzechów oraz troche białej czekolady. Efekt wspaniały. Zdecydowanie do powtórzenia :-) serdecznie pozdrawiam :-)
bardzo mi miło:) dziękuję serdecznie, pozdrawiam i udanego wieczoru
Wczoraj w moim komentarzu zapomnialam napisac ze mieszkam w Hiszpani a moj syn jest zonaty z hiszpanka i wlasnie wczorsj goscil u mnie z zona i tesciami zajadali sie ciastem ze az milo dziekuje mala cukierenko goraco pozdrawiam