Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA – Nowe, pyszne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest kremowe, dosyć słodkie, kakaowe, owocowe, z wanilią. W przygotowaniu jest szybkie i proste. Wygląda bardzo apetycznie. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Jak ciasto pokroimy na kawałeczki, banany troszkę zaczną ciemnieć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia
Składniki:
Krem:
3 żółtka
1 jajko
90g cukru kryształu
600ml mleka
45g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
300g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
około 360-400g kakaowych herbatników
3 spore banany
około 400g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam z puszki)
1/2 cytryny
50-70ml mleka
Wierzch:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania
Krem:
1. Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i ubić mikserem na jasną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, budyń, wlać około 100ml mleka i wymieszać mikserem, patrz FILM.
2. Pozostałe mleko zagotować i gorące powoli wlewać do jajecznej masy z mąkami, cały czas mieszając mikserem, patrz FILM. Gdy składniki się połączą, gorącą masę przelać do rondelka, postawić na gazie i cały czas mieszając, zagotować. Kiedy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać budyń na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
3. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Blaszkę 26cm x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem, patrz FILM. Na herbatniki wyłożyć dosyć cienką warstwę kremu, wyrównać.
5. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i dobrze skropić sokiem z cytryny.
6. Banany poukładać na kremie w blaszce, na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem.
7. Masę krówkową przełożyć do miski i energicznie wymieszać, aby była gładka, płynna. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, ale już ich nie nasączać.
Wierzch:
8. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią, fix i ubić.
Gotową śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na co najmniej 7 godzin, ja wstawiłam na całą noc.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto pyszne i naprawdę proste do zrobienia. Polecam
Ciasto przepyszne z rozpływającym się w ustach, delikatnym kremem! Niby „zwykła” masa budyniowa, a jednak niezwykła. Kolejny wspaniały przepis. Gratulacje, P. Natalio!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Polecam przepis. Ciasto pyszne i szybko się robi, pięknie wygląda.
Fajny szybki przepis. :) Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie.