Bardzo smaczne ciasto z bananami. Wilgotne, fantastycznie aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Pięknie pachnie owocami i cynamonem. Dodanie śliwek suszonych wzbogaca smak i przełamuje słodycz bananów. Uważam, że to dobre połączenie. Proste, świetne ciasto, jedno z lepszych bananowych jakie jadłam. Bardzo polecam…
Proste ciasto bananowo cynamonowe
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garście orzechów włoskich
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.
3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.
4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami.
6. Ciasto piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut. Ja piekłam przez 55 minut i 10 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby orzechy za bardzo się nie przypiekły. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż proste ciasto bananowo cynamonowe trochę przestygnie i dopiero wyciągać ciasto z foremki.
Udanych wypieków:)
mistrzoswo świata! wyszło mi dokładnie takie jak na zdjęciu.
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło
Witam.Ciasto piekłam 2 razy,za każdym razem się udało,smaczne i szybkie:) Co prawda nie dodałam śliwek bo nie przepadam ale i tak bardzo smakowało.Polecam :)
Miło mi to słyszeć:)
ja bardzo lubię to ciasto i też je piekę od czasu do czasu, następnym razem również posmaruję miodem:)
pozdrawiam ciepło
Pyszne ciasto. Robimy przynajmniej raz na miesiąc, ale dodatkowo po upieczeniu orzechy smarujemy miodem. Pycha.
Ciasto bananowe upiekłam według przepisu..pyszne, dziękuję za ten przepis:)
To jest najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam! Dziękuję za przepis!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam , co prawda dodałam jeszcze jednego banan, i rodzynki.Nie miałam orzechów wiec jest bez. Ciasto pycha, trzymałam troche dłuzej w piekarniku.Łatwe i słodziutkie w smaku.!
Przyznam szczerze, że nie jestem fanką cynamonu… Ale po wyeliminowaniu tego jednego składnika, ciasto będzie dla mnie idealne! Pięknie wygląda! :)
Ciekawe, czy sprawdzi się na dzień mamy ;) Rewelacyjne, wygląda tak apetycznkie jak zadne inne…
bardzo mi się podoba w przekroju:) …. a bananowe ciasta uwielbiam:)
Do wypróbowania, kiedyś, koniecznie:)
Za takie ciasto mogłabym dać się pokroić ;-)
ładne zdjęcia
robiłam kilka wersji bananowca ale tak ładnego wierzchu jak ty nie miałam.