SERNIK z czekoladą i bananami

SERNIK z czekoladą i bananami – Nowy wspaniały sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, waniliowy, dobrze smakuje połączenie czekolady z bananami. Spód jest z uprażonymi orzechami włoskimi. Sernik wygląda wspaniale i jest prosty w przygotowaniu. Podczas pieczenia mało rośnie. Polecam! (inspiracja z książki Yotama Ottolenghi „Słodko”, przepis bardzo zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




SERNIK z czekoladą i bananami

SERNIK z czekoladą i bananami
Składniki:
Spód:
50g orzechów włoskich
200g herbatników
2 łyżki kakao bez cukru
80g masła – roztopionego
Dodatkowo:
2-3 duże dojrzałe banany
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
180g cukru
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka
Ganache bananowy:
60g mlecznej czekolady
70g gorzkiej czekolady
30ml mleka
60ml śmietanki kremówki 30%
1 duży dojrzały banan
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kakao do posypania
wiórki czekolady do posypania lub rurki czekoladowe

SERNIK z czekoladą i bananami

Spód:
1. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

2. Ostudzone orzechy dość grubo posiekać.

3. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Wsypać je do miski, dodać posiekane orzechy, kakao, roztopione masło i wymieszać.

4. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
5. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników.

6. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Masę serową na chwilę odstawić.

7. Dojrzałe banany obrać ze skórki i pokroić na plastry.
Plasterki bananów poukładać na dnie blaszki, patrz FILM. Masę serową wylać na banany.

Ganache bananowy:
8. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować.

9. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada się roztopi. Banana obrać i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem na papkę i dodać do roztopionej czekolady, wymieszać.

10. Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy wzór, patrz FILM.

11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut (jeśli środek sernika będzie ciągle wyglądał na wilgotny nie należy się przejmować i tak się zetnie) Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze na godzinę.

12. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
13. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze.
Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić mikserem. Dodać ekstrakt, wymieszać.

14. Gotową śmietankę wyłożyć na środek sernika, robiąc mały kopczyk, patrz FILM. Sernik posypać kakao i wiórkami czekolady.

Udanych wypieków :)

SERNIK z czekoladą i bananami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do “SERNIK z czekoladą i bananami”

  1. Witam,

    Czy mogę pominąć śmietanę w serze? Bo właśnie zauważyłam, że nie mam w lodówce. Czy mogę ją np zastąpić śmietaną 30% lub jogurtem naturalnym?

    Odpowiedz
  2. Witam. Czym mogę zastąpić orzechy włoskie? Niestety Mąż ma uczulenie A chciałabym żeby jednak jeszcze pożył :D

    Odpowiedz
  3. Oj, te 160 stopni to za mało. Właśnie sprawdziłam sernik po 65 minutach w piecu – jest nieupieczony (patyczek cały oblepiony zarówno przy krawędziach formy, jak i na środku – w sumie środek jest płynny).
    Zwiększam do 180 z nadzieją, że da się to jeszcze jakoś uratować :/

    Odpowiedz
  4. Wczoraj zrobiłam i dzisiaj w końcu mogłam spróbować ;) sernik piekłam w 170 stopniach bo czytałam komentarze że się nie dopieka, mi wyszedł, chociaż zmieniłam trochę ganache bo dałam 100 ml śmietanki i 160 g czekolady i wyszło dobre. Nawet bym zrobiła bez dodawania do niego bananów. Nie mieszałam tak ganache z sernikiem jak to było na filmie, dlatego nie martwiłam się że sernik się nie upiecze bo ta czekolada przecież nie wyrośnie jak sernik, więc tak się tylko wydaje że jest surowy ;P nie ubiłam śmietanki na wierzch bo uznałam ją za zbędna. Ogólnie sernik dobry, wychodzi nawet z taniego serka z biedronki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz