SERNIK z czekoladą i bananami

SERNIK z czekoladą i bananami – Nowy wspaniały sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, waniliowy, dobrze smakuje połączenie czekolady z bananami. Spód jest z uprażonymi orzechami włoskimi. Sernik wygląda wspaniale i jest prosty w przygotowaniu. Podczas pieczenia mało rośnie. Polecam! (inspiracja z książki Yotama Ottolenghi „Słodko”, przepis bardzo zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




SERNIK z czekoladą i bananami

SERNIK z czekoladą i bananami
Składniki:
Spód:
50g orzechów włoskich
200g herbatników
2 łyżki kakao bez cukru
80g masła – roztopionego
Dodatkowo:
2-3 duże dojrzałe banany
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
180g cukru
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka
Ganache bananowy:
60g mlecznej czekolady
70g gorzkiej czekolady
30ml mleka
60ml śmietanki kremówki 30%
1 duży dojrzały banan
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kakao do posypania
wiórki czekolady do posypania lub rurki czekoladowe

SERNIK z czekoladą i bananami

Spód:
1. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6-7 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

2. Ostudzone orzechy dość grubo posiekać.

3. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Wsypać je do miski, dodać posiekane orzechy, kakao, roztopione masło i wymieszać.

4. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
5. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników.

6. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Masę serową na chwilę odstawić.

7. Dojrzałe banany obrać ze skórki i pokroić na plastry.
Plasterki bananów poukładać na dnie blaszki, patrz FILM. Masę serową wylać na banany.

Ganache bananowy:
8. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować.

9. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada się roztopi. Banana obrać i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem na papkę i dodać do roztopionej czekolady, wymieszać.

10. Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy wzór, patrz FILM.

11. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 65 minut (jeśli środek sernika będzie ciągle wyglądał na wilgotny nie należy się przejmować i tak się zetnie) Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze na godzinę.

12. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
13. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze.
Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić mikserem. Dodać ekstrakt, wymieszać.

14. Gotową śmietankę wyłożyć na środek sernika, robiąc mały kopczyk, patrz FILM. Sernik posypać kakao i wiórkami czekolady.

Udanych wypieków :)

SERNIK z czekoladą i bananami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „SERNIK z czekoladą i bananami”

  1. Witam,

    Czy mogę pominąć śmietanę w serze? Bo właśnie zauważyłam, że nie mam w lodówce. Czy mogę ją np zastąpić śmietaną 30% lub jogurtem naturalnym?

    Odpowiedz
  2. Witam. Czym mogę zastąpić orzechy włoskie? Niestety Mąż ma uczulenie A chciałabym żeby jednak jeszcze pożył :D

    Odpowiedz
  3. Oj, te 160 stopni to za mało. Właśnie sprawdziłam sernik po 65 minutach w piecu – jest nieupieczony (patyczek cały oblepiony zarówno przy krawędziach formy, jak i na środku – w sumie środek jest płynny).
    Zwiększam do 180 z nadzieją, że da się to jeszcze jakoś uratować :/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz