Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem – Dzisiaj kolejny, pyszny torcik bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest prosty w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Torcik jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, kremowy. Ładnie i apetycznie wygląda, nadaje się na urodzinową imprezę. Zamiast banana można dać maliny, borówkę, brzoskwinie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem
Składniki:
Spód:
130g herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
500ml mleka
80g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g (można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub ekstraktem waniliowym)
1 budyń czekoladowy bez cukru (taki na 0,5l; można również dać budyń śmietankowy lub waniliowy)
15g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao bez cukru
100g gorzkiej czekolady – dałam czekoladę o zawartości masy kakaowej 64%
100g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g masła w temperaturze pokojowej
Do przełożenia:
około 26 ciastek oreo
około 100-140ml mleka
1 duży banan
1-2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, można pominąć)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
parę ciastek oreo do ozdoby
Przygotujemy budyń i krem czekoladowy ganache do kremu:
Budyń:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z kakao wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń.
Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Krem czekoladowy ganache:
2. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Poczekać około 30 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ganache ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Spód:
3. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć, odstawić.
Krem i składanie tortu:
4. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krem czekoladowy ganache i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM.
5. Na spód w blaszce wyłożyć 1/3 gotowego kremu i wyrównać. Ciastka oreo maczać w mleku i ułożyć warstwę na kremie w blaszce, patrz FILM. Na ciastka wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać.
6. Banana pokroić w plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny. Następnie plastry ułożyć na kremie w blaszce, lekko je docisnąć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciastek maczanych w mleku, lekko je docisnąć, patrz FILM. Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
Wierzch:
7. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze, nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM.
8. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Torcik ozdobić ciastkami oreo.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto czasochłonne, ale ten smak rekompensuje włożoną pracę. Dla dzieci okazał się trochę ciężki, za to dorośli się zajadali :)
Trochę dużo masła mi się wydaje… Ale spróbuję :) Odkąd mam sam cook psc 11 ciągle eksperymentuję w kuchni :D
Zamiast bananów dałyśmy borówki amerykańskie, one także weszły na bitą śmietanę zamiast ciasteczek, wyszło super.
Smakowo pyszny, ale ilość masła w kremie spowodowała, że jest arcyciężki… zastanawiam się czy można go odchudzić i o ile… czy wtedy nie stężeje…?
Na tortownice o srednicy 26, o ile trzeba zwiekszyc skladniki ?
Mam pytanie natury technicznej: czemu się przykrywa folią na dotyk?
żeby nie robił się kożuch, pozdrawiam
Właśnie ja wczoraj budyniu nie przykryłam i kożuch się zrobił. Z tego powodu mam w kremie troszkę grudek z niego. Trudno, w końcu to nic takiego. Jak na drugi tort w życiu to i tak zapowiada się fajnie i smacznie. Za chwilę ubijamy śmietanę i ozdabiam.
Na pewno był pyszny! pozdrawiam serdecznie
Czy na wierzch zamiast ciasteczek i kremówki można dać maliny i zalać je galaretka?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jaka jest wielkość tortownicy?
tortownica o średnicy 21cm pozdrawiam
Ciasto cudownie pyszne !!!!! Smakowało całej rodzinie! Polecam
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czytalam przepis kilka razy , i po co w przepisie jest budyn ?? Skoro mozna dac wiecej maki i cacao ??
Czy w przypadku użycia tortownicy o średnicy 26cm samo podwojenie składników będzie ok?