Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem – Dzisiaj kolejny, pyszny torcik bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest prosty w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej. Torcik jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, kremowy. Ładnie i apetycznie wygląda, nadaje się na urodzinową imprezę. Zamiast banana można dać maliny, borówkę, brzoskwinie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem
Składniki:
Spód:
130g herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
500ml mleka
80g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g (można zastąpić 2 łyżeczkami cukru wanilinowego lub ekstraktem waniliowym)
1 budyń czekoladowy bez cukru (taki na 0,5l; można również dać budyń śmietankowy lub waniliowy)
15g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao bez cukru
100g gorzkiej czekolady – dałam czekoladę o zawartości masy kakaowej 64%
100g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g masła w temperaturze pokojowej
Do przełożenia:
około 26 ciastek oreo
około 100-140ml mleka
1 duży banan
1-2 łyżki soku z cytryny
Wierzch:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, można pominąć)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
parę ciastek oreo do ozdoby

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

Przygotujemy budyń i krem czekoladowy ganache do kremu:
Budyń:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z kakao wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń.
Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Krem czekoladowy ganache:
2. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Poczekać około 30 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ganache ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Spód:
3. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć, odstawić.

Krem i składanie tortu:
4. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krem czekoladowy ganache i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM.

5. Na spód w blaszce wyłożyć 1/3 gotowego kremu i wyrównać. Ciastka oreo maczać w mleku i ułożyć warstwę na kremie w blaszce, patrz FILM. Na ciastka wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać.

6. Banana pokroić w plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny. Następnie plastry ułożyć na kremie w blaszce, lekko je docisnąć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciastek maczanych w mleku, lekko je docisnąć, patrz FILM. Torcik wstawić na całą noc do lodówki.

Wierzch:
7. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze, nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM.

8. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Torcik ozdobić ciastkami oreo.

Smacznego! :)

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz