Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady

1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.

2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.

3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.

4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.

5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).

Muffiny czekoladowe
przed pieczeniem

6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków

Muffiny czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

124 komentarze do “Muffiny czekoladowe”

  1. to ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
    cieszę się, że babeczki smakują,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  2. Przepis znam już na pamięć bo robiłam już je z 20 razy. Wszyscy są zachwyceni i zawsze braknie.
    Bardzo dziękuję za tak wspaniałe przepisy!:)

    Odpowiedz
  3. Cieszę się, że smakowały, z przypieczonymi migdałami musiały być pyszne,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam. Wyszły pyszne. Nie miałam białej czekolady, ale z blanszowanym migdałem na czubku też są super. Już kolejny raz udaję się ukradkiem do kuchni i przyczyniam się do ich znikania :). Wielkie dzięki za przepis.

    Odpowiedz
  5. robiłam :) wyszły wyśmienite, zniknęły w mgnieniu oka, nawet najwięksi sceptycy muffinek w moim domu zjedli ich kilka :) następnym razem robię dwie porcje :)

    Odpowiedz
  6. podejscie nr 3:
    wyszly bardzo dobre, najlepsze do tej pory co robilam. dalam 1,5 szttuki jabluszka (tym razem champion). mufiny wreszcie byly wilgotne i nie zapychaly . pozdrawiam .
    ps. jutro bananowe z czekolada :)

    Odpowiedz
  7. witam,
    to że zostanie trochę suchej mąki to nie szkodzi, muffiny najlepiej smakują na ciepło to prawda,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. ogolem jablko w kawalkach jest lepsze niz starte na wiorki, uzylam teraz 1malego jablka (goldena) i na cieplo rewelacja w smaku ale jak jak juz troszke przestygnely mufiny to juz schodza do rangi dobre. nie wiem czy to wina jablka -rodzaj czy moze powinnam jeszcze wiecej dac zeby byly wilgotne. a jeszce odnosnie masla ktore ma sie zrobic z maka w kruszonke, bo przy 2 lyzkach masla zrobia mi sie fragmenty kruszonki i jednak zostaje czesc maki ktora pozostaje sucha.
    kawalki czekolady na mufince rewelacyjne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz