Fantastyczne proste ciasto z jabłkami – Nowe, pyszne ciasto z jabłkami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Fantastycznie smakuje, jest wilgotne, aromatyczne i apetycznie wygląda. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Idealne na jesienne dni. Polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Fitwaffle Kitchen).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Fantastyczne proste ciasto z jabłkami
Ciasto:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 120g miękkiego masła
- 130g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 lub 3 nieduże jabłka
Dodatkowo:
- 60g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 80g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra – dół. Keksówkę o wymiarach 21cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać mikserem.
3. Na masę przesiać mąką z proszkiem do pieczenia i sodą. Krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i znów krótko wymieszać.
4. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM.
5. Ciemny cukier wymieszać z cynamonem.
6. Do blaszki o wymiarach 21cm x 12cm, przełożyć połowę przygotowanego ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać gęsto jabłka, aby przykryły całą powierzchnię. Jabłka posypać połową przygotowanego cukru z cynamonem. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać. Ułożyć warstwę jabłek (mnie pokrojonego jabłka trochę zostało) i posypać pozostałym cukrem z cynamonem, patrz FILM.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Lukier:
8. Do miski przełożyć cukier puder, dodać jedną łyżkę gorącego mleka, wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać drugą łyżkę mleka, wymieszać.
9. Gotowym lukrem polać ciasto (można ciasto odstawić na chwilę, aby lukier trochę stężał).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Smaczne ciasto. Dziękuję za przepis.
Jak długo takie ciasto zachowuje świeżość?
tak około 2 dni, pozdrawiam
Witam, czy zamiast jabłek mogę użyć gruszek?
myślę, że tak, pozdrawiam
Genialne. Dodałam za dużo jabłek bo po 50 minutach środek był jeszcze płynny – na szczęście udało się dopiec, wyglądało i smakowało tak, że rodzina myślała że ciasto kupione w cukierni :)
Dziękuję za fantastyczny przepis :-) mąż się zakochał :-) i piekę to ciasto systematycznie :-)
Czy mogę zastąpić brązowy cukier zwykłym? Aktualnie nie mam, a apetyt jest 😊
tak można, pozdrawiam
Dzisiaj zrobiłam, zamiast cynamonu dołożyłam maku … zobaczymy jak wyjdzie..
Piekę to ciasto prawie co tydzień, tak wszystkim smakuje. Robię z lukrem ale troszczkę mniejsza ilość.
Dlaczego u mnie to ciasto po upieczeniu i przekrojeniu, nie jest takie jasne jak na zdjęciu tylko dużo ciemnniejsze?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
ciasto robiłam już dwa razy i tak się zastanawiam… Gdybym chciała zrobić z tego ciasta muffinki raz przekładane, ile powinnam je piec ?
Bardzo dziękuje za przepis <3
tak około 20-22 minuty, pozdrawiam
Witam, czy zamiast lukru można posypać ciasto cukrem pudrem?
tak można, pozdrawiam
Nie, w przepisie jest lukier i to musi być lukier bo inaczej ciasto się nie uda, wyjdzie zakalec jak tylko Pani pomyśli by coś zmienić…
Hmmm czasami ciasto może się robić mokre i wtedy cukier puder nie zda egzaminu. Ktoś, kto robi pierwszy raz, może nie wiedzieć. Ale fakt, nawet pomyślenie o zmianie czegokolwiek już powoduje że będzie zakalec :))))