Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)

Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady

1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.

2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.

3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.

4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.

5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).

Muffiny czekoladowe
przed pieczeniem

6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut.

Udanych wypieków

Muffiny czekoladowe

118 thoughts on “Muffiny czekoladowe

  1. To są nasze ulubione czekoladowe babeczki. Pieczemy je razem z dziećmi, dla dzieci w wersji z przepisu, dla dorosłych z dodatkiem wisienek z nalewki. Rewelacja!!!

  2. znalazlam ten przepis na zyczenie corki, marzyla o babeczkach czekoladowych, do tej pory robila tylko maslane ciasteczka, to jej drugi przepis do zeszytu bo babeczki sa genialne! latwe, pyszne i jeszcze raz pyszne. Dziekuje bardzo Mala Cukierenko ze podzielilas sie tym przepisem :) pozdrawiam czekoladowo!

  3. Rzeczywiście pyszne! Przepyszne!! Mocno kakaowe, mięciutkie – właśnie na takie miałam ochotę :) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

  4. Witam Mała Cukierenko,
    jaką mąką ewentualnie jaką mieszanką mąk bezglutenowych mogłabym zastąpić mąkę pszenną.
    Jestem na diecie bezglutenowej z powodu choroby a bardzo chciałabym znowu korzystać z twoich przepisów.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.