Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką – Bardzo interesujące ciasto z bananami, nigdy wcześniej takiego nie jadłam i dlatego właśnie ten przepis przykuł moją uwagę. Ciasto przełożone jest gęstą masą z bananów z ciekawym, kwaskowatym akcentem, jaki dodaje smak limonki. Wydaje mi się, że już samo nadzienie mogłoby służyć jako osobny, oryginalny deser. Ciasto bardzo owocowe, pięknie pachnie bananami i wyśmienicie smakuje. Sycące, wilgotne, z dodatkiem aromatycznych orzechów. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale przez krem i przekładanie nie należy do najszybszych. Uważam, że ciasto z kategorii „bardziej zdrowych” z powodu dużej ilości bananów i orzechów. Podsumowując: ciasto pyszne, nietypowe i zdrowe, bardzo polecam. Zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta” autor: Barbara Maher, a oryginalny przepis podobno pochodzi z 1928r. z Georgii. Pozdrawiam:)
Wskazówka: dobrze jest użyć bardzo dojrzałych bananów.
Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła
170-180g jasnego brązowego cukru
2 dojrzałe banany
2 jajka, lekko roztrzepane widelcem (w tej samej temperaturze co masło)
1 łyżeczka startej skórki z limonek (to będzie prawie jedna cała limonka)
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki wrzącej wody
100g posiekanych orzechów włoskich
270g mąki pszennej
Nadzienie:
4 dojrzałe banany średniej wielkości
sok wyciśnięty z dwóch limonek
4 łyżki cukru
3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
Dekoracja:
200ml schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Ciasto:
1. Banany na ciasto zmiażdżyć widelcem lub zmiksować w blenderze.
2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3-4 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą na gładką masę.
4. Do maślanej masy stopniowo dodawać banany, wsypać skórkę z limonki i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach (jeśli masa się zważy, to proszę się nie przejmować).
5. Sodę zalać gorącą wodą i wymieszać, następnie dodać do maślanej masy z bananami, delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać mąkę, orzechy i dokładnie połączyć ze sobą składniki, (ale mieszać krótko).
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia (można zdjąć obręcz tortownicy).
7. Ostygnięto ciasto przeciąć w poziomie dwa razy (będziemy mieli trzy krążki). Jeśli ciasto jest bardzo nierówne (urósł nam kopczyk), możemy je troszkę wyrównać z wierzchu nożem.
Nadzienie:
8. Banany zmiażdżyć na gładką masę lub zmiksować w blenderze. Następnie wymieszać z sokiem z limonek, cukrem i przesianą mąką kukurydzianą.
9. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem (lub takiego z metalu dobrej jakości, żeby masa się nam nie przypaliła) i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, tylko nie gotować. Jak już pojawią się pierwsze bąbelki powietrza (jak przy budyniu, czy kisielu), to od razu zdejmujemy z ognia. Nadzienie odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
10. Połowę masy nałożyć na pierwszy krążek ciasta, przykryć drugim plackiem i rozsmarować pozostałą masę. Nakryć ostatnim krążkiem ciasta.
11. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać orzechami.
Udanych wypieków:)
O matkoooo, kolejny placek z bananami dla mojego chłopaka. Chyba mu zrobię suprajsa na Walentynki bo na sam widok mam już ochotę zjeść tak placuszek ^^ No i kolejna motywacja do spróbowania wypieków :D
Wspaniały, aż slinka leci. A co do nadzienia to ja bym wykorzystała np. do rolady :)
Wiesz co, ono wygląda przepięknie! Jak tort. Cudowne ciasto, a z Twojego opisu wynika,że jest także bardzo pyszne. Chętnie kiedyś się skuszę:)
Pozdrowienia:)
Wyglada bardzo elegancko – w sam raz na specjalna okazje!
Uwielbiam ciasta z bananami…a jest może jakiś łatwy przepis na ciasto pieczone lub bez pieczenia w stylu kopca kreta?
Jak pysznie się prezentuje! Te banany w środku i orzechu na wierzchu mmm:)
Ana dobry pomysł, żeby wykorzystać nadzienie do rolady, z biszkoptem będzie dobrze smakować:)
Marto podaje linki na dwa łatwe ciasta z pieczeniem, bez pieczenia jeszcze nie mam,
http://www.malacukierenka.pl/czekoladowe-ciasto-z-bananami.html
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-bananowe.html
pozdrawiam:)
jesli trafie do nieba to mam nadzieję ze będą dawali własnie takie smakołyki!
To ciasto wyglada jak tort z najlepszej cukierni …porywam kawałek …a co:)?
Wspaniale wygląda, jak tort:)
Bernadeta, ja tez chce trafić do takiego Nieba!!za kazdym razem jak tu zajrze to ślina mi leci na klawiature, a nastepnie obsesja mnie ogarnia żeby wszystko rzucić i wziąć się za zrobienie jakiegoś pychota z tego bloga!:D Chwała autorce;)
:) Dziękuję bardzo za tak sympatyczne komentarze:)
pozdrawiam serdecznie
ta bananowa masa mnie zafascynowała – takie proste, a (musi być) takie pyszne! :)
Ciasto genialne!!! Upiekłam je na rodzinną uroczystość i wszyscy się zajadali.
Ta masa jest świetna bo dzięki limonkom nadaje takiej „świeżości” całemu ciastu.
PRZEPIS JEST SUPER!!!!!!!!
Bardzo, Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz
pozdrawiam:)
Witam czy ktoś piekł to ciasto na kwadratowej lub prostokatnej blaszce?
wykonałam z użyciem cytryny zamiast limonki i też pyszne:) dziękuję za przepis:)
dobre zastąpienie, dziękuję za komentarz
pozdrawiam:)
Znalazlam Twoja strone przypadkiem. Jestem pod wrazeniem, fotografie bardzo zywe, wszytsko tak cudownie wspolgra ze soba, ze mam ochote rzucic sie na monitor i go zjesc ;)
Ciesze sie bardzo, ze natkenlam sie na Ciebie… bede tu teraz zagladac :))
Bardzo się cieszę, że strona się spodobała, dziękuję za miły komentarz i zapraszam,
pozdrawiam serdecznie
Очень важно узнать кое что. А банановая начинка нечурнеет спустя не которое время? спасибою
Masa bananowa nie czernieje,
Pozdrawiam
Нет почернение банан веса,
С уважением
Zrobiłam ten tort na trzecie urodziny synka. To była pierwszy tort zrobiony przeze mnie od A do Z. Ciasto upiekłam w domu i zawiozłam w Bieszczady. Na miejscu zrobiłam masę bananową i obłożyłam cały tort lukrem. Potem pozostało tylko wykonać dekorację w postaci Małego Misia Kuby i tort gotowy. Bardzo dziękuję za przepis!
Mala Cukierenko, pieklam krocej bo 50 minut i bylo bardzo suche ciasto. Ciato nadal smaczne ale za twarde… Nie mam pewnosci jak dlugo nalezy piec? ja mam piekarnik z termoobiegiem. moze 40-45 minut wystarczy?
witam,
termoobieg trochę szybciej piecze, można spróbować krócej, ale to ciasto też nie jest jakoś bardzo wilgotne, ale ja nie miałam żadnych zastrzeżeń, proszę spróbować piec krócej,
pozdrawiam serdecznie
Jest rewelacyjne! Ma wyjatkowy smak i to jest najwazniejsze. Na pewno udoskonale moje umiejetnosci nastepnym razem. Polecam!
ogromnie sie ciesze, ze ciasto smakowalo,
dziekuje za komentarz,
pozdrawiam cieplo
Ciasto wygląda fantastycznie. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Miałabym tylko prośbę o radę – można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Mąż wyczuje nawet odrobinę sody w cieście, proszek do pieczenia byłby znacznie bezpieczniejszy… ;)
można spróbować, ktoś w komentarzu do innego ciasta bananowego napisał, że użył proszku do pieczenia zamiast sody i ciasto wyszło, ja nie próbowałam
pozdrawiam ciepło
Witam, mam pytanie co ma wpływ na to czy ciasto wyrośnie? Niestety nie udało mi się, ciasto jest bardzo niskie, gdzieś na pewno popełniłam błąd. Będę próbowała dalej, ale jeśli można to proszę o wskazówki ;) Pozdrawiam!
to przykro mi, proszę go za długo nie mieszać na którymkolwiek etapie, masło ucierać z 3 minuty, a później jak dodajemy banany to też naprawdę krótko,
pozdrawiam serdecznie
A można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą ? bo nie posiadam takiej w domu?
W tym przepisie mąka kukurydziana jest idealna, ja bym tego nie zmieniała, ale można spróbować zastąpić ją mąką ziemniaczaną,pozdrawiam ciepło
Jutro zabieram się za pieczenie :)
przyjemnego pieczenia:) pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne! :) Czy mogę umieścić przepis z Twojej strony u siebie na blogu? – oczywiście podam linka do Ciebie ; ) Pozdrawiam!
tak proszę, cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Dziękuję Mała Cukierenko za odpowiedź i zapraszam na bloga zobaczyć ciacho wg Twojego przepisu :)
Pozdrawiam!
szkoda ,że blaszka taka malutka ………może ktoś zminił proporcje i piekł w większej :(
Chcialabym upiec w duzej blaszce. Jakie powinny byc proporcje?
zależy jak duża blaszka, ale to mała tortownica więc chyba bym podwoiła, pozdrawiam
Hej: Mam pytanie jakie proporcje na tortownicę o średnicy 26cm ?
myślę, że bym podwoiła składniki, pozdrawiam
upiekłam na swoje urodziny, ale ciasto w ogóle nie wyrosło i wyszły tylko 2 blaty :( z tych proporcji masy również wyszło raczej na jednorazowe przełożenie, a nie na dwa… plus moim zdaniem jest w niej nieco za dużo mąki, ma zbyt właśnie mączny smak :( jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę na wierzchu, polecam usztywnić galaretką cytrynową, wtedy nie rozpłynie się ;) ogolnie pyszne, ale szkoda że tak mało estetyczne i nie do końca udane :c
Witam. Mam zamiar wykonać tort z podwojonych składników na imieniny mamy. Chciałabym się dowiedzieć czy masę bananową można zagęścić zmniejszoną ilością mąki oraz łyżką galaretki cytrynowej
można dać mniejszą ilość mąki, ale łyżka galaretki cytrynowej za bardzo nic nie da, raczej 2-3 łyżki, pozdrawiam
ciasto rewelacyjne,kremu troche mało (zaniast mąki dałam całą galaretke cytrynową) następny przepis przetestowany i udany :-)
cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie