Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką

Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką – Bardzo interesujące ciasto z bananami, nigdy wcześniej takiego nie jadłam i dlatego właśnie ten przepis przykuł moją uwagę. Ciasto przełożone jest gęstą masą z bananów z ciekawym, kwaskowatym akcentem, jaki dodaje smak limonki. Wydaje mi się, że już samo nadzienie mogłoby służyć jako osobny, oryginalny deser. Ciasto bardzo owocowe, pięknie pachnie bananami i wyśmienicie smakuje. Sycące, wilgotne, z dodatkiem aromatycznych orzechów. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale przez krem i przekładanie nie należy do najszybszych. Uważam, że ciasto z kategorii „bardziej zdrowych” z powodu dużej ilości bananów i orzechów. Podsumowując: ciasto pyszne, nietypowe i zdrowe, bardzo polecam. Zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta” autor: Barbara Maher, a oryginalny przepis podobno pochodzi z 1928r. z Georgii. Pozdrawiam:)

Wskazówka: dobrze jest użyć bardzo dojrzałych bananów.

Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką

Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła
170-180g jasnego brązowego cukru
2 dojrzałe banany
2 jajka, lekko roztrzepane widelcem (w tej samej temperaturze co masło)
1 łyżeczka startej skórki z limonek (to będzie prawie jedna cała limonka)
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki wrzącej wody
100g posiekanych orzechów włoskich
270g mąki pszennej
Nadzienie:
4 dojrzałe banany średniej wielkości
sok wyciśnięty z dwóch limonek
4 łyżki cukru
3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
Dekoracja:
200ml schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 garście poszatkowanych orzechów włoskich

Ciasto:
1. Banany na ciasto zmiażdżyć widelcem lub zmiksować w blenderze.

2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3-4 minuty.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą na gładką masę.

4. Do maślanej masy stopniowo dodawać banany, wsypać skórkę z limonki i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach (jeśli masa się zważy, to proszę się nie przejmować).

5. Sodę zalać gorącą wodą i wymieszać, następnie dodać do maślanej masy z bananami, delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać mąkę, orzechy i dokładnie połączyć ze sobą składniki, (ale mieszać krótko).

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia (można zdjąć obręcz tortownicy).

7. Ostygnięto ciasto przeciąć w poziomie dwa razy (będziemy mieli trzy krążki). Jeśli ciasto jest bardzo nierówne (urósł nam kopczyk), możemy je troszkę wyrównać z wierzchu nożem.

Nadzienie:
8. Banany zmiażdżyć na gładką masę lub zmiksować w blenderze. Następnie wymieszać z sokiem z limonek, cukrem i przesianą mąką kukurydzianą.

9. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem (lub takiego z metalu dobrej jakości, żeby masa się nam nie przypaliła) i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, tylko nie gotować. Jak już pojawią się pierwsze bąbelki powietrza (jak przy budyniu, czy kisielu), to od razu zdejmujemy z ognia. Nadzienie odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

10. Połowę masy nałożyć na pierwszy krążek ciasta, przykryć drugim plackiem i rozsmarować pozostałą masę. Nakryć ostatnim krążkiem ciasta.

11. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać orzechami.

Udanych wypieków:)

Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką

Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do wpisu „Przekładane ciasto bananowe z orzechami i limonką”

  1. O matkoooo, kolejny placek z bananami dla mojego chłopaka. Chyba mu zrobię suprajsa na Walentynki bo na sam widok mam już ochotę zjeść tak placuszek ^^ No i kolejna motywacja do spróbowania wypieków :D

    Odpowiedz
  2. Wiesz co, ono wygląda przepięknie! Jak tort. Cudowne ciasto, a z Twojego opisu wynika,że jest także bardzo pyszne. Chętnie kiedyś się skuszę:)
    Pozdrowienia:)

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam ciasta z bananami…a jest może jakiś łatwy przepis na ciasto pieczone lub bez pieczenia w stylu kopca kreta?

    Odpowiedz
  4. Bernadeta, ja tez chce trafić do takiego Nieba!!za kazdym razem jak tu zajrze to ślina mi leci na klawiature, a nastepnie obsesja mnie ogarnia żeby wszystko rzucić i wziąć się za zrobienie jakiegoś pychota z tego bloga!:D Chwała autorce;)

    Odpowiedz
  5. Ciasto genialne!!! Upiekłam je na rodzinną uroczystość i wszyscy się zajadali.
    Ta masa jest świetna bo dzięki limonkom nadaje takiej „świeżości” całemu ciastu.
    PRZEPIS JEST SUPER!!!!!!!!

    Odpowiedz
  6. Znalazlam Twoja strone przypadkiem. Jestem pod wrazeniem, fotografie bardzo zywe, wszytsko tak cudownie wspolgra ze soba, ze mam ochote rzucic sie na monitor i go zjesc ;)
    Ciesze sie bardzo, ze natkenlam sie na Ciebie… bede tu teraz zagladac :))

    Odpowiedz
  7. Bardzo się cieszę, że strona się spodobała, dziękuję za miły komentarz i zapraszam,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Очень важно узнать кое что. А банановая начинка нечурнеет спустя не которое время? спасибою

    Odpowiedz
  9. Masa bananowa nie czernieje,
    Pozdrawiam
    Нет почернение банан веса,
    С уважением

    Odpowiedz
  10. Zrobiłam ten tort na trzecie urodziny synka. To była pierwszy tort zrobiony przeze mnie od A do Z. Ciasto upiekłam w domu i zawiozłam w Bieszczady. Na miejscu zrobiłam masę bananową i obłożyłam cały tort lukrem. Potem pozostało tylko wykonać dekorację w postaci Małego Misia Kuby i tort gotowy. Bardzo dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  11. Mala Cukierenko, pieklam krocej bo 50 minut i bylo bardzo suche ciasto. Ciato nadal smaczne ale za twarde… Nie mam pewnosci jak dlugo nalezy piec? ja mam piekarnik z termoobiegiem. moze 40-45 minut wystarczy?

    Odpowiedz
  12. witam,
    termoobieg trochę szybciej piecze, można spróbować krócej, ale to ciasto też nie jest jakoś bardzo wilgotne, ale ja nie miałam żadnych zastrzeżeń, proszę spróbować piec krócej,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. Ciasto wygląda fantastycznie. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Miałabym tylko prośbę o radę – można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia? Mąż wyczuje nawet odrobinę sody w cieście, proszek do pieczenia byłby znacznie bezpieczniejszy… ;)

    Odpowiedz
  14. można spróbować, ktoś w komentarzu do innego ciasta bananowego napisał, że użył proszku do pieczenia zamiast sody i ciasto wyszło, ja nie próbowałam
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  15. Witam, mam pytanie co ma wpływ na to czy ciasto wyrośnie? Niestety nie udało mi się, ciasto jest bardzo niskie, gdzieś na pewno popełniłam błąd. Będę próbowała dalej, ale jeśli można to proszę o wskazówki ;) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  16. to przykro mi, proszę go za długo nie mieszać na którymkolwiek etapie, masło ucierać z 3 minuty, a później jak dodajemy banany to też naprawdę krótko,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  17. W tym przepisie mąka kukurydziana jest idealna, ja bym tego nie zmieniała, ale można spróbować zastąpić ją mąką ziemniaczaną,pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  18. upiekłam na swoje urodziny, ale ciasto w ogóle nie wyrosło i wyszły tylko 2 blaty :( z tych proporcji masy również wyszło raczej na jednorazowe przełożenie, a nie na dwa… plus moim zdaniem jest w niej nieco za dużo mąki, ma zbyt właśnie mączny smak :( jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę na wierzchu, polecam usztywnić galaretką cytrynową, wtedy nie rozpłynie się ;) ogolnie pyszne, ale szkoda że tak mało estetyczne i nie do końca udane :c

    Odpowiedz
  19. Witam. Mam zamiar wykonać tort z podwojonych składników na imieniny mamy. Chciałabym się dowiedzieć czy masę bananową można zagęścić zmniejszoną ilością mąki oraz łyżką galaretki cytrynowej

    Odpowiedz
  20. można dać mniejszą ilość mąki, ale łyżka galaretki cytrynowej za bardzo nic nie da, raczej 2-3 łyżki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  21. ciasto rewelacyjne,kremu troche mało (zaniast mąki dałam całą galaretke cytrynową) następny przepis przetestowany i udany :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.