Marchewkowe ciasto – Bardzo smaczne ciasto z marchewką, suszonymi śliwkami i orzechami. Delikatnie doprawione korzennymi przyprawami, z niewielką ilością tłuszczu. Bardzo wilgotne, o ciekawym kolorze. W smaku czuć miód, odrobinę przyprawy i ten wyjątkowy smak, jaki daje marchewka. Ciasto jest mało słodkie i wydaje mi się, że takie powinno być, ale jeśli wolimy bardziej słodkie, to proszę dodać więcej cukru. Na pewno zaliczę je do kategorii zdrowych i mniej kalorycznych, bo oprócz wcześniej wymienionych zalet, czyli niewielka ilość cukru i tłuszczu, dodatkową stanowi mąka pełnoziarnista. Ciasto bardzo mi smakuje, jest pyszne i uważam, że jest dobre dla każdego, nawet dbającego o linię. Polecam:)
Marchewkowe ciasto
Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych
2 duże marchewki (żeby razem ważyły 300-350g)
3 duże łyżki miodu
5 jajek, osobno żółtka i białka
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej np. 1 łyżeczkę)
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2-2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (ja dodałam 1/2 szklanki, ale można więcej, gdyż ciasto jest mało słodkie)
50g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garści płatków migdałowych
1. Orzechy uprażyć krótko na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia, następnie zmielić.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami i zmielonymi orzechami.
3. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4. Żółtka utrzeć z miodem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać olej, wymieszać. Dodać osączoną marchewkę, krótko wymieszać. Wsypać mąkę z orzechami i znów krótko wymieszać (tak, żeby tylko trochę zwilgotniały składniki).
5. W drugiej misce ubić białka i stopniowo dodawać cukier, miksować, aż powstanie gęsta piana.
6. Połowę piany dodać do ciasta i delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać śliwki suszone, dodać resztę piany i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez 60 minut, na najniższym poziomie piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut i zdjąć obręcz, radzę ją od razu umyć. Po ciastach z marchewką trudniej domyć blaszki.
Udanych wypieków:)
super, nareszcie przepis na marchewkowe ciasto bez dużej ilości oleju :), czyli coś dla mnie, pozdrawiam serdecznie :)
A jednak jest sposób żeby nauczyć dzieciaki jeść warzywa… ;)
Fajny przepis, ja je przekładam kremem.
Ciasto wygląda super, coś dla mnie:)
Ciasto z marchewką? Nawet nie wiedziałem, że tak można :-)
Lecę do sklepu po marchewkę ;-)
Wygląda pięknie, jeszcze nie robiłam marchewkowego:). Pozdrawiam!
Yumi i zdrowo! Podpisuje sie również pod uwagą o oleju :). Pozdrawiam
Już produkty zakupione :-) Jutro będę piec :-) Fajne urozmaicenie z tymi śliwkami !
Miło mi to słyszeć:) życzę więc udanych wypieków i smacznego:)
Pozdrawiam
bardzo podoba mi się Twoja wersja marchewkowego ciasta ….
A zamiast zmielonych orzechów można dać po prostu dodatkową szklankę mąki?
tak można,
pozdrawiam:)
Wspaniałe! Uwielbiam marchewkowe ciasta !:)
Pyszny karot kejk!
Fajne, i bez tej okropnej masy serkowej na wierzchu;) podoba mi sie
Właśnie upiekłam ;) . Pachnie cudownie!
Mam nadzieję, że będzie smakowało:)
pozdrawiam
czy mozna makę pszeną pelnoziarnistą zastapic zwykla maką pszenną?
myślę, że tak
pozdrawiam
Dziś upiekłam i dziś wszystko zjadła rodzinka :-) Bardzo smaczne ciasto. Nie mogę orzechów, więc dałam mielone migdały. Nie miałam pszennej pełnoziarnistej mąki, więc dałam razową. Polecam przepis
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Witam mam pytanie czy to ciasto jest wysokie? Bo ostatnio robilam ciasto marchewkowe z innego przepisu co prawda ale wyszlo mi bardzo niskie. Co moze być przyczyną że ciasto nie urosło? Czy moze ono takie ma byc?
to ciasto jest takie normalne, nie za wysokie, proszę przed dodaniem marchewki do ciasta dobrze osączyć ją w rękach (sok można wypić), pozdrawiam serdecznie
Czy można orzechy laskowe zastąpić nerkowce i orzechy włoskie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to cukier brązowy na domowy biały z wanilią i zamiast śliwek, żurawina. :) Ciasto bardzo dobre. Na pewno do niego jeszcze wrócę :)
bardzo mi miło, cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie