Marchewkowe ciasto – Bardzo smaczne ciasto z marchewką, suszonymi śliwkami i orzechami. Delikatnie doprawione korzennymi przyprawami, z niewielką ilością tłuszczu. Bardzo wilgotne, o ciekawym kolorze. W smaku czuć miód, odrobinę przyprawy i ten wyjątkowy smak, jaki daje marchewka. Ciasto jest mało słodkie i wydaje mi się, że takie powinno być, ale jeśli wolimy bardziej słodkie, to proszę dodać więcej cukru. Na pewno zaliczę je do kategorii zdrowych i mniej kalorycznych, bo oprócz wcześniej wymienionych zalet, czyli niewielka ilość cukru i tłuszczu, dodatkową stanowi mąka pełnoziarnista. Ciasto bardzo mi smakuje, jest pyszne i uważam, że jest dobre dla każdego, nawet dbającego o linię. Polecam:)
Marchewkowe ciasto
Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych
2 duże marchewki (żeby razem ważyły 300-350g)
3 duże łyżki miodu
5 jajek, osobno żółtka i białka
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej np. 1 łyżeczkę)
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2-2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (ja dodałam 1/2 szklanki, ale można więcej, gdyż ciasto jest mało słodkie)
50g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garści płatków migdałowych
1. Orzechy uprażyć krótko na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia, następnie zmielić.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami i zmielonymi orzechami.
3. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4. Żółtka utrzeć z miodem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać olej, wymieszać. Dodać osączoną marchewkę, krótko wymieszać. Wsypać mąkę z orzechami i znów krótko wymieszać (tak, żeby tylko trochę zwilgotniały składniki).
5. W drugiej misce ubić białka i stopniowo dodawać cukier, miksować, aż powstanie gęsta piana.
6. Połowę piany dodać do ciasta i delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać śliwki suszone, dodać resztę piany i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.
7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez 60 minut, na najniższym poziomie piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut i zdjąć obręcz, radzę ją od razu umyć. Po ciastach z marchewką trudniej domyć blaszki.
Udanych wypieków:)
Rodzynki zamiast śliwek można dodać?
myślę, że tak, pozdrawiam