Marchewkowe ciasto

Marchewkowe ciasto – Bardzo smaczne ciasto z marchewką, suszonymi śliwkami i orzechami. Delikatnie doprawione korzennymi przyprawami, z niewielką ilością tłuszczu. Bardzo wilgotne, o ciekawym kolorze. W smaku czuć miód, odrobinę przyprawy i ten wyjątkowy smak, jaki daje marchewka. Ciasto jest mało słodkie i wydaje mi się, że takie powinno być, ale jeśli wolimy bardziej słodkie, to proszę dodać więcej cukru. Na pewno zaliczę je do kategorii zdrowych i mniej kalorycznych, bo oprócz wcześniej wymienionych zalet, czyli niewielka ilość cukru i tłuszczu, dodatkową stanowi mąka pełnoziarnista. Ciasto bardzo mi smakuje, jest pyszne i uważam, że jest dobre dla każdego, nawet dbającego o linię. Polecam:)

Marchewkowe ciasto

Marchewkowe ciasto
Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych
2 duże marchewki (żeby razem ważyły 300-350g)
3 duże łyżki miodu
5 jajek, osobno żółtka i białka
5 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu (można dodać więcej np. 1 łyżeczkę)
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2-2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (ja dodałam 1/2 szklanki, ale można więcej, gdyż ciasto jest mało słodkie)
50g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2 garści płatków migdałowych

Marchewkowe ciasto

1. Orzechy uprażyć krótko na suchej patelni. Odstawić do ostygnięcia, następnie zmielić.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami i zmielonymi orzechami.

3. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4. Żółtka utrzeć z miodem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlać olej, wymieszać. Dodać osączoną marchewkę, krótko wymieszać. Wsypać mąkę z orzechami i znów krótko wymieszać (tak, żeby tylko trochę zwilgotniały składniki).

5. W drugiej misce ubić białka i stopniowo dodawać cukier, miksować, aż powstanie gęsta piana.

6. Połowę piany dodać do ciasta i delikatnie, krótko wymieszać. Wsypać śliwki suszone, dodać resztę piany i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez 60 minut, na najniższym poziomie piekarnika.

8. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut i zdjąć obręcz, radzę ją od razu umyć. Po ciastach z marchewką trudniej domyć blaszki.

Udanych wypieków:)

Marchewkowe ciasto

27 thoughts on “Marchewkowe ciasto

  1. Dziś upiekłam i dziś wszystko zjadła rodzinka :-) Bardzo smaczne ciasto. Nie mogę orzechów, więc dałam mielone migdały. Nie miałam pszennej pełnoziarnistej mąki, więc dałam razową. Polecam przepis

  2. Witam mam pytanie czy to ciasto jest wysokie? Bo ostatnio robilam ciasto marchewkowe z innego przepisu co prawda ale wyszlo mi bardzo niskie. Co moze być przyczyną że ciasto nie urosło? Czy moze ono takie ma byc?

  3. to ciasto jest takie normalne, nie za wysokie, proszę przed dodaniem marchewki do ciasta dobrze osączyć ją w rękach (sok można wypić), pozdrawiam serdecznie

  4. Zrobiłam. Jedyne co zmieniłam to cukier brązowy na domowy biały z wanilią i zamiast śliwek, żurawina. :) Ciasto bardzo dobre. Na pewno do niego jeszcze wrócę :)

Dodaj komentarz

.