Super Soczyste Szybkie Ciasto z Jabłkami

Super Soczyste Szybkie Ciasto z Jabłkami – Zapraszam na przepyszne, bardzo wilgotne ciasto z jabłkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. W cieście jest dużo jabłek i może się wydawać, że jest ich zbyt dużo, ale ciasto udaje się wyśmienicie. Ciasto jest aromatyczne, rozpływa się ustach. Fantastycznie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Polecam! Inspiracja ze strony chefkoch.de.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: 

http://www.youtube.com/malacukierenka

Super Soczyste Szybkie Ciasto z Jabłkami 2

Super Soczyste Szybkie Ciasto z Jabłkami

Składniki:

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 130g miękkiego masła
  • 130g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1300g – 1400g umytych jabłek

Dodatkowo:

  • 40g masła
  • około 30g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Super Soczyste Szybkie Ciasto z Jabłkami 3

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o wymiarach 25cm lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na dość spore kawałeczki, patrz FILM.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na chwilę odstawić.

4. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, wanilię i znów ucierać przez około 2 minuty.

5. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Z trzecim jajkiem przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Powstanie dość gęste ciasto.

6. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać szpatułką, aż jabłka pokryją się ciastem, patrz FILM.

7. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno przypiekać z wierzchu, nakryć je folią aluminiową.

8. Około 5 minut przed końcem pieczenia, roztopić 40g masła. Cukier puder wymieszać z cynamonem.

9. Ciasto po 45 minutach wyjąć z piekarnika i wierzch posmarować roztopionym masłem, zużyć całe masło. Następnie obficie posypać cukrem pudrem z cynamonem i ciasto wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika.

10. Znów piec w 200°C na funkcji góra-dół przez około 5-10 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostudzenia.

11. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Pyszna najprostsza szarlotka

Fantastyczne szybkie ciasto z jabłkami

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Dodaj komentarz