Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)
Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady
1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.
2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.
3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.
5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).
6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków
cieszę się, że babeczki smakowały,
wspaniałe dodatki z cynamonem,
pozdrawiam
Świetny przepis, już za pierwszym razem się udały :)
Zrezygnowałam tylko z aromatu – nie był konieczny.
I zamiast sody, której nie miałam, dodałam podwójną ilość proszku do pieczenia.
W ramach urozmaicenia dodałam do jednych gorzką czekoladę obtoczona w cynamonie, do innych białą też z cynamonem i jeszcze do innych pokrojoną w drobną kosteczkę gruszkę w cynamonie. Wszystkie wyszły super, polecam!
mam nadzieję że się udały i smakowały,
pozdrawiam ciepło
Za chwilę wyciągam je z piekarnika. Jeśli smakują tak samo jak wyglądają to już jestem ich fanką:D No i ten cudowny zapach czekolady:))
to bardzo miłe, cieszę się, że smakowały:)
pozdrawiam serdecznie
Przepis jest bardzo dobry, mufinki wyszły nam wspaniałe. Mówimy to z całym przekonaniem bo mieszkamy w kraju mufinek(anglia) pozdrawiamy.. Agnieszki (mama i córka) ;)
oryginalny pomysł, do wypróbowania
pozdrawiam
ja polecam tez z utartym michalkiem”cukierkiem”
ostatnio udało mi się parę razy kupić je w Lidlu, a tak to przez internet tortownia.pl, ale dobre, może na Allegro,
pozdrawiam
Chciałam zapytać, gdzie można kupić groszki czekoladowe. Czy są może dostępne w jakimś sklepie internetowym? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam!
witam,
Mnie wyszło 12 dużych,
pozdrawiam
Muffinki są już w piekarniku… jestem ciekawa jak będą smakowały:p a powiedźcie mi ile Wam wyszło babeczek? ile sztuk?
Muffinki wyszły przepyszne ;) Nie miałam aromatu, więc dodałam cukier waniliowy. Bardzo polecam ten przepis ;)
nie jest konieczny, można użyć waniliowego lub w ogóle pominąć,
pozdrawiam
czy ten aromat śmietankowy jest konieczny do wykonania tych oto babeczek?